Knižní novinky – březen 2023

V březnu nás čeká velká záplava knižních novinek (v podstatě na každý den jedna), tak si snad každý z vás něco vybere.

Jaroslav Havlíček – Zánik městečka Olšiny

Sbírka temných, bizarních, groteskních a podivných povídek klasika české psychologické prózy první poloviny 20. století.
Základem tohoto výboru jsou romaneta Zánik městečka Olšiny a Smaragdový příboj a dále v něm najdete povídky Přicházející z temnot, Černá paní, Hodinky pana Balabána, Amorek smrti, Past a další. Úhrnem 304 stran nočního čtení včetně 25stránkového doslovu Petra Bočka, který sbírku také sestavil.
Vydá: Carcosa

Vojtěch Záleský: Převzetí

Originální urban fantasy z alternativních Spojených států
Rem Erdes zmizel. Jeho bratr Paul ví, že za tím musí vězet něco děsivého, protože Rem je jedním z mocných kněží – a ti nemají přirozeného nepřítele. Paul proto vyráží do New Amsterdamu a společně s Willem Flynnem, změtvorem skrývajícím tvář za podivnou maskou, odhaluje první znepokojivé stopy. Spolu s dalšími přáteli nakonec vytvoří netradiční pátrací tým. To však ještě netuší, že je čeká nebezpečí, které dalece přesahuje jejich nejdivočejší představy…
Vydá: CooBoo

Tomáš Petrásek: Azhareida – Bitva o Gelidor

Končí jedenatřicáté století a pro kolonisty z hvězdné soustavy Efesuma je Země jen zpola zapomenutou vzpomínkou. Hlad po surovinách přivádí potomky pozemšťanů i na ledový měsíc Megan, zahalený oblaky mrazivé, smrtelně jedovaté mlhy. David Grinil, člen inspekce prověřující situaci na Meganu, se spolu se svými kolegy vydá po stopě nevyjasněných úmrtí místních pracovníků. Proti nim stojí nejen nehostinný cizí svět, ale i vedení těžařské firmy, které nechce připustit jakékoliv narušení práce. David a jeho přátelé postupně odhalují tajemství, které nikdy odhaleno být nemělo, a ocitají se ve smrtelném nebezpečí, lapeni mezi odlidštěnou mašinérií mocné korporace a světem tam venku, který jako by cokoli lidského zuřivě nenáviděl. Román ze vzdálené budoucnosti, který nabízí poctivou hard sci-fi s prvky napínavého detektivního příběhu ve strhujícím akčním finále.
Vydá: Epocha

Juraj Červenák: Dračí carevna (Bohatýr 2)

Kyjevský vojevůdce Svjatoslav zvítězil nad Bulhary a upevňuje svou moc v povodí řeky Volhy. Ilja Muromec a ostatní bohatýři jsou ale jako na jehlách. Jejich úhlavní nepřítel, velekněz Tugarin, uprchl někam na sever. Svjatoslav souhlasí, aby se družina vydala po jeho stopách a jednou provždy s ním skoncovala. Bohatýři putují do divokých končin obývaných kmenem Čeremisů, ale tam štvanice zdaleka nekončí. Tugarin má totiž namířeno dál na sever, na území tajemných Čudů. Pověsti říkají, že někde v tamních lesích je brána do záhrobí, na divotvorný ostrov Bujan. Ten střeží neblaze proslulá čarodějná kněžna, kterou místní nazývají Baba Jaga – matka hadů. Ilja a jeho druhové musí znovu bojovat s dračími kouzly i s temnotou, která nakazila zrádné srdce v jejich vlastních řadách.
Vydá: Argo

Jakub Mařík: V mrtvé zóně (UTSS Salamis 4)

Povstání na Novém Lagosu – nejkrvavější koloniální konflikt v novodobých dějinách, který neustal ani během války s Korzáry – dospěje ke svému konci, jeho vůdci generálu Taiwovi se však podaří uniknout. Povstalecká nákladní loď troufalým manévrem prorazí blokádu planety a skočí pryč ze soustavy, jen aby se z hyperprostoru vynořila v senzorovém dosahu UTSS Salamis.
Následné pronásledování zavede Salamis daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, kde v prázdnotě mezi hvězdami nalezne staré bojiště, na kterém se před třinácti lety měla rozhodnout válka mezi Sépiany a Korzáry.
Když se na něm povstalci ukryjí, Salamis při jejich hledání narazí na nečekaný poklad. Na bojišti se mezi desítkami vraků možná skrývá první sépianské plavidlo, které kdy potkalo Korzáry, a v něm také odpověď na nejpalčivější otázky celé války: Kdo jsou Korzáři? Odkud pocházejí? A proč rozpoutali hned dvě mezihvězdné války?
Zničené lodě však své tajemství nevydají zadarmo a v mrtvé zóně se brzy bude znovu umírat.
Vydá: Mystery Press

Lisa Rosenbeckerová: Litersum – Polibek múzy

Napínavá urban fantasy se špetkou krimi pro všechny milovníky knižních světů
Malou je antimúza. Jako potomek skutečné ženy a fiktivního knižního hrdiny dostala do vínku neobvyklou schopnost: polibkem dokáže spisovatelům krást nápady. Svůj úděl se snaží využít pro dobro literatury, upadne však v podezření, že několik autorů připravila kromě nápadů i o život. Teď musí své jméno očistit a odhalit skutečného vraha. Proč se jí ale rozbuší srdce pokaždé, když se objeví ten protivný mladý detektiv ze Scotland Yardu? A nespravil by to taky polibek?
Vydá: Fragment

Kiersten White: Klam lady Ginevry

Kamelot vzkvétá a král Artuš má nakročeno k tomu stát se legendou. Ne vše je ale tak idylické, jak by se na první pohled mohlo zdát, a ne všichni vnímají úspěchy mladého panovníka s nadšením. Ke království se stahuje temnota, která ohrožuje nejen Kamelot, ale i život samotného Artuše.
Kouzelník Merlin proto vymyslí plán. Na Kamelot přivede krásnou princeznu Ginevru, aby se stala Artušovou ženou a zároveň ochránkyní. Přestože by však za svého nastávajícího položila život, má to jeden háček. Možná není tím, za koho je nucena se vydávat…
Smrtící nepřátelé, podvratní rytíři a zakázané lásky nejsou ničím v porovnání s tou největší hrozbou – s dívkou s černými vlasy, blížící se na koni skrz temné hvozdy přímo k Artušovi.
Protože když je celá vaše existence lež, jak můžete věřit sami sobě?
Vydá: Mystery Press

Megan E. O’Keefeová: Rychlostní zbraň

Space opera plná velkolepých vesmírných bitev, smrtonosné galaktické politiky a nevyzpytatelné umělé inteligence
Sanda si pamatuje, jak explodovala její stíhačka… a pak už nic. Čekala, že ji najdou její lidé a že po probuzení spatří přátelské tváře. Že ji zdravotníci dají dohromady a ona půjde znovu bojovat. Jenže ve skutečnosti se probudí o dvě stě třicet let později, na opuštěné nepřátelské hvězdné lodi jménem Světlo Berossu — ačkoli loď sama si raději říká Bero.
Bero Sandě prozradí, že je po válce. Že došlo ke zničení celé Sluneční soustavy.
Ale co dalšího se v oněch dvou staletích přihodilo? Koneckonců v bezedných hlubinách kosmu je možné úplně všechno.
Vydá: Host

Erin A. Craigová: Drobné protislužby

Ellerie Downingová žije v poklidném městečku Amity Falls – místě obklopeném pěti úzkými vrcholky temných hor a neprostupným lesem, z něhož kdysi obyvatelé vyháněli ďábly a temné síly. Dodnes do tohoto kraje mnoho lidí nezavítá. Když se však ztratí zásobovací karavana, místní se začnou obávat, že se vrátily nestvůry, které kdysi tento kraj ohrožovaly. S příchodem zimy město sužují další nevysvětlitelné katastrofy. Vše nasvědčuje tomu, že na vině je kmen mystických bytostí obývající přilehlé lesy. Přízraky, které slibují, že za drobnou protislužbu splní místním ta nejniternější přání. Jejich skutečné záměry jsou však mnohem zlověstnější a Ellerie musí závodit s časem a zachránit svou rodinu i chlapce, kterého miluje, dřív, než celé Amity Falls shoří v plamenech.
Vydá: Yoli

Isaac Asimov: Neznámý Asimov

Fascinující literární počátky jednoho z nejpopulárnějších velmistrů světové science fiction, Isaaca Asimova. Sbírka Neznámý Asimov zahrnuje sedmadvacet povídek z let 1939 až 1949, které byly do té doby publikovány pouze v časopisech. Naleznete v ní úplně první autorovy vydané práce doprovázené komentáři o tom, jak povídky vznikaly a jak složité je bylo prodat do některého ze žánrových časopisů.
Neznámý Asimov je tak nejen skvělou sondou do doby, kdy vznikala legenda sci-fi, ale i dech beroucím svědectvím o době, kdy panoval Zlatý věk tohoto žánru a začínaly publikovat jeho největší hvězdy.
Vydá: Triton/Argo

Mary Doria Russellová: Vrabčák

Lidstvo konečně získá důkaz o tom, že existuje život mimo naši Zemi, když zachytí signál z planety, jež se stane známou pod jménem Rakhat. Zatímco diplomaté OSN vedou nekonečné dohady ohledně toho, jak zorganizovat misi, která lidstvu zajistí kontakt s novým světem, řád jezuitů na místo tajně vyšle svou vlastní osmičlenou vědeckou výpravu.
V roce 2059 se vrací pouze jeden – kněz Emilio Sandoz. Jeho tělo je zohavené a je psychicky zcela na dně, navíc se odmítá bránit proti hrozivým obviněním, které jej na Zemi čekají. Z nějakého důvodu totiž odmítá mluvit vůbec.
Co se tedy na Rakhatu událo? Kde je zbytek posádky? Jak se mohlo všechno tak strašlivě pokazit?
Vizionářský příběh, který, ač je řazen především do žánru science fiction, se ve skutečnosti věnuje velmi hlubokým tématům o podstatě dobra a zla i o tom, co se stane, když se člověk snaží s dobrými úmysly udělat tu správnou věc, jež nakonec způsobí nesmírné škody.
Vydá: XYZ

Mort Castle: Nový měsíc na vodě

Ať už budete po zavíračce v zakouřeném jazzovém baru, kde téměř nikdo neumírá, na sousedním ranči, který vlastní zrůda, nebo ve výtahu, kde na dalšího cestujícího čeká zuřivá hrůza, rozpoznáte v těchto brilantních příbězích svět, o kterém jste si mysleli, že ho znáte – a ještě temnější svět, na který nikdy nezapomenete. Sbírka Nový měsíc na vodě je sbírkou Morta Castlea, kde představuje své nejlepší povídky. Začtěte se do krátkých příběhů muže, který je označován za “nestora hororu”, “hororového Charlese Dickense hororu” a “mistra současného hororu”.
Vydá: Golden Dog

 

Frederik Pohl, C. M. Kornbluth: Obchodníci s vesmírem

Přelidněný svět, vlády a vše ostatní ovládají velké reklamní agentury, které rozpoutávají bezohlednou bitvu o největší kšeft lidské historie – o právo kolonizovat Venuši. Mitch Courtenay, šéftextař jedné z největších reklamních agentur, dostává za úkol získat dobrovolníky pro cestu a život na Venuši. Kdo by se ale dobrovolně vydal do takové pekelné díry dožít svůj život?
Zabití v rámci průmyslové msty se považuje za běžný přestupek, ale zabití bez výstrahy – to je obchodní urážka. Courtenay jen se štěstím uniká pokusům o vraždu, dostane se na jižní pól, na plantáže koncernu Chlorella i na osídlený Měsíc. Osud mu chystá překvapení za překvapením, s tím největším, jak se sluší a patří, nakonec.
Ale než Mitch skončí, budou se stát na palubu vesmírné lodi fronty.
Vydá: Triton/Argo

Matt Bell: Jadérko

Vsadili byste tváří v tvář konci světa na to, že se lidstvo nakonec spojí a katastrofu odvrátí?
Jadérko je košatá a tajuplná kniha o stromech a lidech pod nimi — o lidech žijících ve světě, který proměňují.
Dobou osídlování panenské Ameriky putuje faun Chapman, sazeč jabloní: zároveň zvíře otevřené původnímu řádu přírody, člověk odhodlaný vnutit světu vlastní pořádek a odvěká bájná bytost pronásledovaná dávnou i právě prožívanou vinou.
Ve druhé polovině jednadvacátého století je Amerika zemí vyčerpaných možností a omezených svobod, jejíž krajinu „odsídluje“ šlechtitel stromů John, který chce dát Zemi novou šanci tím, že z ní smaže lidský cejch.
Za koncem světa v ledové pustině přežívá poslední ubohý kyborg beze jména, dědic všeho tvorstva. Po stovkách let živoření v symbióze s unavenými stroji stane na začátku cesty, pro niž byl zřejmě původně stvořen. Na její konec nevidí, ale ví, že se sbíhá s jeho vlastním koncem jako kořeny v jednom kmeni.
Všem pak do života zaznívá strašlivý hlas pěvce Orfea, žalozpěv schopný tvořit a bořit mikrosvěty.
Vydá: Host

Steven Erikson: Dům mrtvých (Malazská kniha padlých 2)

Na svaté poušti Raraku shromažďuje věštkyně Sha’ik vojsko vyznavačů Knihy Apokalypsy. Hodlá rozpoutat Smršť a postavit se do čela povstání, které zatáhne Malazskou říši do jednoho z nejkrvavějších konfliktů, jaké kdy poznala. Strašlivý vír náboženského fanatismu i krvežíznivosti brzy smete celá města a dá vzniknout legendám.
V otataralových dolech Felisín, nejmladší dcera z rodu Paranů, sní o pomstě na své sestře, která ji odsoudila k životu v otroctví. Avšak ne všechny věci jsou takové, jaké se zdají. Útěk Felisín i její společníky zavede do Raraku, kde se jejich osud spojí s povstáním Smršti.
Paliči mostů jsou zničeni a jejich zbytky postaveny mimo zákon. Šumař a asasín Kalam hodlají úder vrátit i s úroky a tvrdohlavě se probíjejí k mýtickému cíli: Tajemnému Domu mrtvých. Jenže uprostřed vražedné války nejde nic podle plánu – zvláště, když zpovzdálí tahá za nitky sám bůh stínu, nevypočitatelný Stínupán.
Mezitím Coltaine, charismatický velitel malazské sedmé armády, vede své vojáky do poslední bitvy za záchranu životů třiceti tisíc uprchlíků. Jeho Psí řetěz svádí zápas s pouští, přesilou nepřátel i intrikami ve vlastních řadách. Jak daleko je možné zajít ve snaze o nemožné? Na konci cesty plné krve a slz čeká přístavní město Aren, ale slibuje záchranu nebo zkázu?
Svatá poušť zvolna vydává svá tajemství. Z domu mrtvých vede mnoho cest, k němu však pouze jediná. Ti, kdo se po ní vydají, už nikdy nebudou jako dřív.
Vydá: Planeta9

Ben Aaronovitch: Co dělala Abigail v létě

Je léto roku 2013 a Abigail, sestřenice Petera Granta, neví, co s volným časem. Ti, kdo ji znají, už tuší, že to nevěstí nic dobrého.
Zatímco Peter někde na venkově řeší záludný kriminální případ s jednorožci, Abigail se dopracuje k vlastní záhadě – začne řešit případ teenagerů mizejících v londýnském parku Hampstead Heath. Zvláštní je, že mladí lidé se stačí vracet domů dřív, než se jejich zmizení začne plně věnovat policie. Po návratu jsou sice víceméně v pořádku, ale tajemstvím zůstává opředené místo, kam se poděli. Abigail, studentka magie, kterou vnímá jako nedílnou součást reality, se případem začne zabývat ve spolupráci se svým novým kamarádem Simonem a také už s dobře známými mluvícími liškami. V divočině Hampsteadu si vytkne za cíl zjistit, kdo za děsivými nekalostmi stojí a proč se jich dopouští.
Vydá: Argo

Sophie Andersonová: Chaloupka na muřích nožkách

Co kdyby se váš dům uprostřed noci bez sebemenšího varování zvedl a odkráčel pryč?
Dvanáctiletá Márinka ze všeho nejvíc touží po docela obyčejném životě v domově, který zůstane na jednom místě dost dlouho na to, aby si mohla najít kamarády. Potíž je v tom, že bydlí v chaloupce na muřích nožkách, která se neustále stěhuje z místa na místo.
Márinčina babička je totiž sama baba jaga, která doprovází zemřelé na onen svět. Márinka ale nechce kráčet v jejích stopách a strávit celý život ve společnosti mrtvých, a proto se rozhodne svůj osud změnit. Její chaloupka to ovšem vidí jinak a postaví si hlavu. Ale počkat — odkdy mají chaloupky vlastní rozum?
Vydá: Host

Natalja Ščerba: Finista – Dům snů

Již od dětství upadá Finista do dlouhého spánku, který trvá i několik dní. Nikdo z jejího okolí neví, co se s ní během té doby děje ani proč k tomu dochází. Místo, kam se v průběhu spaní přenáší, se nazývá Snorealita a ona zde dokáže kouzlit.
Jedné noci se Fini ocitne na nevšední narozeninové oslavě Domu snů a od té doby se jí život obrátí naruby. Bude mít dívka odvahu čelit mocným vládcům Říše snů? Dostane se z nekonečné Hlubiny? Podaří se jí zjistit, jaký je její čarodar? A stane se díky tomu opravdovým snotvůrcem – mistrem magické tvorby snů?
Vydá: Fragment

Matthew Ward: Odkaz oceli

Druhá část velkolepé trilogie o intrikách a revoluci, vojácích a nájemných zabijácích, prastaré magii a věčném střetu říší
Uplynul už rok od chvíle, kdy nepravděpodobné spojenectví zachránilo Trezijskou republiku před ohněm a temnotou — ovšem za cenu velkých obětí. Tisíce lidí zahynuly a Viktor Akadra, hrdina republiky, zmizel.
Zatímco vládnoucí státní rada se snaží zacelit staré rány, jiné frakce vytušily svou příležitost. Ve stínech intrikuje zákeřný Vraní sněm a na východě se sbírají vojska chadárského císaře. A republikou se šíří nepokoje, jejichž ozvuky zasahují i říši božstev.
Blíží se válka… a tentokrát se k bojujícím přidají i sami bohové.
Vydá: Host

Amélie Wen Zhaou: Čas karmínu

Rudá Tygřice Ana se vrátila do Cyrilie. V zemi, jež bývala jejím domovem, však vládne temnota. Císařovna Morganya drtí Spřízněnce i obyčejné lidi železnou pěstí. Anini spojenci byli rozprášeni a pomoc od povstalecké skupiny Rudých plášťů je v nedohlednu. A nejhorší ze všeho je, že Ana ztratila svou schopnost ovládat krev. Bez ní netuší, kým vlastně je a zda dokáže Morganyu porazit. Konečný souboj je však nevyhnutelný – a v sázce je osud celého císařství.
Vydá: CooBoo

Jonathan French: Svobodní bastardi

Do Souzených dorazila dlouho očekávaná válka a Kaňour se ocitá na frontové linii. Při osvobozování kříženců z hispartské Elleriny si z nečekaného setkání s bojovnými Ocelovými mnichy odnese krvavé zranění. Při následném střetu s mocným hispartským vojskem jej pak záhadná bojovnice obdařená čarovnou mocí probodne oštěpem.
A to je teprve začátek epického příběhu trojkrevného bojovníka, který se po boku Nádherné, Šakala a ostatních Bastardů snaží zvrátit válečnou štěstěnu na stranu utlačovaných kříženců. K těm se připojí i mazaný čaroděj Šikula coby vyslanec tyrkánského císařství, jenž zdá se sleduje vlastní záměry a zůstává pro Bastardy někým, před kým by se měli mít na pozoru.
Zatímco Nádherná se Šakalem válčí v jiných částech Souzených, Kaňour a další Bastardi se pod Šikulovým vedením vydávají do srdce Hisparty, na tajemné místo v hlubokých lesích, a poté přímo na královský dvůr, aby zde svedli se svým sveřepým nepřítelem konečný souboj o budoucnost Souzených zemí.
Vydá: Host

Jennifer L. Armentroutová: Ve stínu popela

Dráždivý příběh první Panny ze světa bestsellerové série Z krve a popela.
Smysl existence Serafeny Mierelové byl dávno určen jejími předky: musí se obětovat prvotnímu bohu smrti. Tak zní oficiální verze, o které ví každý obyvatel království Lasanie. Jenže Serin skutečný osud je jiný – není pouze před světem izolovanou Pannou, ale i vražedkyní s posláním prvotního boha smrti Nykta zabít. Jeho svůdný dotek v ní zažehne zakázanou vášeň. Sera ale nemá na výběr, její život je odsouzen k zániku. Ledaže by se stalo něco naprosto nepředvídatelného…
Vydá: Fragment

Dmitry Glukhovsky: Stanoviště 1 – Na stráži

Rusko v blízké budoucnosti. Po válce jsou celé oblasti zamořené a řeky otrávené. Jednotlivá města nemají téměř žádný kontakt s vládou v Moskvě. Mladý Jegor pobývá na základně v Jaroslavli už několik let. Jeho nevlastní otec Polkan mu ztěžuje život a krásná Michelle o něj nemá zájem. Jegor sní o světě za železničním mostem, na druhé straně řeky. Po tomto mostě však nikdo nepřešel desítky let. Až do dnešního dne…
Vydá: Laser

F. T. Lukens: Šťastně až navěky?

Arek nikdy moc nepřemýšlel o tom, co se bude dít, až naplní věštbu, která říká, že je osudem určen jakožto vyvolený, který zachrání království Ere před zlým vládcem. Takže teď, když se mu konečně (trochu nešikovně) podařilo popravit tyrana Úděsného (ukázalo se, že kouzelné meče vyskakující z bažin nejsou předem nabroušené, kdo by to byl řekl), on a jeho roztodivná skupinka společníků vlastně neví, co dál. Arekův nejlepší kamarád, mág Matt, ho přesvědčí, že by se měl pro jistotu prohlásit dočasně králem, než se jim podaří pravou dědičku zachránit z věže. Až na to, že princezna je mrtvá. A Arek je teď králem. Tahle role navíc přichází s drobňoučkým háčkem: musí si do osmnáctých narozenin vybrat drahou polovičku, nebo jeho život skončí.
Osmnáct bude Arekovi za tři měsíce, takže se zoufale pustí do hledání lásky svého života, aby si zachránil krk – a začne svými společníky, kteří ho doprovázeli na výpravě. Ale jeho pokusy oslnit své přátele se vždycky dřív nebo později pokazí… než zjistí, že lásku měl celou dobu přímo před očima.
Vydá: CooBoo

Nicholas Sansbury Smith: Do pekel

Více než dvě století poté, co třetí světová válka otrávila planetu, žije poslední bašta lidstva na mohutných levitujících lodích kroužících kolem zeměkoule a hledajících obyvatelnou oblast, kterou by mohli nazývat domovem. Stárnoucí a zastaralé lodě se z většiny už dávno zřítily zpět na Zemi. Jediné, co drží poslední dvě lodě na obloze, jsou Pekelní potápěči – muži a ženy, kteří riskují své životy seskoky padákem na povrch, aby sehnali součástky, které lodě zoufale potřebují. Když je jedna z dvojice posledních lodí poškozena elektrickou bouří, je tým Pekelných potápěčů vyslán do nepřátelské zóny zvané Hádes. Tam dole je však něco mnohem horšího než dávno zmutovaní tvorové objevení při minulých ponorech – něco, co zásadně ohrožuje křehčí než křehkou budoucnost lidstva…
Vydá: Laser

Hannah Mathewsonová: Mágyně

Magický Londýn vzhůru nohama je rozdělený mezi šest různých frakcí. Každá má svůj specifický set kouzelných dovedností a nevychází spolu zrovna ideálně, mír drží jen na vlásku. Mágové však navíc mají vlastní problémy, které hrozí, že jejich frakci roztrhají na kusy zevnitř.
Cassia Simsová, vnučka Nejvyššího Mága, by měla být mocnou kouzelnicí, ale nikdy magii tak úplně nepřišla na zoubek, a tak nesmí vstoupit do Společnosti mladých a nadaných Mágů. Zoufale touží ukázat, co v ní je, a tak je vlastně omylem zatažena do plánu svého bratra Ollivana, který se chce stát předsedou Společnosti. Cassia totiž narazí na past, kterou Ollivan nachystal pro své nepřátele: prokletou panenku, která pohltí veškerou magii, jež je na ni vržena. A náhodou ji spustí. Dokážou odcizení sourozenci Opačno zachránit, past zastavit a udržet příměří mezi frakcemi?
Vydá: CooBoo

Benedict Jacka: Skrytý (Alex Verus 5)

Alex Verus je věštec, který vidí pravděpodobné budoucnosti – tento talent jej i jeho přátele dostal už z mnoha malérů. Co ale udělá, pokud někdo nechce jeho pomoc, i když ji potřebuje?
Alexova kamarádka, mág života Anne, se od něj odvrátila poté, co zjistila, že v minulosti býval temným učedníkem. Teď se dostala do potíží, přesto s ním nechce mít nic společného. Alex neví, jestli Anne má skutečně problém s ním – nebo se snaží něco utajit.
Navíc se v Londýně začíná šeptat o tom, že se vrátil Alexův bývalý a dlouho nezvěstný mistr. Alex netuší, co má v plánu ani nebo kdo všechno je do jeho machinací zapletený
Vydá: Fantom Print

J. R. Ward: Procitlý milenec (Bratrstvo černé dýky 20)

Balthazar posedlý démonem Devinou opět vyráží na lov Knihy kouzel – a bojuje s nepřekonatelnou přitažlivostí k ženě. Jako zloděj už ukradl spoustu věcí… ale nikdy ho nenapadlo, že jemu samotnému někdo ukradne srdce. Zvlášť když dotyčný je člověk. Erika Saundersová jako detektiv z oddělení vražd pochopí, že v Caldwellu, stát New York, se děje něco nadpřirozeného. Seznam případů má plný znetvořených mrtvol, které se nedají nijak vysvětlit – a pak jsou tu zlé sny, v nichž ji pronásledují stíny a uchvacuje ji záhadný muž, jenž je současně podezřelý i zachránce. Když se Devině konečně splní přání opravdové lásky, Balthazar a Erika se nevědomky stanou vstupní branou pro znovuzrození starého nepřítele Bratrů. Povede to, co je svedlo dohromady, k naprosté zkáze Bratrstva? Nebo budou muset všechno ztratit, aby zachránili nejposvátnější obránce své rasy?
Vydá: Baronet

Holly Blacková: Klíč k určování kouzelných tvorů (Kronika rodu Spiderwicků 1)

Tajemný starý dům, kam se přestěhovali sourozenci Graceovi s maminkou, vypadal jako „deset chatrčí nalepených jedna na druhé. Dům měl několik komínů a celou tu prapodivnost korunoval železný plůtek, který mu trůnil na střeše jako obzvlášť výstřední klobouk.“ V domě se začnou dít podivné věci. Dvojčata Jared a Simon a jejich starší sestra Mallory tuší, že tu nejsou sami. Potom Jared v podkrovní místnosti bez dveří, kam lze vstoupit jen pomocí výtahu na jídlo, objeví zatuchlý kufr s falešným dnem a v něm knihu se zažloutlými listy a s tajemným názvem: Klíč Arthura Spiderwicka k určování kouzelných tvorů kolem nás. Ano, jejich tušení se potvrdilo! Ve starém domě a jeho okolí se to hemží nejrůznějšími skřítky, šotky a dalšími nadpřirozenými bytostmi. Série knih o dětech, které vstoupily do světa kouzelných tvorů, se setkala s nebývalým zájmem čtenářů v mnoha zemích.
Vydá: Pikola

Rafal Jaki, Hataya: Zaklínač – Ronin

Originální manga ze světa Zaklínače! V novém světě inspirovaném japonským historickým obdobím Edo čelí Geralt obtížným morálním rozhodnutím a střetne se v boji s různými duchy zvanými jókai, démony zvanými oni a jinými tvory z japonských mýtů. Každé setkání je vodítkem v jeho zoufalém pátrání po tajemném přízraku sněžné ženy zvané juki onna, která je klíčem k osobě, kterou se Geralt snaží nalézt. Ovšem hledání nebude vůbec snadné…
Vydá: CREW

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 20 – Kamelot

JAK SE DO LESA VOLÁ, TAK SE Z NĚJ OZÝVÁ. Největší hrdina Mýtova, Velký zlý vlk, je mrtvý. Jeho manželka Sněhurka bodla Wolfiho hanebného vraha do srdce. A jedno z jejich dětí je teď novým Severákem, s veškerou mocí a povinnostmi, které bohu náleží. Ano, pro obyvatele Mýtova začíná nové a podivné období. A to je ta nejvhodnější chvíle oprášit staromódní styl krále Artuše! Sněhurčina sestra Růženka, která je nyní avatarem Naděje, je přesvědčená, že hrstka rytířů v zářivých zbrojích je přesně to, co teď nesčetné mytické světy potřebují. Buduje proto nový Kamelot, z popela toho starého, a potřebuje k tomu pár (tisíc) dobrých hrdinů. Aby se však mohla stát moderní legendou, bude muset Růženka použít síly, o kterých ani nevěděla, že jimi vládne – a stvořit si nepřátele, které nebude schopná porazit. Protože kdykoliv a kdekoliv se objeví Kamelot, nese s sebou zároveň semínka své vlastní zkázy… Taste meče a přísahejte věrnost knize Mýty: Kamelot, obsahující sešity 130–140 série Mýty, které pro vás vytvořili Bill Willingham, Mark Buckingham, Steve Leialoha a celá plejáda dalších tvůrců od kulatého stolu talentů.
Vydá: CREW