Audrey Niffeneggerová: Zakletý v čase

Román Zakletý v čase vyšel poprvé v originále již před devatenácti lety, ale k osudům Henryho a Clare se čtenáři i tvůrci stále rádi vracejí. A není divu. Příběh plný vášně, osudovosti a předzvěsti nepěkného konce dokáže lidi vtáhnout a nepustit.

Henry Detamble je na pohled obyčejný knihovník, akorát za sebou neustále nechává hromádku oblečení. Trpí totiž už od malička zvláštní chorobou – umí cestovat v čase. Jenže si nemůže vybrat, do jaké doby se vrátí, kdy se to stane ani co si vezme s sebou. A tak se pokaždé objeví nahý a hladový a neví, jak dlouho se zdrží. Nejčastěji cestuje do minulosti, protože ho přitahují silné události z jeho života. A pak jednoho dne potká v knihovně Clare, která mu na společné večeři prozradí, že se stane jeho manželkou a že za ní bude cestovat zpátky do doby, kdy jí bylo šest.

Zakletý v čase je poněkud netradiční romantický příběh plný čekání, trpělivosti a jakési předurčenosti. Kdyby se totiž šestratřicetiletý Henry nezačal objevovat u šestileté Clare, ona by se do něj nikdy nezamilovala a on by ji potom nemohl začít navštěvovat v minulosti. Příběh vypráví oba hlavní hrdinové v různých letech svého života a na jejich vztah je nahlíženo ze všech možných stran.

Science fiction linka týkající se Henryho cestování v čase je podstatně slabší než ta romantická. Audrey Niffeneggerová hrdinovy nečekané výlety popisuje tak běžně, že je snadné si představit, že na světě skutečně existují podobní lidé s genetickou mutací. O Henryho zvláštních schopnostech se postupně dozvídá docela dost lidí, nikdo z toho však není tak vykolejený jako doktor Kendrick, slavný genetik, na kterého se Henry s Clare rozhodnou obrátit. Henrymu rychle ubývá sil, a tak doktor začne zkoumat hrdinovu mutaci. Slabá “vědecká” linie ovšem nepřináší nic moc zajímavého ani podstatného pro pochopení nemoci. Zakletý v čase je v první řadě romance, která potěší spíš čtenáře Colleen Hooverové než Andyho Weira. Propracované sci-fi opravdu nečekejte.

Zakletý v čase je podle mě jedna z těch knih, kterou budete buď milovat, nebo nenávidět. Čím déle nad příběhem přemýšlím, tím víc mi připadá problematický, přestože se mi četl dobře a několik set stran poměrně rychle uteklo. Jen někdy se autorka až příliš zabývá obyčejnými, nepodstatnými věcmi a příběh tím hodně zpomaluje. Na druhou stranu hlavní zápletka je promyšlená, vyprávění povedeně cestuje v čase podobně jako Henry a všechny detaily se na konci hezky spojí.

Zakletého v čase doporučuji, pokud máte chuť na romanci se špetkou něčeho navíc, chcete na chvíli vypnout mozek a máte rádi melodrama.

Doporučuji i letošní seriál z dílny HBO, díky kterému se na pultech objevilo nové vydání se seriálovou obálkou. Seriál byl sice po první řadě ukončen, ale stojí za to se na něj podívat už jen kvůli tomu, že se na něm podílel Steven Moffat (Doctor Who, Sherlock).

Ukázka

Vydalo: Argo, 2022
Překlad: Petra Andělová
Vazba: brožovaná
504 stran / 488 Kč