Robert Jackson Bennett: Světatvůrci

Člověk se celý život učí. Jak skribovat, jaké má realita hranice, a především komu věřit a komu ne. K zahození není ani poučení, že klid a pohoda nikdy netrvá věčně.

Světatvůrci začínají poklidně v období, kdy se Sancie Gradová, hrdinka prvního dílu Čaropisci, spolu s přáteli snaží pozvednout město Tevanne. Poskytnout tajemství skribování všem a dosáhnout rovnosti pro všechny. Dokonce si zakládá firmu Záhutí, s. r. o., jejímiž členy jsou právě její přátelé Orson, Gregor a Berenika.

Klid a optimismus netrvá dlouho a velice rychle se promění v chaos a nebezpečí. Byl totiž probuzen k životu první z legendárních hierofantů Krasedés Magnus. To právě on kdysi dokázal propůjčit neživým předmětům vědomí a položit základy skribování. Nyní se vrací a je hodně naštvaný.

Děj je navzdory délce pěti set stran nesmírně svižný a i prostý. Krasedés ohrožuje celé město a není úplně jasné, o co mu jde. To musí zjistit Sancie a také vymyslet způsob, jak Tevanne ubránit. Není tu však jen jeden záporák. Respektive některé postavy nejsou jednoznačně dobré, nebo zlé. Některé, ačkoliv jsou na té správné straně, jsou háklivé na manipulování. Ač je tedy samotný děj poměrně přímočarý, skvěle napsané postavy vnášejí do příběhu hned několik zvratů a překvapení.

Sancie tu opět využívá daru rozumět skribování a v tomto díle svou schopnost vylepší. Celá magie světa Záhutí je zde ještě víc rozšířena a jen čtenáře utvrdí v tom, že připomíná programování z našeho světa. Vše je popsáno srozumitelně a kouzelně. Přemlouvání zámku, aby se odemkl, je nápadité a vtipné. Ale pozor. Světatvůrci jsou výrazně temnější než jeho předchůdce. Některé pasáže jsou takřka hororové a scény překvapivě drsné. Není to však na efekt, jen to ukazuje, že Bennett umí stvořit skutečně fascinující záporáky. Samotný Krasedés čtenáři připraví nejedno překvapení.

V závěru pak Robert Jackson Bennett vytáhne z rukávu velký obrat, který každého jistě naláká na poslední díl trilogie. Světatvůrci ovšem nejsou zakončeni nijak polovičatě nebo jen pouhým cliffhangerem. Kniha je ukončena, akorát si autor dobře připravil půdu pro finální díl.

Robert Jackson Bennett se díky trilogii Božská města dostal mezi čelní představitele současné fantasy. Čaropisci jeho postavení jen potvrdily. Byl to však jen první díl a bylo otázkou, zda pokračování rozvine zajímavý příběh.

Světatvůrci na první díl skvěle navázali a přinesli do trilogie Záhutí více temnoty a magie. Druhý díl je skutečně více magický než první, za což může především přítomnost Krasedése. Ač má kniha pět set stran, působí skoro až krátkým dojmem, protože se čte velice snadno a nikde se příliš nezdržuje.

Robert Jackson Bennett tak přináší další skvěle napsané fantasy, které může uspokojit náročnější čtenáře (autorův styl je literárně nádherný), stejně jako ty, kdo chtějí svižný dramatický příběh bez složitých kudrlinek. Světatvůrci přinesli i několik překvapení a zvratů. V současnosti nenajdete příliš podobně originálních žánrových souputníků. Tohle je absolutní špička.

Vydal: Host, 2021
Překlad: Milan Pohl
Vazba: vázaná
543 stran / 439 Kč