Nora Roberts: Skleněný ostrov (Strážci 3)

V závěrečném dílu trilogie Strážci šest vyvolených hrdinů pátrá po magických hvězdách a snaží se vyhnout úkladům bohyně Nerezzy. Po Korfu a Capri je jejich pátrání přivádí do Irska.

Na Capri se šestice bohyněmi vyvolených strážců střetla s bohyní Nerezzou a jejím poskokem Malmonem, který býval zlým a nebezpečným člověkem, než ho jeho temná paní přetvořila v neméně zlého a nebezpečného démona. Za pomoci kouzelného kompasu ji Sawyer vzal na pekelný výlet, během něhož přišla o značnou část síly a moci. Toho využili, aby se přenesli na místo, kde by mohla být ukrytá třetí hvězda. Ta ledová. Tím místem je Irsko. Přesněji rodiště Brana Killiana a Doyla McClearyho, dvou ze šesti strážců, což vůbec nemůže být náhoda.

Čaroděj Bran a jasnovidka Sasha, stejně jako cestovatel Sawyer a mořská panna Annika už našli svůj milovaný protějšek, a pokud se jim podaří porazit temnou bohyni, potká je i zasloužený happy end. Existuje však dvojice, na kterou teprve úklady lásky čekají.

Skleněný ostrov je romance mezi doktorkou archeologie Riley Gwinovou a chmurným pesimistou Doylem McClearym, což je nejtvrdohlavější a nejumíněnější dvojice pod měsícem. Riley je expertkou na to, jak sehnat cokoliv, kdekoliv a za rozumnou cenu. Ovšem existuje pravidelné období, kdy její práce trpí jistým omezením. Jako správný vlkodlak je během tří nocí kolem úplňku jaksi chlupatě zaneprázdněna. Doyle by pro ni byl skvělá studnice informací o historii, protože už celých tři sta třicet tři let je skoro nesmrtelný. Může zemřít, ale jeho prokletí ho vždycky vrátí zpět do života. Viděl umírat svojí rodinu a účastnil se velkého množství válek a bojů.

Nora Roberts ani tentokrát nezklamala. Skleněný ostrov sice nenabízí příliš mnoho zvratů, ale pár překvapení se tu najde. Autorka čtenářkám servíruje to, po čem jejich srdce touží. Romantický příběh tentokrát okořenila magií. Hrdinové působí sympaticky a vzájemné interakce šestice strážců bývají velmi zábavné, i když jednoho opravdu šokuje, kolik alkoholu za celou trilogii vypijí. Romance mezi Riley a Doylem trochu trpí, protože prostor muselo dostat i zakončení celého pátrání po Hvězdách a poslední boj s Nerezzou.

Skleněný ostrov je příjemné a svižné čtivo, které potěší všechny fanoušky proslulé spisovatelky, jejíž romány přeložené do češtiny by v průměrné knihovně zabraly minimálně tři police. V tomhle případě se zkrátka nedá šlápnout vedle a s blížícím se létem je to přímo ideální volba na poklidnou dovolenou.

Vydal: Alpress, 2022
Překlad: Zdík Dšek
Vazba: pevná
312 stran / 349 Kč