AKVÁRKO

Máte doma akvarijní rybičky? Ne? Tak si je můžete pořídit v nové české hře Akvárko od Michala Peichla, kterou vydalo Albi. V akvárku si můžete chovat neonky, mečovky, hlemýždě i sekavce a nesmíte zapomenout na nějakou tu rostlinku.

Hra je určena až pro šest akvaristů ve věku od 7 let a vybudování jednoho akvária vám zabere zhruba 15 minut.

 

Co najdete v krabici?

Jde o hru karetní, takže hlavně karty. Ve hře je 99 karet vodních tvorů, převážně rybek, které doplňují krevety a šneci. Celkem je zde 9 typů základních rybek a 3 typy speciálních tvorů.  Všechny ryby mají z rubu rostlinu, kterou si můžete do akvárka nasadit. Vše je shrnuto na nápovědních kartách.

Obsah krabice

Pak už je zde jen návod a bodovací bločky.

Jak se to hraje?

Jde o rychlou, takzvanou draftovací hru. Hraje na 2 kola a na konci bude mít každý hráč před sebou své malé čtvercové akvárium složené z šestnácti karet.

Na začátku prvního kola dostane každý z hráčů 8 karet. Jednu si vybere a umístí ji do svého akvária. Ostatní karty vezme a pošle je dalšímu hráči vpravo. Toto se opakuje, dokud každý neumístí osmou kartu. Pak dostane dalších osm karet a vše se opakuje, jen se posílají karty opačným směrem.

Vaším cílem je dostat každou rybu nebo tvora na to správné místo v akváriu. Podle toho dostanete na konci hry body.

Ryby musí tvořit různé obrazce, ležet na určitých polích v akváriu, speciální tvorové musí být obložení stejnými nebo různými kartami. Na kartách základních ryb jsou dva boxy se vzorem a body. Body v levém boxu většinou dostanete, když máte 2 ryby v požadovaném obrazci, v pravém boxu pak, pokud v něm máte ryb více. Když se vám ryba, kterou musíte umístit, nehodí nebo pokud máte v akváriu nějakou, o níž víte, že vám žádné body nepřinese, můžete ji otočit nebo rovnou umístit jako rostlinu. A čím víc rostlin, tím víc je za ně bodů. Ale pozor, jen s akváriem z rostlin hru rozhodně nevyhrajete.

Akvárium si můžete skládat, jak chcete, klidně položit na začátku všechny čtyři rohy nebo začít naopak uprostřed. Záleží jen na vás.

Hotové akvárium

Moje hodnocení

Akvárko je rychlá hra s jednoduchými pravidly i mechanismy, kterou můžete nosit v kapse, vzít na deku na koupaliště nebo do hospody. Hra se mění s počtem hráčů. Pro dva jsou speciální pravidla, kdy se dotahují naslepo karty, aby nešlo hru kompletně dopočítat. Ve třech hráčích lze odhadnout, co vám přijde do ruky, v šesti už vůbec netušíte. Herní doba odpovídá tomu, co udává výrobce. Je okolo patnácti minut, v plném počtu možná dvacet. Hra se hodí na rozehřátí (zahájení herního večera), pro hraní s nehráčskou návštěvou, s dětmi či k proložení mezi složitějšími hrami. Nebo prostě když máte jen 15 minut.

Počet hráčů: : 2 – 6
Doporučený věk : od 7 let
Herní doba : 15 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Albi
Autoři: : Michal Peichl
Originální název :
Rok vydání : 2022
Orientační cena : 349,-