SEE – seriálová událost loňského roku aneb když se dvojka podaří

Baba Voss – obávaný i inspirativní válečník ve světě lidí bez zraku, ochránce rodiny a také muž s vlastní temnou minulostí… má bratra. A není to žádný v koutě zapomenutý tichošlápek. Naopak, všem známým hrdinům, kterým je dáno se dříve či později znovu setkat, rozdává velmi nepěkné karty…

 

Seriál SEE vzbudil v roce 2019 velkou vlnu zájmu a po poslední epizodě také očekávání: kam že cesty hrdinů v další řadě povedou, jak to celé tvůrci ukočírují? Ač scénář tvořený celou řadou autorů (nutno připomenout, že se nedrží žádné knižní předlohy) není nic úchvatného, tvůrcům se zadařilo. Nejen že mnoho nejasností z první řady je ve druhé vysvětleno či alespoň využito, děj se rozvíjí dál a osudy mnoha hrdinů jsou příjemně nečekané.

První série si úspěšně vystačila s nezvyklým, originálně pojatým prostředím a nevšední choreografií. Bylo jasné, že druhá bude muset nabídnout ještě něco víc. Některé postavy z první řady trochu zevšední, nicméně jejich cesty se zajímavě zapletou. Pikantní jsou osudy obou Babových dětí i změna situace královny Kane (Sylvie Hoeks) a její sestry Maghry (Hera Hilmar).

Do hry vstupují i nové postavy – naprostým unikátem je obsazení wrestlingového zápasníka Davea Bautisty (Duna, Avengers: Infinity War a Endgame, Strážci galaxie aj.) v roli Babova bratra. A nejen z jejich soubojů srdce mnohého fanouška akčních scén zaplesá. Motivace postav jsou jasné, byť konají opět mnohdy nevyzpytatelně, takže o napětí není nouze. Většina hrdinů vyzrála a lepší jsou až na výjimky i herecké výkony: Jason Momoa a Dave Bautista jednoznačně vládnou, Christian Cammargo i (víceméně ale stále skvělá) a Sylvie Hoeks trochu zbytečně jen sekundují.

Z pralesů a pustiny se přesouváme do dávno opuštěných a znovu obydlených měst, takže tentokrát dojde i na solidní dávku postapokalyptických scenérií. Impozantní v tomto seriálu nejsou ohromné stavby či složité róby, ale právě krása ponurosti, účelnosti a syrovosti i překvapivost v detailech. Druhá série už nemohla stavět na exkluzivitě na každém kroku – vše se časem okouká, ale tvůrci dokázali udržet jedinečnost atmosféry a dávkovat osvěžující nápady i děj, který je stejně jako u první řady rozložený do osmi epizod.

Autorem hudby zůstává fenomenální Bear McCreary. Už úvodní znělka ale vyzní jinak: zatímco u první série evokovala prales a jednoduchost, druhá sází na velkolepost, ač základní motivy (včetně těch vizuálních) zůstávají podobné. A tedy skvělé.

V udržení laťky diváci doufali, v její zvednutí ale věřil málokdo. Stalo se. Je teď otázkou, zda tvůrci dokážou překvapit i v další, už oznámené sérii.

Domovská stanice: Apple TV
Délka epizody: 60 minut
Země původu: USA
Premiéra: 2019
Počet dílů: 2 řady (8 + 8 epizod)
Hrají: Jason Momoa, Sylvia Hoeks, Dave Bautista, Alfre Woodard, Hera Hilmar, Christian Camargo, Archie Madekwe, Nesta Cooper, Yadira Guevara-Prip, Mojean Aria, Marilee Talkington