PSÍ PARK

Psí park je hra o chovu a venčení pejsků. Každý hráč má chovnou stanici, pořizuje nové psy, chodí s nimi na procházky do parku a postupně se stává čím dál slavnějším pejskařem. Na konci vyhraje ten, jehož věhlas je široko daleko největší.

Hru přinesl v češtině MindOk a je určena pro jednoho až čtyři pejskaře ve věku od 10 let. Jedna psí procházka vám zabere zhruba 60 minut.

Co najdete v krabici

Na fotkách je verze z Kickstarteru a v angličtině, v české verzi je samozřejmě vše česky.

Když otevřete krabici a odložíte herní plán, upoutá vás moc pěkně a účelně provedený insert. Jsou zde místa na karty psů, kterých je v základu 163. Každá karta představuje jedno plemeno. Na kartě je jméno plemene, obrázek, suroviny, které potřebujete k tomu, abyste psa vyvenčili, schopnost a krátká zajímavost o plemeni. Pokud zrovna ten váš psí miláček v základní krabici není, nesmutněte, vyšla dvě kartová rozšíření, kde jej určitě najdete.

Po otevření krabice

Pro každého hráče je zde figurka pejskaře, figurka pejska, která slouží jako ukazatel věhlasu, kolečko sloužící k dražbě a deska vodítka, na kterou pokládá psy, které bere na procházku.  V KS verzi jsou ještě desky kotců, kam si můžete ukládat své psy. Jako žeton prvního hráče je zde psí bouda, jako ukazatel kola figurka ptáčka. Další žetony jsou přehledně uložené ve dvou pořadačích ve tvaru kosti – jde o žetony venčení jako míčky, hračky či klacíky.

Pro všechny jsou zde ještě karty jednotlivých parků, kde venčíte, karty úkolů rozdělené na lehké a těžké, karty specialistů jednotlivých plemen a bodovací zápisníky.

Při hře dvou hráčů využijete kostku pro virtuálního pejskaře a při sólo hře i karty úkolů pro sólo.

Obě rozšíření (Psí park – Evropští psí a Psí park – Psí hvězdy) obsahují nové karty psů a nové schopnosti.

 Jak se to hraje

Celá hra je rozdělena na 4 dny a každý den má 4 herní fáze. Na začátku dne se otočí karta okolností, které ovlivňují, co nás v ten den čeká.

Rozehraná hra

Pak přichází dražba nových psů. Na herní plán se vyloží tolik karet, kolik je hráčů. Od prvního hráče všichni postupně položí svou figurku ke kartě psa, kterou chtějí koupit, a tajně nastaví na kolečku, kolik bodů věhlasu za něj nabízejí. Pak se dražba vyhodnocuje, psa získá ten, kdo za něj nabídl nejvíc. Ti, kdo pro dražbu u psa prohrají, si vyberou některou ze zbylých karet, na kterou nikdo nepřihodil. Dražba se opakuje ještě jednou, takže v každém kole získáte vždy dva nové psy, které si umístíte do kotců.

V další fázi si vybíráte psy, které chcete vzít na procházku. Vybraného psa přesunete z kotce na desku procházek a musíte zaplatit suroviny zobrazené na kartě psa. Na jednu procházku můžete vzít 3 psy. Někteří psi mají vlastnosti, které se spouští v tento okamžik, například jejich výběrem můžete získat nějaké suroviny.

 

Když mají všichni vybráno, vyrazíte se psy do parku. Každý hráč postaví figurku na začátek parku a od prvního hráče se každý může pohnout o jedno až tři pole. Na poli, kde skončíte, můžete získat surovinu nebo jinou výhodu, kterou nabízí. Pokud tam stojíte sám, získáte bonus zdarma, pokud tam stojí již jiný hráč, musíte zaplatit jeden bod slávy. Hráči si sami regulují, jak rychle se s pejsky procházejí a kolik odměn získají. Nejrychlejší pejskař získá několik vítězných bodů slávy. Na druhou stranu nikdo nechce být poslední, protože za to body ztrácí.

Kartičky psů

V poslední fázi nazvané odpočinek dostanete body za všechny právě vyvenčené psy a ztratíte body za psy, které máte v kotci a ještě jste je nikdy nevzali na procházku. 

Na konci čtvrtého dne přichází závěrečné bodování. Spočítáte si body, které jste zatím získali, k tomu získáte body za splnění tajného úkolu, další body vám může přinést, pokud máte nejvíce psů vybraných plemen, a v závěrečném hodnocení přinesou body i některé rasy psů.

A kdo má nejvíc bodů, stává se nejslavnějším pejskařem ve městě.

Moje hodnocení

Z mého pohledu jde o příjemnou rodinnou hru. Pravidla nejsou složitá, tahy hry rychle odsýpají, většinou není co dlouho vymýšlet. To neznamená, že hra nenabízí taktické možnosti. Při dobře zvolené kombinaci vlastností se vám například řetězí sběr surovin na procházce, protože například jeden pes říká, že když získáte míček, dostanete k němu kost, a další, že když získáte kost, dostanete hračku, takže z jedné suroviny jsou rázem tři. Někteří psi umí hromadit body na konci, například za stejné plemeno, nebo naopak různé. A akce ve hře vám umožňují psy vyměňovat, což může být klíčové.

Hru bych doporučil pro rodinné hraní, zvláště pokud jste pejskaři, hra u vás bude mít úspěch. Moje žena, která moc nehraje, ale miluje psy, si dokonce sama nastudovala pravidla, aby mě ji naučila.  Téma je ze hry pěkně cítit, jak herně, tak i vizuálně. Co si pamatuji, tak MindOk spustil při překladu na FB anketu a sbíral názvy reálných parků, kam chodí lidi venčit psy, aby to ve hře použil.

Počet hráčů: : 1 – 4
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 40 až 80 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : MindOk
Birdwood Games
Autoři: : Lottie Hazell, Jack Hazell
Originální název : Dog Park
Rok vydání : 2022
Orientační cena : 1430,- + 235,- každé rozšíření