Knižní novinky: prosinec 2019

Které knihy vyjdou v posledním měsíci letošního roku? Moc jich není, ale mnohé z vás určitě potěší, zejména pokud máte rádi urban fantasy s odvážnými hrdinkami. 

Keri Arthur: Smrtící touha (Strážkyně Riley Jenson 7)

Strážkyně Riley Jensonová snad pokaždé musí čelit těm nejhorším zlosynům. Ani tentokrát tomu není jinak. Někdo tu oživuje mrtvé, aby za něj konali krvavé dílo. K něčemu takovému je zapotřebí opravdu temného čarodějnictví, a přesně to na Riley čeká na konci řady lidských těl, použitých k bizarnímu rituálu zla. K tomu se navíc objeví další série brutálních vražd, která otřese upířím světem jejího milence, Quinna. A tak poslední, co Riley potřebuje, je žár nadcházejícího úplňku, v němž její vlkodlačí hormony začínají bublat – a už vůbec nepotřebuje, aby se na scéně objevil toulavý vlk a sexy lovec odměn Kye Murphy a začal jí fušovat do řemesla.
Vydá: Fantom Print

Chloe Neill: Divoká karta (Upíři z Chicaga 9)

Pro Merit a jejího milovaného nastal čas na chvíli vypadnout z města. Starostce Chicaga teče do bot, situace se jí vymyká z rukou, a tak hodlá jako obětního beránka použít Ethana Sullivana. Ten i s Ochránkyní svého upířího Domu nachází azyl u rodiny zazobaných kožoměnců.
Ale vypadá to, že kamkoli Merit s Ethanem vkročí, přivedou s sebou trable. Při kožoměnecké oslavě se rozpoutá pravé peklo a všichni čelí nevysvětlitelnému útoku bytostí, které by v první řadě neměly existovat. Jistěže v podezření upadnou upíři, stejně jako Meritina čarodějnická kamarádka, která už sice nějakou dobu seká dobrotu, přesto však před časem nechala Chicago málem lehnout popelem.
Starostka Větrného města mezitím vytáhla proti upírům v plné polní a její cíl je jasný: přilákat cadoganského Mistra zpět z jeho momentálního úkrytu. Aby toho nebylo málo, ozve se Merit někdo, kdo si od ní hodlá vybrat starý dluh.
Únosy, intriky, nenávist i strach, a ke všemu ještě záhadný lunapark. Autorský pramen Chloe Neill nevysychá ani v devátém pokračování série! Nabruste si zuby, abyste se mohli řádně zakousnout do dalšího nadpřirozeného dramatu, kde to bude čpět sírou, jiskřit napětím při detektivním vyšetřování, a tradičně si Merit najde čas i na nějakou tu romantickou chvilku. Vsaďte na Divokou kartu!
Vydá: Fantom Print

Tim Powers: Brány Anubisovy

Jeden z nejvěhlasnějších románů na pomezí science fiction a fantasy mísí literární historii, lykantropii, templářské rytíře, egyptskou magii a prazvláštní přehlídku skutečných i fiktivních postav v patrně nejoriginálnějším příběhu o cestování v čase, jaký byl kdy napsán. Román v roce 1983 získal Pamětní cenu Philipa K. Dicka. Nové upravené a ilustrované vydání je opatřeno krátkou autorskou předmluvou a množstvím vynechaných scén s Powersovým komentářem. Znalci jistě ocení rovněž novelu odehrávající se ve stejném prostředí jako slavný román, jenž se stal základním kamenem literárního subžánru zvaného steampunk.
Brendan Doyle, odborník na dílo básníka raného devatenáctého století Williama Ashblesse, neochotně přijme pozvání od výstředního milionáře, aby skupině cestovatelů v čase posloužil jako odborný průvodce. Ovšem poté, co se v roce 1810 zúčastní vytoužené přednášky Samuela Taylora Coleridge, je unesen do špinavých uliček Londýna, kde temné a nebezpečné síly dobře znají tajemství bran v čase. Ztracený v čase, zapletený do vražedných intrik mezi znepřátelenými bandami žebráků a pronásledovaný egyptskými čaroději Doyle kupodivu přese všechna nebezpečenství přežívá. A dozvídá se o tajemném básníkovi Ashblessovi mnohem víc, než by kdy považoval za možné…
Vydá: Argo

Ilona Andrews: Magie vítězí (Kate Daniels 10)

Kate se kdysi starala jako osamělá bojovnice o paranormální problémy v Atlantě po Změně. Od těch dob ušla dlouhou cestu. Získala si přátele a udělala si i nepřátele. Nalezla lásku a společně s Curranem Lennartem, bývalým Pánem šelem, založila rodinu. Ovládá však příliš mocnou magii, než aby ji velcí hráči světa nechali v klidu žít.
Mezi Kate a jejím otcem Rolandem v současné době vládne křehké příměří. Když začne znovu zkoušet její obranu, Kate si uvědomí, že se dříve nebo později bude muset s otcem znovu utkat. Čarodějky věštkyně ve svých vizích začnou spatřovat krev, oheň a lidské kosti. A když k jejímu prahu dorazí tajemná bedna, symbol vyhlášení války prastarým nepřítelem, který téměř zničil její rodinu, ví, že její čas vypršel.
Kate Danielsová nemá na výběr. Bude muset spojit síly s tím nejnepravděpodobnějším spojencem. Tuší, že zrada je nevyhnutelná. Ví, že blížící se bitvu nemusí přežít. Ale bude bojovat.
Za své dítě. Za Atlantu. Za celý svět.
Vydá: Fantom Print

Sui Išida: Tokijský ghúl: Re 3

Operace protighúlí jednotky se změnila v masakr, když se proti bojovníkům postavili ghúlové z Aogiri. Vítězství jednotek je více než nejisté a vyšetřovatel Tóru Mucuki se musí dostat z týlu nepřítele. Jeho jedinou pomocí je Kuki Urie, jehož zajímá pouze to, jak co nejrychleji dosáhnout dalšího povýšení. To není moc dobrá situace…
Vydá: Crew

Jenny Nowak: Dcera vlčic

Po ničem netouží Eleanor ze Schatzbergu tolik jako po dítěti. Je ochotna pro to udělat cokoli. Třeba i snést násilnického manžela. Nebo si opatřit smečku vlčic v zoufalé víře, že pomůže vlčí mléko. A její sen se splní. Jenom poněkud jinak, než je zvykem.
Do jejího života zasáhnou síly, o jejichž existenci zatím neměla ani tušení. Přítel z cizích krajů, ani mladý fámulus místního mastičkáře vůbec nemusejí být tím, čím se zdají.
Staré moudro, které říká „Vezmi si, co chceš, a pak zaplať, co uzná Bůh“, platí v tomto případě vrchovatě. A cena je vysoká…
Román je inspirován skutečným životem kněžny Eleonory ze Schwarzenbergu, který ve své bizarnosti v mnohém předčí veškerou romanopiscovu fantazii. To, čemu byste byli ochotni věřit nejméně, je pravda…
Příběh volně navazuje na romány Jiná rasa a Noční lovci. Lze ho ale číst i samostatně.
Vydá: Netopejr

Larry Correia: Světci (Paměti lovce monster 3)

„Tady jsi v New Orleans.“
Tuhle mantru Chad Gardenier slýchá od chvíle, co ve městě začal pracovat. V New Orleans je všechno jiné – jídlo, klima, monstra a donedávna i agenti UPKM. Skutečným důvodem, proč je New Orleans tak jiné, je však prastaré monstrum, které se skrývá pod městem a pouhou svou přítomností posiluje veškerou temnou magii. V minulosti jemu podobní zničili celé armády a teď se chystá vylézt na povrch ve městě, kde mu v cestě stojí jen pár Lovců a jeden chlapík s mečem. Pokud ho včas nezastaví, celý svět se octne v područí těch nejhorších z nejhorších.
Chad teď musí shromáždit své přátele i pochybné spojence a připravit se na největší bitvu svého života… pokud ho dřív nezatkne UPKM.
Teď si jen vzpomenout, kam založil číslo na jistou otravnou princeznu…
Vydá: Fantom Print

Arthur Machen: Temnota nepomíjí

Nový výbor z příběhů velškého vizionáře, který věřil, že „hmota je ve skutečnosti příšernější než duch“, přináší 13 dosud českému milovníkovi imaginativního hororu neznámých povídek a nový a úplný překlad legendární novely Bílý lid. Mezi povídkami jsou i novinářské skicy, které propojují (ne)obyčejný svět Machena novináře se snovým světem mistra makabrózní prózy, jehož tvorbu obdivoval i H. P. Lovecraft.
Vybrané prózy vznikaly mezi polovinou 90. let XIX. století a polovinou 30. let století následujícího a odehrávají se mezi „divadelně strašidelným“ Londýnem plným troglodytů a Walesem, kde za nocí zní řeč čarodějnic, Tylwyth Teg. Jak praví jedna z Machenových postav: „Zda to bylo děsivé, nebo jen zábavné, je věc názoru…“
Vydá: Malvern

Robert Holdstock: Brána ze slonoviny, brána z rohu

Rok poté, co jeho otec pronásledovaný svým podivným šílenstvím definitivně mizí v Ryhopském lese, se Chris Huxley sám vydává do tajemného lesa mytág, aby nalezl odpovědi na několik palčivých otázek, aby odhalil rozdíl mezi pravdou a lží, které střeží Brána ze slonoviny, brána z rohu. Do Ryhopu vstupuje poprvé, a tak máme i my možnost znovu objevovat tuto tajemnou končinu jeho smysly a spolu s ním pocítit „zmatek na okraji dění, smyslovou kakofonii zvuků a obrazů, záblesky vizí a ozvěn lesa, které se takřka nedají postihnout, děsivých i svůdných“.
Jak je u Roberta Holdstocka zvykem, také tento román je plný časových zvratů, prolínání různých příběhů a legend, plný domněnek i věčných pravd, které zde mají stejnou hodnotu – takový je totiž jedinečný svět Lesa mytág, do něhož jsme opět zváni…
Vydá: Argo