POSLEDNÍ ZPRÁVA

Na Divokém západě došlo k vraždě. Majitel salonu byl nalezen s kudlou v zádech. Před smrtí se mu však podařilo zanechat několik zpráv, které popisují vraha. Některých si vrah všiml a zničil, některé zůstaly bez povšimnutí. Šerif a jeho pomocníci se vydali po stopě. Podaří se jim vraha najít, nebo nebude zločin potrestán?

Poslední zpráva je kreslící deduktivní party hra, kde jeden z hráčů představuje oběť, jeden jejího vraha a ostatní se snaží pachatele odhalit.

Hra je určena pro tři až osm hráčů a délka jedné hry je okolo 15 minut.

Co najdete v krabici

To hlavní jsou obrázky míst činu, prostředí, kde ke zločinu došlo. Aby se hra brzy neohrála, je zde celkem šest různých prostředí, například již zmíněný Divoký západ, pravěk nebo planeta s ufony. Každé prostředí je nakresleno odlišným stylem. Od každého prostředí máte malý obrázek pro oběť a pachatele a velký pro ostatní detektivy. Mezi ně se vloží skládací stěna, aby detektivové neviděli na druhý obrázek.

Obsah krabice

Dále jsou zde mazací fixy, malá lupa pro označení pachatele a čtyři tabulky, kde oběť kreslí své vzkazy. A to, že oběti dochází čas, prezentují přesýpací hodiny.

Jak se to hraje

Jeden z hráčů bude oběť (ten bude kreslit) a jeden bude pachatel (ten maže). Oba si sednou na jednu stranu zástěny, na druhou stranu si sednou zbylí hráči, kteří představují detektivy.

Pachatel umístí lupu na jednu vybranou postavu na obrázku. Tuto postavičku se pokusí oběť detektivům pomocí slov i kresby popsat.

Oběť pošle detektivům celkem čtyři nápovědy. Jak to probíhá? Hráč představující oběť má 30 vteřin na to, aby nakreslil nebo napsal vzkaz pro detektivy. Kreslící destička je rozdělena na devět polí. Hráč může kreslit i psát libovolně do mřížky i přes ni, jediné pravidlo je, že každou informaci může napsat a nakreslit pouze jednou.

Poté se tabulky zmocní pachatel a něco málo ze zprávy smaže. Poprvé je to pět polí, v druhém kole čtyři, pak tři a v posledním dvě. Takto upravenou zprávu předá detektivům.

Detektivové se nyní radí, zkoumají obrázky i všechny zprávy, co už dostali, a snaží se určit pachatele. V každém kole mohou ukázat na jednu postavu a pachatel jim řekne, zda ho chytili, nebo ne.

Hra končí, pokud detektivové dopadnou pachatele (pak vyhrají) nebo pokud se jim to ani po čtvrté zprávě nepodaří, a tudíž pachatel uprchne.

Pravěk

Moje hodnocení

Na hru jsem se těšil, líbil se mi nápad a musím říct, že mě nezklamala. Hráli jsme ji v šesti lidech a rychle to odsýpalo, postupně jsme se střídali na pozici vraha i oběti.

Jako každá párty hra i tato stojí na herní skupině, která se chce bavit. Mnohdy se vám stane, že z první nápovědy dostanete jen pár čar nebo i bílou tabulku. Délka partií záleží na tom, jak dlouho budou mezi sebou detektivové diskutovat a kolik využijí nápověd. A ano, jde to uhodnout i po první nápovědě, sám jsem si to vyzkoušel.

Líbí se mi, že ve hře je šest naprosto odlišných prostředí, a to jak tématem tak vizuálním stylem. Výborné je i to, že když se podíváte na obrázek poprvé, vidíte jen shluk postaviček, ale když je budete chvíli pozorovat, zjistíte, že každá je trošičku jiná a dá se nějak popsat.

Nám se snad nakonec v každé hře podařilo vrah dopadnout, i když občas to bylo s velkým štěstím.

A pokud vám při slovu party hra nevstávají vlasy hrůzou, tuhle rychlovku doporučuji vyzkoušet.

Počet hráčů: : 3 – 8
Doporučený věk : od 8 let
Herní doba : 15 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry 
IELLO
Autoři: : Lee Ju-Hwa, Giung Kim;
Originální název : Last Message
Rok vydání : 2021
Orientační cena : 535,-