Skottie Young: Hodná holčička (Nesnáším Pohádkov 3)

Byla jednou jedna malá šestiletá holčička v růžových šatičkách, která snila o světě plném magie, zázraků a smíchu. Její přání se vyplnilo a malá Gertruda se ocitla v magickém Pohádkově, odkud nedokázala najít cestu zpět domů, ač uplynula dlouhá desetiletí. Svoje snažení nakonec vzdala, protože se rozhodla skončit se zabíjením a zlobením, aby z ní byla hodná holčička.

Gertruda občas vypadá jako šestiletá roztomilá holčička, pokud zrovna nevystrčí hlavu její pravé šílené já, které umí slušně zacházet s velikou sekerou a jež problémy často řeší useknutím hlavy nebo jiných končetin. Rozhodla se společně s mušákem Láďou si užít trochu klidu, a proto se vypravila na Festexpocon dračího doupěte, aby se osobně seznámila se svým vzorem – barbarkou Gwag. Jejich setkání ovšem dopadne jinak, než si Gertruda představovala, ale na festivalu narazí na dívku Maddie, jejímž vzorem je ona sama. Konečně má parťačku pro svá dobrodružství a učednici, které může předávat své násilné a krvavé zkušenosti. I Maddie jí něco zanechá – myšlenku, že by se mohla změnit a začít konat dobro.

Třetí svazek grafického příběhu Nesnáším Pohádkov – Hodná holčička, zahrnuje sešity 11 až 15. O kresbu i scénář se opět postaral Skottie Young, jehož jméno je už navždy nesmazatelně zapsáno v souvislosti s touhle duhově zářivou vražednou zábavou pro dospělejší čtenáře. Ve třinácté kapitole hostuje kreslíř Dean Rankine, který dostal příležitost v příběhu o Láďově alternativním životě, který by vedl, kdyby nezačal dělat Gertrudě průvodce po Pohádkově.

Nesnáším Pohádkov je přeslazená duhová noční můra, která fanouškům nabízí nová a nečekaná překvapení. Obzvlášť vypečená a mravně nevhodná je kapitola čtrnáct. I tentokrát si Skottie Young hraje s různými náměty, které vhodně kombinuje, aby seděly jeho drzé a drsné hlavní hrdince. Zábavný je český překlad, protože se mnohem více než v minulých dílech musely najít vhodné náhrady za vulgární slova, Gertruda je totiž zásadně neříká.

Nesnáším Pohádkov je série, která by neměla chybět ve sbírkách komiksových fanoušků, protože za zářivými ilustracemi se skrývá cynické pohlazení na duši. Takové, které nejvíce potěší vyčerpané rodiče přesycené dětskými seriály a pohádkami.

Ukázka

Vydal: CREW, 2021
Překlad: Michael Talián
Vazba: brožovaná
Počet stran: 136
Cena: 369 Kč