Knižní novinky: srpen 2020

Srpen bude na knižní novinky vskutku bohatý, jednak se sem přesunuly knihy plánované na jaro, jednak už v Albatrosmedia začínají předvánoční sezónu a chrlí jak pokračování zaběhlých sérií, tak startují několik nových. Tak jdeme na to.

Zuzana Hartmanová: Před bouří

Každá apokalypsa potřebuje svoje krysy.
Příběhy většinou nezačínají koncem světa. Jenže na Leru nastává konec světa každých sedm dní, když se jím proženou magické bouře, které srovnají se zemí vše, co se nachází mimo ochranné bariéry. Když totiž srazíte z nebes bohy, musíte počítat s následky.
Bohové padli před osmdesáti lety. A jejich pád zanechal Ler zjizvený a z větší části neobyvatelný. Magií kontaminovaná půda, mutace nebo absence povrchové vody nejsou ničím neobvyklým. Mimo města může i jeden špatně nabitý bateriový článek znamenat předěl mezi životem a smrtí. Ne všichni se s tím ale dokázali smířit, a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní i lidské zákony — jako krysy si hledají skulinky, ve kterých můžou přežívat.
Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve když si to uvědomí i sami bohové…
Vydá: Host

Lukáš Vavrečka: Tesla noir

Thriller z alternativní historie světa plného Teslových vynálezů
Píše se rok 1936. Ulicemi New Yorku se míhají světla elektromobilů a vysoko nad úrovní vozovky sviští vlaky nadzemní magnetické dráhy. Na střechách hučí transformátory a plazmové kanály zásobují město energií.
Mladý reportér Jamie Collins je proti své vůli zatažen do vyšetřování, které začíná v hotelovém pokoji číslo 3327. Z tohoto apartmá totiž zmizel světoznámý vynálezce a vizionář Nikola Tesla. Místo něj leží na podlaze tři spálená těla.
Netrvá dlouho, než Collinsovi dojde, že i jemu hrozí nebezpečí. Společně se svéráznou a emancipovanou Lilly Kolbenovou přichází na to, že případ je složitější, než se zpočátku zdálo. A mohlo by být ještě hůř — pokud se posledního Teslova vynálezu zmocní tajuplný nepřítel.
Vydá: Host

Benjamin Oliver: Cela

Když se vytoužená svoboda promění v noční můru!
Nezletilí vězni, kteří jsou odsouzeni k trestu smrti a čekají na svůj posední okamžik ve věznici The Loop, mají jedinou jistotu. Živi odtud nevyjdou. Ti, kteří si chtějí život alespoň prodloužit mohou nabídnout své tělo k experimentálnímu testování nových léků. Co přesně to ale znamená, nikdo neví. Luka na svůj trest čeká už dva roky. Naděje na útěk mu svitne v okamžiku, který umožní vězňům dostat se z cel a na chodbách věznice rozpoutá šílenství. To, co ho čeká na vytoužené svobodě, je však mnohem děsivější. Neznámá nákaza proměnila lidi ve vraždící monstra a svět upadl do chaosu. Podaří se Lukovi najít svoji rodinu a vypátrat ty, kteří jsou za katastrofu zodpovědní?
Vydá: Fragment

Tomáš Sekerka: Nájezdník z Pustiny (Clona 1)

„Zaútočili rychle, sehraně, tvrdě. Jako praví profesionálové. Tak, jak se to dělá. Tak, jak to máme rádi.“
Vítejte v postkapitalismu. Letopočet se nyní počítá od Doby temna, po níž nepřišlo světlo zářných zítřků, nýbrž Clona. A její světlo z vás udělá magora. Nebo génia. Je v tom rozdíl?
Přežít v Pustině, za hranicemi měst a megaměst, je těžké, ale komu vadí nepřetržité války barbarských kmenů, nedostatek potravin i vody, může se zkusit probít a prostřílet. Členové Klanu o tom vědí svoje. Mají navíc víru v Rubínového Boha, díky které mohou bojovat, i když jejich tělo mělo už dávno zemřít. Je v tom vážně jenom víra, nebo něco víc?
Ani v megaměstech však není život růžový jako světlo Clony. Synonymum nekontrolovatelné zkázy zní KiSMET. Záhadný virus, napadající přímo lidský organismus skrze informační technologie, se sice nešíří exponenciálně jako klasický počítačový virus, ale o to víc je pro lidskou společnost smrtící.
Říká se, že při pohledu do Clony zešílíte. Možná vás ale čekají jenom příliš kruté pravdy.
Vydá: Fantom Print

Alastair Reynolds: Vzpomínka na modrou planetu

V sto padesát let vzdálené budoucnosti je Afrika supervelmocí. Ve světě, v němž byly chudoba a hlad téměř zapomenuty, chce Geoffrey Akinya jediné – aby ho všichni nechali na pokoji a on mohl v klidu studovat slony. Jenže jeho rodina řídí jednu z nejmocnějších korporací, které vládne tvrdou rukou babička Eunice. Po její smrti však dojde k čemusi strašnému na Měsíci. K něčemu, co chce zbytek rodiny zamést pod koberec. A Geoffrey je dotlačen – no, po pravdě vydírán – aby to zařídil. Jenže brzy zjistí, že Eunicina tajemství nechtějí zůstat pohřbená a jejich odhalení může zničit vše, co považovalo lidstvo za jisté a správné…
Vydá: Laser

Amie Kaufmanová, Jay Kristoff: Aurora povstává

Píše se rok 2380 a kadeti, kteří ukončili studia na Akademii Aurora, míří na první mise. Snaha Tylera Jonese hrát si na hrdinu způsobí, že na něj zbyde jen jednotka odpadlíků a problémových typů. A do toho je tu Aurora Jie-Lin O’Malleyová, dívka, která může spustit válku gigantických rozměrů. Tyova banda podivínů teď představuje jedinou naději celé galaxie. Nejsou to hrdinové, které si zasloužíme, ale ti jediní, co byli po ruce. Hlavně žádnou paniku.
Vydá: CooBoo

J. R. Ward: Zajatec noci (Bratrstvo černé dýky 16,5)

Kniha obsahuje příběhy Zajatec noci a Kde tě najde zima.
ZAJATEC NOCI
Poté, co Ahmare unesou bratra, neexistuje nic, co by neudělala, aby ho získala zpět živého a zdravého. Není však připravena na to, kam až bude muset zajít kvůli jeho záchraně. Spolu s nebezpečným, ale podmanivým vězněm se vydá na výpravu do jiného světa.
Duran, zrazený otcem, desítky let vězněný v podzemním žaláři, zůstal naživu jen proto, že prahne po pomstě. Čeká na možnost útěku a zažije šok nepravděpodobné a dočasné svobody v podobě odhodlané mladé upírky.
KDE TĚ NAJDE ZIMA
Poté, co Trez tragicky ztratil svou milovanou Selenu, se zdá, že jeho osudem už bude jen utrpení. Když se ale setká se záhadnou ženou, nabude přesvědčení, že jeho životní láska se převtělila. Má pravdu? Nebo jde o katastrofální blud, dílo žalu?
Therese přišla do Caldwellu, aby unikla roztržce se svou rodinou. Zjištění, že je adoptovaná, otřese základy její identity a je odhodlaná poradit si na vlastní pěst. Přitažlivost k Trezovi není tím, co hledá, jenže sexy Temný je prostě neodolatelný.
Vydá: Baronet

Stephen King: Svědectví

Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti.
A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99% vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem.
Syrový postapokalyptický román Svědectví Stephena Kinga je řazen k autorovým nejlepším dílům. Rozehrává v něm již mnohokrát zpracované téma boje s katastrofální epidemií nevyléčitelné nakažlivé choroby, která zde má podobu „superchřipky“ vyvinuté ve vojenských laboratořích. Experiment se však vymkne kontrole a nákaza vyhubí takřka celé lidstvo. Hrstka těch, kdo přežili, se dělí na dvě skupiny – jedni se uchylují k laskavé matce Abigail, která je oslovila ve snech, druzí směřují do náručí Temného muže. Kingův román vrcholí jako klasický souboj mezi Dobrem a Zlem, v němž lidem zůstává role figurek na šachovnici hry o svět. King si v knize pohrává se svým oblíbeným tématem předurčenosti, kterému se věnoval i v dalších románech jako Mrtvá zóna, To nebo Temná věž.
Vydá: Beta

Mechthild Gläserová: Emma, faun a zapomenutá kniha

Novinka od autorky titulu Strážci příběhů! Vzrušující fantasy román plný překvapivých zvratů, vzdávající hold románům Jane Austenové.
Když Emma při úklidu knihovny narazí na omšelý zápisník s potrhanými rohy, má za to, že objevila starou školní kroniku. Ukáže se však, že tahle kniha funguje právě naopak: Vše, co se do ní zapíše, se stane skutečností. Emma si umane, že svůj život i životy ostatních studentů internátní školy na zámku Stolzenburg s pomocí magické knihy trochu vylepší. Brzy však zjistí, že ne všechno se odehraje tak, jak si představovala…
Vydá: Fragment

Hugh Howey: Písek

Ztracený otec. Opuštěná rodina. Zapomenutý svět.
Vítejte v Písku, dalším apokalyptickém thrilleru Hugha Howeyho, autora fenomenální bestsellerové trilogie Silo, Turnus a Prach. Než se do něj vnoříte, pořádně se nadechněte – může to být naposledy. Starý svět byl zasypán. Nový teď existuje jen na vršcích pohyblivých dun. V zemi skučícího větru a pekelného, všudypřítomného písku se čtveřice sourozenců pokouší dát znovu dohromady svou rodinu. Jejich otec pracoval jako písečný potápěč, jeden z těch, kdo z hlubin pouště přináší pozůstatky starého světa, které lidem pomáhají přežít. Ale otec zmizel. A svět, ve kterém své děti zanechal, nejspíš brzy zmizí taky…
Vydá: Laser

Kate O’Hearnová: Titáni

Když byl Olymp před nedávnou dobou zničen, Olympané se přesunuli na Titus. Země byla prohlášena za území v karanténě, kam Olympané i Titáni mají zakázaný přístup. Stejně tak lidé nesmí za žádných podmínek vstoupit na Titus. Titáni a Olympané mezi sebou udržují mír, ale jejich vzájemná nedůvěra stále přetrvává. Kdyby se mezi nimi objevil člověk, mohlo by to rozpoutat válku…
Astraia je Titánka a brzy má zahájit studium na zbrusu nové škole Arkadia. Den před začátkem školy zaslechne své rodiče mluvit o děsivé věci: na Titus pronikl člověk! Je možné, že se to stalo, i když všechna spojení se Zemí jsou uzavřena?
Když cestou ze školy spolu se svým kamarádem, okřídlenou kobylou Zefyr, narazí na vystrašeného lidského chlapce Jakea, uvědomí si, že se začalo dít něco zlého. Kdo stojí za tímto nebezpečným činem a Jakea ze slunné Kalifornie přenesl na Titus?
Astraia, Zefyr a Jake brzy zjistí, že ti, kdo to mají na svědomí, chtějí rozehrát tu nejvyšší hru. Přemoci vládce Titusu a ovládnout tak celou galaxii. Může skupinka mladých hrdinů tyto útočníky zastavit? Nebo je Titus, stejně jako Olymp, odsouzen k zániku?
Vydá: Fragment

Deborah Hewittová: Strážce duší

Alice Wyndhamová celý život vídala podivné ptáky, pro všechny ostatní neviditelné… pak se ovšem od záhadného Crowleyho dozví, že je „aviaristka“ a jako taková vidí lelky, magické ptáky strážící lidské duše. Když Alicina nejlepší kamarádka Jen upadne po tragické nehodě do kómatu, Alice stane před úkolem, který nikdo jiný nezvládne – musí najít a zachránit Jenina lelka.
S Crowleyho pomocí se Alice vydává do skrytého alternativního Londýna, jehož obyvatelé mají nejrůznější kouzelné schopnosti, aby tam zdokonalila svůj neobyčejný talent. Novou aviaristku však touží zničit skupina odhodlaná vyhladit z povrchu zemského všechny, kteří vládnou magií. Alice musí riskovat vše, aby svou nejlepší kamarádku zachránila – a aby odhalila pravdu o sobě samé. Debutový román Deborah Hewittové je strhující městskou fantasy o nám neznámém Londýně, kouzelném světě skrytém za dobře známým uspěchaným moderním městem.
Vydá: Argo

Christophe Lambert: Agentura Pendergast – Kníže temnot

Na úpatí sochy Svobody v New Yorku je ukryto sídlo jedné velmi tajné organizace. Její agenti mají zásadní úkol: mezi davy přistěhovalců, kteří připlouvají do města, odhalit upíry a vlkodlaky a zamezit tomu, aby konali své špinavé skutky.
Jenže bouchač Joe a kartářka Delia už to nezvládají, a tak si vyhlédnou posilu. Pouliční zlodějíček Finn Donovan je všemi mastmi mazaný a má pro strach uděláno. Bude však pro agenturu pana Pendergasta přínosem? Přece jen šlohnout někomu peněženku je jiná prácička, než bojovat s krvelačnými nestvůrami. Nebo ne?
Držte si klobouky! Agentura Pendergast jde do akce, jakou New York ještě nezažil.
Vydá: Fragment

Mikki Lish, Kelly Ngai: Dům na Hrabivém vrchu

Všechno to začalo tajemnými vzkazy napsanými v prachu, které sourozenci Hedy a Spencer začali nacházet na rámech obrazů. Je možné, že by je mohly přivést k rozluštění staré rodinné záhady, které zatím nikdo nepřišel na kloub? Dědeček o zmizení babičky, ke kterému došlo během jeho kouzelnického vystoupení, moc nemluví. Tají něco?
Děti s pomocí vycpané jelení hlavy (která mluví), předložky z medvědí kůže (která také mluví) a několika bezprizorních duchů, začnou hledat pravdu. A to navzdory kamenným chrličům a vránám, kterým se to ani trochu nelíbí!
Vydá: Fragment

 

Chris Colfer: Příběh magie

Další dobrodružství v Zemi příběhů začíná! Poznejte nové hrdiny a setkejte se s těmi, které už znáte. Když Brystal Vždyzelená objeví tajnou část knihovny a v ní knihu o magii, změní to navždy její život. Díky ní totiž zjistí, že dokáže kouzlit! Jenže v Jižním království ženy číst nesmí a magie je nezákonná. Před umístěním do nápravného zařízení ji zachrání tajemná Madam Počasitá, která ji přivede na Akademii kouzel, kde se má naučit, jak se stát vílou. Když je Madam za podezřelých okolností odvolána, začnou Brystal a její spolužáci pátrat po tom, co se stalo. Přijdou na to, že záměry jejich učitelky nejsou takové, jaké se zdály. Ocitají se tváří v tvář zlověstnému spiknutí, které ohrožuje svět i magii samotnou. Bude v jejich silách hrozící katastrofu zastavit?
Vydá: Fragment

Brigid Kemmererová: Statečné a zlomené srdce

Kletba byla zlomena, ale princ Rhen čelí ještě temnějším problémům. Povídá se, že není opravdovým dědicem. Ačkoli má Rhen po boku Harper, jeho strážce Grey není nikde k nalezení a zůstalo po něm více otázek než odpovědí. Od doby, co Grey porazil Lilith, je na útěku. Netouží zpochybňovat Rhenův nárok na trůn – dokud Karis Luran nezačne hrozit, že se Uhlíkova zmocní silou. Její vlastní dcera Lia Mara s matčiným plánem nesouhlasí, ale dokáže přesvědčit Greye, aby se Rhenovi pro dobro království postavil?
Vydá: CooBoo

Kim Foresterová: Kletba oceánu (Kroniky Kavalonu 2)

Prastarý artefakt se objevuje a zlo, které je s ním spojeno, může ohrozit celý Kavalon. Druhý díl dobrodružné fantasy.
Doba je zlá a útokem na Svobodné město se porušil léta trvající mír mezi národy Kavalonu. Pevnostní ostrov už také není bezpečný, protože jej napadla děsivá stvoření podobná kelpiím. A v hlavním městě kentaurů Lysandrův otec střeží své hrozivé tajemství. Vypadá to, že od podivných útoků z poslední doby vedou stopy do skryté laboratoře pod vyhaslou sopkou. Kniha kouzel, kterou kentauři před sto lety přísahali zničit, se znovu objevila a padla do nesprávných rukou. Strašliví minotauři – tvorové, jež všechny národy považovali za dávno vyhynulé, s ní provádějí kruté experimenty, a nezastaví se před ničím. Nová válka je na spadnutí. Dokáží naši hrdinové Kavalon zachránit?
Vydá: Fragment

Robin Hobb: Dračí město (Kroniky deštné divočiny 3)

Lidé i draci konečně doputovali k bájnému městu Kelsingra. To nejtěžší však stále mají před sebou a jejich strastiplná cesta ještě může skončit nezdarem. Z paluby živé lodi Tarman, vedené svérázným kapitánem Leftrinem, objevují svět strašidelných ulic lemovaných obrovskými budovami z černého kamene a míjejí sochy, které vypadají jako živé. A co je to za podivný šepot a výbuchy světel, která se objeví a rychle zmizí? Proč mají pocit, že je někdo pozoruje? Draci budou muset porozumět dědictví svých předků, aby mohli vzlétnout a odhalit tajemství, které se ve městě skrývá. Chalcedští vrazi prahnoucí po dračí medicíně jim jsou v patách a strážcům i drakům utíká drahocenný čas.
Vydá: Fragment

Jay Kristoff: Rozetmění (Nikdynoc 3)

Cesta za pomstou se završuje.
Itreyská republika se propadla do chaosu. Mia Corverová zavraždila kardinála Duoma a zvěsti o smrti konzula Scaevy se ženou ulicemi Božího hrobu jako vichřice. Mia a její bratr Jonnen musí projít hlubinami starodávné metropole a dostat se až k mystické Koruně Měsíce. Tam nemilosrdná vražedkyně konečně odhalí původ Temných a zjistí, co osud chystá pro ni i její svět. Ale tři slunce pomalu zapadají za obzor a přichází temnotma – může ji vůbec přežít?
Vydá: CooBoo

Linda Chapmanová: Magie v korunách (Hvězdný prach 3)

Lucka už nějakou dobu ví, že je duch hvězdného prachu. Duchové umějí létat a chrání přírodu před lidskou neplechou. Nyní nastal čas začít procvičovat svou vyšší magickou moc. Je to velká zábava, ale Lucka a její kamarádky mají starosti. V lese se totiž objevili mladí výrostci, kteří ohrožují párek vzácných dravých ptáku. A navíc mezi čtveřicí nastane první vážný spor. Dokážou ho dívky vyřešit a zachránit vajíčka včelojedů lesních?
Vydá: CPress

Lene Kaaberbolová: Dcera krve (Divočarka 4)

Některá zvířata jsou nebezpečná. Můžou tě i zabít!“ varuje maminka Kláru. Ta ovšem nepřestává věřit v dobré srdce každého tvora. Klára slaví třinácté narozeniny, které ve světě divočarů znamenají přechod do dospělosti. O třináctileté noci musí mladí divočaři pomoct zvířeti v nouzi. Na naši hrdinku čeká úkol hodný zkušeného divočara, nicméně Klára se mu postaví čelem – a stane proti zlovolné Bravitě, která po čtyři sta letech unikla z jeskynního vězení.
Dcera krve je čtvrtý díl magické fantasy řady nejprodávanější skandinávské autorky pro děti Lene Kaaberb?lové. Napínavý příběh vydaný ve více než 17 zemích světa vypráví o divočarech a nebezpečném boji proti zlu, o přátelství, odvaze a lásce ke zvířatům.
Vydá: CPress

Noelle Stevensonová: Nimona

Meče! Magie! Lasery! V tomhle zvláštním království vedle sebe existují rytíři i nejmodernější technologie. Jeho řád naruší příchod dívky jménem Nimona, která se dokáže proměnit v nejrůznější stvoření a která navíc nabídne svoje služby vrchnímu padouchovi. Společně s ním se snaží celému království ukázat, že zdejší idol a jeho kolegové z „Institutu prosazování pořádku a hrdinství“ nejsou tím, za koho se vydávají. Jak je vůbec možné, že se z nejlepších přátel stali úhlavní nepřátelé? Také minulost Nimony skrývá temné tajemství, takže co se zpočátku jeví jako parodie na stereotypy žánru fantasy, se postupně měnív příběh o našich vnitřních démonech. Komiks Nimona je zkrátka drzý a nepředvídatelný stejně jako titulní hrdinka. Fenoménem se stal už při publikování na internetu a vzniká podle něj i celovečerní animovaný film.
Vydá: Paseka

Paul Jenkins, Andy Kubert: Wolverine – Zrození

V tom, co dělá, je nejlepší. Ale kým skutečně je a odkud pochází, to zůstávalo zahaleno tajemstvím. Až dosud. Staňte se svědky šokujícího příběhu mutanta, z něhož se stane Wolverine. Tajemství jeho neuvěřitelného zrození je konečně odhaleno.
Vydá: CREW

Alejandro Jodorowsky, Jerry Frissen, Niko Henrichon, Valentin Sécher: Metabaron

Návrat k jednomu z nejikoničtějších komiksových hrdinů! Nové osudy galaktického superbojovníka, stvořeného Jodorowskym a Moebiem v Incalu a proslaveného Jodorowskym a Gimenezem v Kastě Metabaronů! Největší válečník vesmíru v podání zbrusu nových skvělých tvůrců! V chaosu vzniklém po porážce Techno-techno říše se zrodil nový režim, který se snaží ovládnout nejvzácnější pohonnou hmotu galaxie, zoufale docházející epyfit. Jediný, kdo tomuto snažení stojí v cestě, je metabaron… a tak je proti němu vyslán nezničitelný a krutý Wilhelm-100, techno-admirál, jenž se nezastaví před ničím a je ochoten zaútočit na jakoukoliv metabaronovu slabinu. Bude to nelítostný souboj – vyvedený v nádherné malbě Valentina Séchera a Nika Henrichona!
Vydá: CREW

Kóhei Horikoši: Moje hrdinská akademie 5 – Šóto Todoroki: Počátek

Přicházejí poslední zápasy festivalu! Bakugó je silný nepřítel, ale Uraraka je plná odhodlání. V hrdinské akademii jsou všichni přátelé, ale zároveň i rivalové!
Vydá: CREW