Zrod ježka v kleci jako pohádková pocta Jaroslavu Foglarovi (PR)

V nakladatelství Periskop vyšel nový fantaskní příběh Ivo Fencla Jsem živý. Podepsán Ježek v kleci.

Hrdiny nové knížky Jsem živý. Podepsán Ježek v kleci jsou tři přibližně dvanáctileté děti v srdci džungle, která sama je srdce pohádkové fantasy knížky, knížky předčítané otcem Jakubem před usnutím jeho synům, a to poté, co to samé čtení poněkud znavilo jejich maminku Joriku.

Jak ovšem čtenář zjistí, jsou Jakub a Jorika jen dospělou verzí děcek onoho předčítaného příběhu, v němž Sandy, Marvin a Jorika vypátrají prastaré město v pralese. To město, na jehož magickém teritoriu se – snad od věků – schyluje k dramatickému střetnutí bytostí podobným čolkům s tvory připomínajícími přerostlé ježky či dikobrazy.

Toto město Eryx krom toho disponuje půvabnou panovnicí Bankerang, která se zdá být dospělým vtělením nejoblíbenější, ale v pradávném dětství podivně ztracené Joričiny panenky. Té, po které se Jorindě vždy ukrutně stýskalo.

Královna Bankerang uhrane posléze někdejší majitelku panny a obě dámy různého věku Eryxu vládnou, i když se dospělá verze té samé ženy po právu obává příchodu Joričiných kamarádů Sandyho a Marvina.

Marvin vyrazil do pralesů zachraňovat mámu, ale už to tak vypadá, že se přeorientuje právě na Joriku (anebo I na Joriku, jak to v životě už chodívá). A Sandy?

Míval celé dětství sen o jakémsi dikobrazovi. Ke zhmotnění vidiny dochází, když se kluci octnou v Eryxu. A Sandy, jak se odhalí, figuruje ve zdejších legendách rovněž od nepaměti, a to jako „Hoch s blatouchem“ i kluk předurčený rozhodnout „válku s havětí“.

Jsou čolci jen metafora pudové stránky existence, dospívání?

Stane se ústřední „ježura“ Foglarovi nevědomým předobrazem ježka v kleci? Zdá se, že ano, protože kterási obří klec již po staletí vyčkává vysoko nad Eryxem jako součást špičky ústřední věžičky. A Foglar?

O pohádkové existenci národa ježků neměl ponětí, ale to ani my netušíme, odkud se uvnitř nás rodí nápady, odkud přicházejí vnuknutí.

Příběh má ještě jednu vrstvu.

Dospělá Jorika se v ní u biografu potká s autorem oné doma předčítané knihy a jdou na její filmovou adaptaci, a to ve chvíli, kdy Jakub doma dál a dál poctivě čte. Jeho žena mezitím spolu se spisovatelem sledují paralelně takřka totéž na plátně a podívejme se na to! Tři děti v džunglích spolupracují méně žárlivě než tři dospělí ve městě.

O CITACÍCH:

Knížka cituje písně S pomocí přátel (text František Ringo Čech) a Stormbringer (od skupiny Deep Purple), dále sekvenci z klasické povídky Howarda Phillipse Lovecrafta Účastník slavnosti (1922) v překladu Andreje Stankoviče, výroky spisovatelky Shirley Jacksonové a básníka Jeana Paula a taky autentický rozhovor mezi Jaroslavem Foglarem a Karlem Hvížďalou z deníku Mladá fronta (1992). Konečně i Foglarovu báseň Měsíční noci (1920), která je fakticky jeho debutem a již složil ve stejném věku, v jakém ji v našem příběhu zpívá džungli dvanáctiletý Sandy Stilbury.

Vydal: Periskop, 2021
Ilustrace: Jiří Winter Neprakta
ISBN: 978-80-87077-57-3