Zmenšující se muž působí i v sedmdesáti svěže

„Stanu se menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě.“ Takovou touhu měl možná Jiří Wolker, ale rozhodně ne Scott Carey, ze kterého je zmenšující se muž.

Kniha Zmenšující se muž je dnes již klasikou světové fantastické literatury, přesto u nás není až tolik známá (ani stejnojmenný film – v originále The Incredible Shrinking Man – z roku 1957). To se ale nyní snad konečně změní. Páteří knihy je samozřejmě titulní novela, ale jako bonus tu čtenář najde dalších devět povídek.

Zmenšující se muž má naprosto jednoduchou zápletku, která je však naprosto fatální. Scott Carey se zmenšuje každým dnem. Neví, jak to zastavit. Jeho tělo bylo vystaveno radiaci, přesto není jasné, proč se zmenšuje. Autor vypráví příběh ve dvou časových rovinách. V jedné Scott měří už jen šest centimetrů, žije v garáži, kde je jeho životní nemesis pavouk černá vdova. Má problém mu nejen utéci, ale i obstarat si jídlo. V druhé linii se autor vrací do nedávné minulosti, kdy zmenšování hrdiny teprve začínalo. Čtenář více nahlédne do Scottova nitra a rovněž pozná, jak se srovnával s touto hroznou situací.

Hlavní hrdina si musí poradit se zdánlivě obyčejnými problémy. Čím je menší, tím je pro něj vše nebezpečnější. Například když prší, musí se skutečně schovat, protože kapky ho mohou zabít (když už je opravdu maličký). Někam dojít je také problém a utéci například před zvědavou kočkou je rovněž o krk. Představte si, že jste v místnosti, kterou skvěle znáte, ale jste velcí jak brouk. Najednou by pro vás to známé prostředí bylo vězením a obrovským světem.

Richard Matheson si byl moc dobře vědom, že změna jedné veličiny, tedy velikosti, mění kompletně pravidla hry. Především ví, že je to pro čtenáře ohromně zajímavé. Ačkoliv se dílo řadí k typickým sci-fi padesátých let, působí překvapivě svěže a nejspíš by vás ani nenapadlo, že je příběh sedmdesát let starý.

Zmenšující se muž je krásně vyprávěný příběh, kterému nechybí vůbec nic. Stále vám asi bude vrtat hlavou, jak to může skončit. Richard Matheson si se závěrem poradil vskutku suverénně a mistrovsky.

Ostatní povídky ukazují autora jako mistra krátkých, zajímavých příběhů. Asi nejlepší je Test s jednoduchou, ale mrazivou zápletkou. Starý muž se s pomocí syna připravuje na test. Zkouška je velmi důležitá, a pokud ji starý muž nezvládne, bude to znamenat něco velmi zlého. Ve světě, kde se příběh odehrává, je totiž potřeba regulovat počet starých lidí. Zůstat mohou jen ti se zdravou myslí. Povídka hodně pobízí k zamyšlení a je stále stejně aktuální jako v době svého vzniku.

Nejznámějším příběhem je určitě Duel, který byl i předlohou pro první (stejnojmenný) film Stevena Spielberga. Povídka je jednoduchá. Řidič jede v poklidu na jednání, když ho začne pronásledovat tajemný kamion. Z jízdy se tak stává boj o holý život. Kamion je zahalený tajemstvím a není jasné, zda ho vůbec někdo řídí.

Silná je i povídka Tlačítko, kterou se autor snaží zaujmout vaše svědomí. Zmáčkli byste ho? Když to uděláte, budete bohatí… Jenže to má háček. Každé zmáčknutí zabije na světě jednoho vám neznámého člověka. Povídka má absolutně zabijáckou pointu.

Richard Matheson je u nás známý především jako autor románu Já, legenda, podle nějž vznikl velice úspěšný stejnojmenný snímek. Vyšel u nás rovněž i román Jak přicházejí sny. Jinak je pro české čtenáře setkání s autorem velice vzácné. Nicméně spousta jeho příběhů se stalo předlohou pro některé díly seriálu Šedá zóna, ostatně pro televizi Matheson pracoval často.

Je nutné říci „konečně“, že Zmenšující se muž u nás vyšel. I samotné vizuální provedení knihy vypadá na jedničku a jen podtrhuje kvalitu celého díla. Tento příběh patří do zlatého fondu světové fantastiky.

Vydalo: Argo, 2022
Původní název: The Incredible Shrinking Man
Překlad: Veronika Volhejnová
Obálka: Donato Giancola, Lukáš Tuma
Vazba: vázaná
408 stran / 498 Kč