Paul Tobin, Joe Querio: Zaklínač 2 – Liščí děti

Druhý komiks o zaklínači Geraltovi s titulem Liščí děti je adaptací jednoho z příběhů z knihy Bouřková sezóna od Andrzeje Sapkowského, fanoušky knižní série tedy z dějového hlediska nic nového nečeká. Je ale plný bouřlivé akce a přetéká atmosférou, již zachytil svou působivou kresbou Joe Querio.

Tobin_zaklinac-Lisci-deti

 

Geralt putuje se svým přítelem, trpaslíkem Addariem, do Novigradu. Je to zdlouhavá cesta, proto když se dostanou do vesnice a tajemná skupinka podivných individuí jim nabídne místo na lodi plující ve stejném směru, dlouho neváhají. Záhy ale zjišťují, že výprava je daleko více podezřelá, než se ze začátku zdálo.

Nedlouho po vyplutí se hrdinové dozvídají, že cílem je zachránit elfskou dívku. Unesla ji aguara, bytost beroucí na sebe podobu lišky. Od obyčejného vlkodlaka se liší především svou vychytralostí a používáním propracovaných iluzí. Geralt také vysvětlí, že na rozdíl od vlkodlaka se aguara nepřeměňuje ve člověka, pouze na sebe může brát jeho podobu. Jinak ale není člověkem ani zdaleka. V tuto chvíli již zaklínač ví, že je mise předem ztracená. Pro všechny na lodi začíná boj o holý život, protože v patách je jim rozzuřená aguara. A její smrtonosné pasti jsou už nastražené.

Postavy se neodklánějí od typických hrdinů ze světa Zaklínače. Na lodi cestuje například elfka a trpaslík Addario, ale i krutý lovec Fysh. Addario působí v mnoha situacích jako humorná vsuvka, pozvedává tím atmosféru jinak velmi zachmuřeného děje. V porovnání s prvním komiksem Skleněný dům to je příjemná změna.

Již zmíněná kresba příběh perfektně doplňuje a vdechuje mu nový život. Kontrasty světlých jasných barev a tmavých stínů navozují tu pravou tajemnou náladu. Z grafické stránky za zmínku rozhodně stojí i obálka od Juliána Totina Tedesca, protože je nádherně provedená a na první pohled zaujme. Jedná se o paperback, vyžaduje tedy pečlivé zacházení. Při šetrnosti čtenáře však k poškození dochází zřídka a na kvalitu komiksu brožovaná vazba nemá žádný vliv.

Děj má spád i díky energické kresbě i užitým barvám. Sešit se čte jedním dechem, jen stěží by se odkládal. O akci není nouze a dochází k mnoha krvavým potyčkám. Možná částečně i díky tomu je komiks do dvou hodin přečtený a čtenáři nezbývá než chtít další.

Osobně musím komiks doporučit všem fanouškům Zaklínače, ale i fanouškům fantasy. Jedná se výjimečný zážitek z klasického příběhu, doprovázeného vynikající kresbou. Upřímně doufám, že se dočkáme zpracování dalších příběhů Geralta v komiksové podobě.

Vydal: Crew, 2016

Koupit komiks