Světlý král – nástup magie byl pouze začátek

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. To brzy zjistí většina zemí ve světě ságy Purpurová noc Karoliny Francové.

Mladý nejmocnější mág zdolal nejedno nebezpečí, sem tam prokázal dobrý skutek, ale co naplat, oživená magie a moc v rukou jediného muže úplně každému zkrátka nevoní. Navíc když panovníkovy úmysly nejsou vždy tak úplně čitelné. Nyní se ve hře objevuje nový neznámý nepřítel a dosavadní slabiny i sváry mohou ohrozit celý svět.

U třetí knihy o Purpurové noci již opět autorka předpokládá znalost minulých děl Ve stínu Rudé věže a Tisíciletý démon, a tedy i situace v Čechách, potažmo (alespoň přibližně) i ve světě. Příběh je napínavý takřka od první věty a čtenář získá jen málo času, aby popadl dech, a když ihned nepřistoupí na pravidla hry, bude pro ně vývoj další situace hůře stravitelný. Česko je světovou velmocí a ostatní země uvažují o otevření dalších magických zdrojů, aby ze situace něco vytěžily. Jenže zbožňovaný i nenáviděný nejmocnější mág Jan Rener není žádný skromný dobrodinec a nebojí se dát svoji moc na odiv.

„Kolik je ti let, dítě?“
„Dvacet.“
Merlek se zarazil a v jeho tváři se na okamžik objevilo něco jako soucit. „Kdo ti to udělal?“ zeptal se, a když Jan mlčel, zeptal se důrazněji: „Ptám se, kdo tě v tak mladém věku zasvětil magii?“
„Otec.“
„A kde je tvůj otec?“
„Zabil jsem ho.“
„Kde je jeho démon?“
„Poslal jsem ho do pekel.“
(str. 41)

Pak se ale z hlubin historie vynoří někdo jiný a všechno se zdánlivě hroutí jako domeček z karet. Průsery se vrší jeden na druhý a Rudá věž se otřásá v základech, bezpečí obyvatel má na kahánku.

Nezůstáváme jen v Liberci, s autorkou a jejími hrdiny se podíváme se také do Polska či Jižní Koreje. Nejde už pouze o bezpečí lidstva, ale i o nevinnost pozemské přírody – autorčiny nápady jsou v tomto ohledu originální. Události, které se trochu „náhodou“ točí zrovna kolem dvou mladých přítelkyň, ustupují do pozadí, a právě to činí knihu Světlý král mnohem čtivější a zajímavější.

Karolina Francová opět bravurně zvládá práci s jazykem a stylistikou (ač je z řádků sem tam cítit ženská, či snad dokonce mateřská ruka), samozřejmě exceluje v popisech mezilidských vztahů – toho bratrského obzvlášť. Tentokrát se nebojí jít skutečně až na dřeň. Poslední třetina knihy bobtná zvraty a emocemi a dává tušit, že celá sága už daleko přesáhla své hrdiny a hrdinky.

Svět Purpurové noci se může stát semeništěm myriády dalších příběhů, dalších hrdinů a padouchů, kterým všechny dosavadní události zamotaly život. Uvidíme, zda a s kým se autorka vydá dál…

Závěrem je třeba ještě zmínit obálku od Mikuláše Podprockého, která se tentokrát opravdu hodně povedla, takže čekání na papírovou knihu se vyplatilo.

Ukázka

Karolina Francová: Světlý král
Vydal: Brokilon, 2020
Obálka: Mikuláš Podprocký
Vazba: brožovaná
288 stran / 298kč