CTHULHU: I SMRT MŮŽE ZEMŘÍT!

Dneska vám podrobněji představím hru Cthulhu: I smrt může zemřít! (nebo taky Cthulhu: Smrt květen kostka, v originále Cthulhu: Death may die). Jde o hru kooperativní, těžící z mýtů pana Lovecrafta a do češtiny ji převedli kluci z Rexher.

Ve hře se ujmete role vyšetřovatelů, kteří se snaží překazit mystický rituál a následně pak porazit Prastarého. Ve hře jsou jednotlivé kapitoly, které na sebe nenavazují, a každá funguje samostatně jako jeden případ. Vítězná hra se dá dohrát asi za hodinu, prohrát i za pár minut.

Co najdete v krabici

Uložení hry v krabici je řešeno pomocí dalších krabiček a plastových výlisků. V nich najdete figurky, v krabičkách jednotlivé případy a ve větších pak oba Prastaré. V základní krabici dostanete 2 Prastaré – Cthulhu a Hastura, kdy v boxu s nimi jsou uložené figurky jejich přisluhovačů, karty jednotlivých fází Prastarého a balíček karet mýtů (ty se míchají dohromady s kartou z jednotlivých případů). V krabičce každé kapitoly najdete kartu s rozestavením mapy, příběhem a pravidly pro danou kapitolu, kartu nepřátel, s kterými budete bojovat, karty mýtů a karty předmětů, které se váží k jednotlivé kapitole. Pak zde bývají různé žetony podle toho, o co v dané kapitole jde.

Figurky jsou ve vysoké kvalitě, jak jsme u her od CMON zvyklí. V krabici je 10 různých vyšetřovatelů, každý má svou kartu a postavičku. Najdete zde jeptišku, holčičku, anglického lorda, Rasputina a další. Každý hrdina má 3 schopnosti, přičemž jedna je unikátní a dvě se v různých kombinacích opakují i u ostatních postav. Hrdiny doplňují figurky kultistů a různých nestvůr.

Dále jsou zde různé žetony, ukazatele s chapadly pro hrdiny, karty šílenství (rozvedu později), kostky a oboustranné mapové díly. Ty jsou různě velké a po vyloupání dělají trochu nepořádek v jinak srovnané krabici – prostě je musíte naházet nahoru.

Z hlediska komponent není hře co vytknout, figurky jsou povedené, graficky k sobě vše ladí, kvalita odpovídá standardům a ceně hry.

Balíč s Prastarým a balíček případu

Kromě základní krabice vydaly Rexhry rovnou i dvě malá rozšíření, tedy dvě další krabičky s Prastarými, Shub-Niggurath – Černá koza z lesů a Yog-Sothoth. Pokud to koupíte všechno, máte vlastně 4×6 různých kapitol, které můžete hrát.

Jak se to hraje

Vyberete si kapitolu, kterou chcete hrát, a Prastarého, kterého chcete porazit. Otevřete obě krabičky a podle toho si připravíte mapu, figurky nepřátel a ostatní herní komponenty. Na desku příběhu si vyskládáte karty s nepřáteli, pravidly a příběhem, fáze Prastarého  a na první pole ukazatele postupu postavíte figurku Prastarého.

Každý hráč si vybere jednoho vyšetřovatele, vezmi si jeho kartu, postavičku a ukazatele s chapadly. Následně si každý hráč ke své postavě vylosuje kartu šílenství. Tváří v tvář hrůzám, jaké svět neviděl, se dostávají na povrch některé vaše drobné úchylky–- masochismus, kleptomanie, pyromanství a podobně. Vždy, když dosáhnete hranice šílenství, se tato vaše karta aktivuje.

A pak už můžete začít. Princip hry je takový, že nejprve vyšetřovatelé musí přerušit provádění rituálu, kterým se kultisté snaží přivolat Prastarého.  Rituál je v každé kapitole jiný. V určité fázi Prastarý do hry vstoupí a vy ho musíte zabít. Aby to nebylo tak snadné, je Prastarý nezranitelný, dokud nebyl rituál přerušen. Na zabití mají vyšetřovatelé omezený čas.

Pokud postava umře nebo zešílí, je mrtvá a do hry se nevrací. Pokud se to stane ještě před tím, než Prastarý vstoupí do hry, hráči automaticky prohrávají.

Hráči se střídají po tazích. Tah každého hráče se skládá ze 4 fází. Tah začíná provedením až 3 akcí. Na výběr má pohyb, útok, odpočinek, předávání věci a případně speciální akci kapitoly nebo předmětů. Zde je například zajímavá mechanika, že když odcházíte od nepřátel, tak na vás neútočí, ale jdou s vámi. Po dokončení si doberete kartu mýtů, která vám řekne, co se právě děje. Ve třetí fázi, pokud jste na poli s nepřítelem, zaútočí na vás, pokud je tam sám, může se pokusit najít předměty nebo pomocníky. A na konci kola se kontroluje, jestli nenastaly podmínky pro postup Prastarého po ukazateli, popřípadě zda Prastarý nevstoupí do hry.  

Takto se hráči střídají až do epického vítězství nebo hořkého konce.

Vyhrát lze jen jedním způsobem, musíte porazit Prastarého. Prohrajete, pokud někdo z vás zemře před příchodem Prastarého, pokud umřete všichni nebo vám dojde čas na stupnici postupu Prastarého.

Rozehraná hra

Teď trochu k variabilitě a opakovanému hraní. Princip hry je pořád stejný, ale variabilitu vytváří kapitola, kde je pokaždé jiný příběh a tedy postup, jak přerušit rituál. A k tomu má každý Prastarý jiné vlastností, přisluhovače a funguje jinak. K tomu přidejte 10 různých vyšetřovatelů. Když si vezmu, že kapitolu patrně nedáte napoprvé, spíše budete zjišťovat, jak ji hrát a které vlastnosti jsou u vyšetřovatelů klíčové, máte tu docela široké možnosti hrát opakovaně a přitom jinak. Když píši tento článek, mám za sebou tak 15 her a rozhodně nemám pocit, že bych měl hru nějak ohranou. A to jsme hráli teprve první 3 kapitoly.

Moje hodnocení

Hra se mi líbí. Pokud máte rádi kooperativní hry a nevadí vám podíl náhody, doporučuji hru minimálně vyzkoušet. Jako velké plus vnímám, oproti hrám jako Arkham Horror nebo Panství hrůzy, mnohem jednodušší pravidla a výrazně kratší herní dobu. Ale přitom získáte výborný herní zážitek. Scénáře nejsou lehké, ze zkušenosti vím, že pokud vyhrajete, je to většinou v poslední chvíli, a ještě po obětování některých členů týmu.  Každého Prastarého musíte zabít třikrát a pokaždé se objeví silnější.

Hodně se mi líbí i vývoj postav, jak vás postupně zachvacuje šílenství, posilujete a odemykají se vám čím dál silnější schopnosti. Ze začátku je to žádoucí, ale pozor, když to přeženete.

Počet hráčů: : 1 – 5
Doporučený věk : od 14 let
Herní doba : 90 – 120 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : REXhry 
CMON
Autoři: : Rob Daviau, Eric M. Lang;
Originální název : Cthulhu: Death May Die
Rok vydání : 2019
Orientační cena : 2 549,-