Muzeum snů – I noční běsi mohou získat fyzickou podobu

Setkání s vlastními nejniternějšími strachy v hlubinách spánku může pro člověka znamenat hrůzostrašný zážitek. A co kdyby nešlo pouze o materializaci nejhlubších obav získávajících tvar i podobu v oblastech snění, nýbrž o setkání ve fyzické podobě tváří v tvář s lidmi, jejichž iracionální obavy je vytvořily?

Příběh začíná propojením osudů tří lidí s jednou významnou událostí, jaké do té doby nebylo rovno. Postarší bohatý podnikatel Nolan Gage má v plánu v prostorách starého chicagského muzea otevřít expozici snů pod názvem Lucidita. Jeho nejbližším spolupracovníkem je psychiatr Maury Bennett, schopný transmutovat jakýkoliv sen do fyzické podoby. A jako poslední přichází malý chlapec Kevin Dvorak, jehož noční běs se má stát zlatým hřebem celé výstavy v Křídle nočních můr. Ovšem jak už to bývá, nedopadá to tak, jak by si lidé mohli přát, a již samotné slavnostní zahájení výstavy se pro pořadatele stane noční můrou. A nejen pro ně!

Román Muzeum snů z pera dosud v Česku nevydaného amerického autora Glena Krische vyšel letos u Golden Dog v edici Světový horor. Příběh propojující snový a reálný svět je jistě zajímavý, docela nápaditý, veskrze krvavý a krutý, i když s víceméně předvídatelným vývojem. Právě na tu krutost a krvavost autor knihy sází zcela evidentně ve svém vyprávění nejvíce.

Velkým plusem díla je, že autor čtenáři představuje hlavní postavy skrze jejich minulost, chybná rozhodnutí vedoucí přes jejich nejniternější tajemství, bolestivá traumata až k nosnému směřování samotného příběhu. Díky tomu si čtenář může k jednotlivým postavám vytvořit vztah, který v průběhu může i změnit, přesto díky tomuto jsou popisované postavy živějšími a uvěřitelnějšími.

Glen Krisch čtenáři nabízí zajímavý příběh s poutavým námětem a nechává ho volně plynout skrze obrazné popisy motivací postav, drsných scén každodenního života, ale i snových vizí, které dokážou alespoň na okamžik rozjasnit šedivou realitu zmaru. A nadpřirozený horor zde zastupují jeho děsivé snové výjevy přenesené do našeho světa, kam i když zdánlivě nepatří, okamžitě si v něm najdou místečko, zabydlí se v něm a začnou prosazovat svou zlovolnou vůli.

Vlastně i happyend, který by v tomto hororu nemusel vůbec být, se nakonec této solidní knize s dobrým příběhem dá celkem jednoduše odpustit. Vždyť přece jen je tento horor hlavně o napětí, krvi, dobrém nápadu, poutavém příběhu a atmosférických výjevech, bolesti a nechutnostech. V knize Muzeum snů se čtenáři všeho dostane v míře více než vrchovaté.

Vydal: Golden Dog, 2022
Originální název: The Nightmare Within (2010)
Překlad: David Hálek
Obálka: Jakub Kašiar
Grafická podoba: Michal Březina
Počet stran: 324
Vazba: brožovaná
Cena: 399 Kč