VZHŮRU NA PALUBU

Hola hej, mořští vlci, vzhůru na palubu, vytáhněte kotvy a vyplouváme. Děla na pravoboku připravit k palbě, zamířit a PAL.

Vzhůru na palubu je pirátská hra, kde se snažíte potopit lodě a ovládnout základnu soupeřů. A ve hře můžete střílet z opravdového děla. Takže vzhůru na palubu a ať rum… pardon, je to dětská hra, limonáda teče proudem.

Hra je určena pro dva až čtyři piráty ve věku od šesti let a jedna námořní bitva vám zabere zhruba 15 minut.

Co najdete v krabici

To první, co vás upoutá, je dřevěné dělo. Dělo je funkční, natahuje se na gumičku a střílí dřevěné válečky. Nábojů je v krabici pět.

Pro každého hráče je zde deska přístavu a kartonové hory, které ho kryjí, jedna přístavní věž a tři pirátské lodi v jeho barvě.

Všichni společně využívají dvě herní kostky a provázek dlouhý tři uzly, kterým se odměřuje délka plavby.

Pro základní hru jsou zde ještě další kartonové hory, pro různé herní varianty tu najdete další žetony nebo objekty: ostrov s pokladem, chobotnici Kraken, černou pirátskou loď či mořskou příšeru.

Co najdete v krabici

Jak se to hraje

Tah každého hráče se skládá ze tří fází, střelby z děla, plavby a útoku na blízko.

Začínáte střelbou z děla. Dělo postavíte vedle své věže nebo některé z lodí a vystřelíte na nepřátele. Pokud zasáhnete a loď nebo věž spadne, vezmete si příslušnou kartonovou figurku k sobě jako trofej.

Pak vyrazíte na mořskou plavbu. Hodíte kostkou a ta vám určí, o kolik uzlů dál se můžete plavit. Můžete plout jednou lodí nebo vzdálenost rozdělit mezi několik lodí. Záleží na vás.

Pokud vaše loď skončí svůj pohyb v kontaktu s jinou lodí nebo s přístavní věží, vaši piráti zaútočí. Hodíte kostkou, a pokud vám padne bílá vlajka, soupeř se vám vzdal a vy získáte jeho figurku jako trofej. Pokud padnou šavle, souboj pokračuje a kostkou hází soupeř.

Po vyřešení souboje je na tahu další hráč.

Hraje se tak dlouho, dokud některý z hráčů nepřijde o všechny lodě i přístavní věž. Pak se spočítají body za trofeje a určí se nejlepší z pirátů.

Hra nabízí i další varianty, můžete se snažit získat (a udržet) pirátský poklad, po moři se může pohybovat černá pirátská loď, můžete potkat mořskou příšeru nebo Krakena.

Moje hodnocení

Popis i obrázky hry vypadají výborně, je to pěkné ilustrované, barevné, téma je pro malé piráty super. Oceňuju i to, že můžete hrát různé varianty, až děti přestane bavit hrát jen všichni proti všem.

To, co je problémové, je dělo. Dělo je dřevěné a na gumu. Bohužel jde střelba dost ztuha. Musel jsem první kaňon uvnitř obrousit a trochu ho rozstřílet, než jsme mohli hrát s dětmi. I tak to jde těžko. V balení je pět nábojů, a pokud nevytvoříte pro hru ohrazený prostor, polovinu herní doby hledáte náboje.

Hra je i s tímto hendikepem zábavná, a pokud budete mít možnost, minimálně ji vyzkoušejte.

Počet hráčů: : 2 – 4
Doporučený věk : od 6 let
Herní doba : 15 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi
Autoři: : Fréderic Moyersoen;
Originální název : Ship Ahoy;
Rok vydání : 2021
Orientační cena : 599,-