Nové knihy za červenec 2021

Máme pro vás přehled nových knih z žánru fantastiky, které vyšly v červenci.

František Kotleta: Underground 2 – Revoluce

Svět se ponořil do temnoty, ale Praha City je šťastné město plné neonů a milionů spokojených lidí. Alespoň to tvrdí zprávy City News. Jenže i redaktoři všudypřítomného televizního kanálu vědí, že pod povrchem bublá revolta. Korporace se rozpadají a po mnoha letech se chystají volby, které přinášejí nejen slovní přestřelky, ale i krev v ulicích. V těch ulicích, po nichž prý kráčí Digitální Mesiáš, jenž přišel spasit svět poté, co čarodějky selhaly.

Detektiv Petr Vachten má ale jiné starosti. Umírají vlivní lidé a do City News přicházejí informace od jejich vraha, který si říká Zodiak. A co je nejhorší – digitální mládež propadla kouzlu retrorapových verzí písní Hany Zagorové!

Vítejte v postapunkovém světě Františka Kotlety, který očaroval tisíce českých čtenářů a stal se bestsellerem lockdownů v roce 2020, 2044, 2056, 2077 a v doplněné verzi i v roce 2103.

Vydala: Epocha, 2021
Ilustrace: Adéla Stopka
Vazba: brožovaná
408 stran / 349 Kč
Ukázka

Adam Silvera: Syn nekonečna

Bratři Emil a Brighton vyrůstali v New Yorku a vždycky si tak trochu idolizovali Kouzlochodce – skupinu samozvaných hrdinů, kteří přísahali, že zbaví svět přízračných. Zatímco Kouzlochodci a další nebeští se rodí se zvláštními schopnostmi, přízrační si je berou, násilím kradou esenci života ohroženým stvořením.
Brighton si přeje, aby měl taky nějaké schopnosti a mohl se zapojit do boje. Emil by si přál, aby konečně zavládl mír. Všechno násilí si totiž vybírá svou daň na společnosti – ti, kteří mají jakékoli schopnosti, jen těžko mohou žít v míru a otevřeně přiznat, kým vlastně jsou. V ovzduší strachu jsou gangy přízračných stále odvážnější a silnější.
Potom se při potyčce po protestní akci projeví Emilovy vlastní schopnosti – takové, které ho postaví do srdce konfliktu a udělají z něj hrdinského Kouzlochodce. Zkrátka někoho, kým chtěl vždycky být Brighton, ne Emil.
Sourozenecké pouto, láska a věrnost, to všechno bude vystaveno mnoha zkouškám – a nikdo neunikne bez újmy.

Vydalo: CooBoo, 2021
Překlad: Kateřina Stupková
Vazba: brožovaná
360 stran / 399 Kč

Rosana Zvelebilová: Bedny

Jeho revírem je Poddrno, jeho tempo je vražedné. O všem ví, všechny ovládá a počet jeho obětí stoupá. Nemá slitování. Jeho protivníkem je… učitelka. Bývalá. Má pro toho odporného sráče překvapení: Smrt. A ne ledajakou. Krutou, velmi bolestivou a hlavně ponižující.
K tomu je však zapotřebí dokonale promyšlený útrpný plán. Nic se nesmí pokazit. Sráč je totiž nevypočitatelný a nepředvídatelný. Dokáže využít každé chyby, každé slabiny a každé příležitosti. Polapení padoucha je však teprve začátek.
Zvlášť, když se polapený padouch odmítá chovat jako polapený padouch. A co ona? Zvládne opravdu uskutečnit vše, co si naplánovala? Nezaváhá? Necouvne? Dokáže být dostatečně nemilosrdná? Stane se sama tím, čím tolik pohrdá?
Neobyčejná kniha Rosany Zvelebilové vás zavede do bizarního světa, ve kterém je zločin považován za standardní způsob obživy. Záleží jen na tom, jak má kdo silný žaludek. Nicméně, ani v tomto na první pohled krutém a cynickém světě není všechno tak, jak bychom si mohli myslet. Kniha je plná nečekaných zvratů a pokud přistoupíte na autorčinu hru, budete se skvěle bavit.

Vydal: Igor Indruch, 2021
Ilustrace: Rosana Zvelebilová
Vazba: brožovaná
367 stran / 400 Kč
Ukázka

David Williams: Bestie z Buckinghamského paláce

Světově nejprodávanější autor dětských knih napsal své první fantasy! Odehrává se v Británii o sto let později, tedy v roce 2120.
Londýn je v troskách, lidé mají hlad a na celou zemi padla temnota. Malý princ Alfréd, neduživý knihomol, nikdy neopustil bezpečí Buckinghamského paláce. Teď se ale i v palácových zdech dějí podivné věci – a Alfrédův život se má navždy změnit. Za temných nocí obchází po chodbách něco strašlivého. Když Alfrédovu milovanou maminku královnu odvlečou do Toweru, musí chlapec sebrat všechnu odvahu a vydat se na hrdinskou výpravu, aby ji zachránil – a s ní i celý svět. Jeho protivník je ale strašlivý. Příběh z mýtů a legend vás uchvátí až do svého napínavého konce.

Vydalo: Argo, 2021
Překlad: Veronika Volhejnová
Ilustrace: Tony Ross
Vazba: flexi
468 stran / 398 Kč

Kiera Cassová: Zrazená

Dokáže naslouchat svému srdci, i když je zlomené? Druhý díl série Zaslíbená.
Hollis po smrti milovaného Silase uprchla do království Isolte a teď se snaží přizpůsobit novému životu. Jediné, co ji drží nad vodou, je láska rodiny Eastoffových, ačkoli nepříjemnému bratranci Etanovi se příliš nezamlouvá. Královstvím se navíc šíří neklid – zdá se, že Eastoffové by mohli svrhnout tyranského krále, ale bez pomoci Hollis se neobejdou. Dokáže však dívka, která přišla o všechno, zapomenout na zlomené srdce a nezištně pomáhat ostatním?

Vydalo: CooBoo, 2021
Překlad: Ivana Svobodová
Vazba: vázaná
264 stran / 349 Kč
Ukázka

Sergio A. Sierra: Thor v zemi obrů

Sága pokračuje! Thor se za doprovodu boha Lokiho a smrtelníků Tjalfeho a Roskvy vydává do Jötunheimu, země obrů. Thor a jeho skupina musí zjistit, zdali stvůry obývající Jötunheim vládnou magií – protože pokud ano, křehká rovnováha celého světa může být v ohrožení! Během výpravy jim cestu zkříží nevídané nestvůry, jež představují výzvu i pro samotného boha hromu. A zdaleka nejde o jediné nebezpečí, které jim hrozí! V pevnosti záhadného krále obrů Útgardalokiho brzy zjistí, že ani jejich božská síla nemusí stačit na to, aby se z Jötunheimu vrátili živí…

Vydal: CPress, 2021
Překlad: Ludmila Mlýnková, Olga Macíková
Vazba: vázaná
120 stran / 299 Kč

Petra Slováková a kol.: Ve stylu steampunk

Původně literární subžánr, dnes lifestyle, který má po celém světě statisíce příznivců.
Vydejte se do alternativního „Století páry“, inspirujte se v knihách Julese Verna nebo H. G. Wellse. Nechte ožít průmyslovou revoluci a viktoriánskou estetiku u vás doma s knihou, která je prvním českým manuálem pro umělce a kreativce. Dozvíte se vše, co pro začátek a seznámení se steampunkem potřebujete, a vydáte se s pomocí několika tvůrců najít svůj vlastní styl, zahalený párou a ukrytý mezi ozubenými kolečky. Zjistíte, jak si vytvořit vlastní charakter a doplnit ho vhodným oblečením i účesem.
Vyrobíte si mini klobouček, který snadno vyšperkuje outfit. Proniknete do tajů práce s kůží a vyrobíte si nezbytné steampunkové brýle. Ozdobíte se krásným drátovaným šperkem nebo medailonkem s ozubenými kolečky. A pokud jste opravdu zruční, dozvíte se i jak vyrobit steampunkové housle nebo propriety.
To vše a mnoho dalšího na vás čeká v tomto prvním steampunkovém manuálu…

Vydala: Grada, 2021
Vazba: šitá
112 stran / 249 Kč

Mary Shelleyová: Frankenstein aneb novodobý Prométheus

Není pouze monstrem, ale i člověkem!
Viktor Frankenstein, posedlý touhou stvořit život, plení hřbitovy, aby získal materiál k vytvoření nové bytosti. Tu pak pomocí elektřiny probudí k životu. Ale tvor, zbavený lidské společnosti a odvržený i samotným Frankensteinem, se rozhodne zničit svého stvořitele i vše, co je mu drahé. Mrazivý gotický příběh Mary Shelleyové se brzy po svém vzniku stal nejslavnějším dílem hororové literatury na světě a dodnes je zdrcujícím popisem zkoumání hranic lidské tvořivosti.

Vydalo: CooBoo, 2021
Překlad: Martin Pokorný
Vazba: vázaná
248 stran / 269 Kč

Terry Pratchett: Mrknutí obrazovky

Povídky sebrané v Mrknutí obrazovky sestávají z vpádů sekundárních světů do toho našeho. Spisovatel fantasy nechá zemřít svého barbarského hrdinu a najde ho na zápraží, protože se přece ‚sešel se svým stvořitelem‘. Smrt tancuje na diskotéce. První povídku, Kšeft v Hádu, Pratchett napsal, když mu bylo třináct. Vypráví o vpádu ďábla do inzerentova bytu. Odsýpá ale pěkně a má uspokojivě dobrý konec. Všechny jeho povídky mají uspokojivé konce. Obzvláště ta založená na opravdové události z roku 1973, kdy se poblíž Hollywoodu převrátila dodávka plná slepic, a ty se usadily v keři osázeném travnatém pásu uprostřed dálnice. Také mám ráda tu podivnou o zoufalých cestovatelích uvízlých ve světě tvořeným viktoriánskými vánočními pohlednicemi, obklopených sněhovými vločkami z pozlátka, obludnými červenkami a ‚strašidelným obdélníkovým otvorem‘. Pak tu najdete povídky o počítačích, třeba jednu z roku 1990, vyprávěnou přívětivým opravářem, nepříliš chytrým, ale dobrým s mašinami, pomocí kterých si lidé vytvářejí svoji vlastní realitu. (A zase má skvělý konec.) Následuje sbírka povídek ze Zeměplochy, včetně jedné delší a potměšilé o Bábi Zlopočasné a povedené verze národní hymny Ankh-Morporku…

Vydal: Talpress, 2021
Překlad: Jan Kantůrek
Ilustrace: Josh Kirby
Vazba: vázaná
368 stran / 359 Kč

Sui Išida, Šin Towada: TOKIJSKÝ GHÚL: PRÁZDNOTA (LIGHT NOVEL)

Po útoku na detenční středisko Cochlea zavládne ve městě chaos a Úřad pro potírání ghúlů nestíhá. Inspektor Kótaró Amon přichází vypomoci do osmého okrsku, kde se však postupně zaplétá do událostí, které budou mít dalekosáhlé následky nejen pro něj, ale i pro další lidi a ghúly žijící a bojující v tokijských ulicích.

Vydala: CREW, 2021
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
240 stran / 249 Kč

Bill Willingham, Mark Buckingham: Mýty 18 – Mláďata v Zemi hraček

Její sestra Winter byla korunována novým Severním větrem a Tereza dostala jenom ubohou lodičku na hraní. Ta hračka se jí moc nelíbí – a to dokonce ještě předtím, než k ní začne uprostřed noci šeptem mluvit a nabádat ji, aby utekla z domu. Jenže když Terezin otec připravuje Winter na její nové povinnosti a máma má plné ruce práce se zbytkem vrhu, magická výprava by nemusela být úplně špatným způsobem, jak strávit odpoledne. Její pouť ji zavede na pusté pobřeží Země hraček, kde přebývají rozbité hračky, odhozenci. A ve všedním světě mezitím začíná horečné pátrání po ztracené dívce, vedené jejím divokým bratrem Darienem. V knize Mýty: Mláďata v Zemi hraček, obsahující sešity 114–123 série Mýty, která zde oslavuje deset let své existence, najdete příběh napsaný Billem Willinghamem a nakreslený Marcem Buckinghamem, jenž navždy změní svět Mýtů. V bonusovém příběhu hostuje jako kreslíř Gene Ha.

Vydala: CREW, 2021
Překlad: Ľudovít Plata
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
192 stran / 599 Kč

Kaiu Širai, Posuka Demizu: Zaslíbená Země Nezemě 11

V Goldy Pond se schyluje k poslednímu střetnutí, jež rozhodne o osudu všech tamějších dětí, včetně Emmy, která je odhodlaná všechny zachránit. Jenže démon Leuvis je mocný nepřítel a v boji s ním bude zapotřebí víc než štěstí, které navíc pomalu dochází. A komu by se chtělo platit životem, když je svoboda tak blízko…?

Vydala: CREW, 2021
Překlad: Anna Křivánková
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
200 stran / 199 Kč