Nora Roberts: Čarovná zátoka (Strážci 2)

Nerezza, temná bohyně, která touží po moci, krveprolití a zkáze, vyslovila předpověď, že Hvězdy se jednoho dne zřítí z nebe, a až tento okamžik nastane, získá je do své moci. Skupina šesti strážců dokázala před temnou bohyní uchránit první z Hvězd, ale zbývá jim najít další dvě.

Ve Hvězdách osudu, prvním díle trilogie, se celá šestice strážců poprvé sešla na ostrově Korfu, aby našla a uchránila první z Hvězd. Pátrání po druhé je zavedlo na ostrov Capri, ale jestli si s něčím nemusejí dělat starosti, je to logistika, protože mají v týmu Sawyera Kinga a jeho kouzelný kompas.

V Sawyerově rodině se kompas dědí už několik generací, a nejenže dokáže většinou navést k místu, které dotyčný hledá, ale zvládne svého majitele i přenést v čase a prostoru. Sawyer je trochu dobrodruh, a kromě doktorky Gwinové patří k nejzkušenějším „hledačům pokladů“ ve skupině. Když na to přijde, ani manipulace se zbraní mu není cizí.

Naopak Annika Watersová dává přednost pouze nutné fyzické sebeobraně a ze všech tří žen je nejsportovněji nadaná. Obzvlášť má výhodu v moři, ale od mořské panny se ani nic jiného nedá očekávat. Pro svůj úkol na zemi získala na několik měsíců nohy, ale poté se bude muset vrátit zpátky do moře. Do té doby je rozhodnutá si co nejvíc užít pobyt na souši a naučit se spoustu nových věcí. Vždyť lidé mají tolik báječných věcí jako šaty, nákupy, ale nejvíc ji těší být v blízkosti Sawyera.

Knihy Nory Roberts jsou romance a v tomto případě je to paranormální romance. Druhý díl se soustředí na cestovatele časem i prostorem Sawyera a mořskou pannu Anniku. Ze všech šesti hrdinů jsou tihle dva asi ti nejsympatičtější a nejpřátelštější. Život berou jako dobrodružství a Anničin optimismus, nadšení a radost ze života jsou přímo nakažlivé. Svou bezprostředností si Annika získala všechny členy skupiny, ale v některých záležitostech se chová hodně odvážně a Sawyer občas neví, kde mu hlava stojí.

První díl se zabýval představením jednotlivých strážců a v druhém se jejich vzájemné vztahy prohlubují. Temná bohyně Nerezza se rozhodla v boji využít novou zbraň a sehnala si na pomoc lidského pomocníka, s kterým mají Riley Gwinová i Sawyer King už bohužel neblahé a smrtelně nebezpečné zkušenosti. Kulky a nože totiž mohou být stejně nebezpečné a vražedné jako magie.

Čarovná zátoka je příjemná, zábavná a čtivá kniha, kde převládá romantika, ale nechybí zde souboj dobra se zlem. Nora Roberts své řemeslo umí a dokáže napsat sympatické postavy, přiměřeně poutavou zápletku i napínavé momenty. Její romány málokdy zklamou a tenhle rozhodně její věrné fanoušky potěší. Boj s Nerezzou nekončí a příští zastávkou bude zelené Irsko.

Vydal: Alpress, 2021
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: pevná
Počet stran: 312
Cena: 349 Kč