Stephen King: Povznesení

Stephena Kinga už dnes asi není třeba představovat. Proslavil se jako král hororu, ale zavítal i do spousty jiných žánrů, ať už šlo o sci-fi (Pavučina snů), fantasy (Temná věž, Dračí oči) či krimi (Pan Mercedes). Nyní mu u nás vychází drobná knížečka s názvem Povznesení.

 

Je to krátká novela, nebo dlouhá povídka? Drobná knížka má sto čtyřicet stran s poměrně velkým písmem a celkově se s místem zacházelo tak, aby to vyšlo na co nejvíce stran. Jde o krátký příběh ze života, o životě a o respektu. O tom, jak se k sobě chováme a o amerických maloměšťácích, kteří jsou úzkoprsejší než lidé uprostřed Evropy.

Hlavní hrdina Scott Carey ztrácí váhu. Pozor! Nehubne! Vypadá stále jako statný chlap, ale váha mu klesá tempem půl kila za den a tento proces se stále zrychluje. Zajímavé je, že váží stejně s oblečením i bez něj. Cokoliv má v rukách, pořád s ním dohromady váží stejně. Zkrátka Scott Carey popírá fyzikální zákony. Ztrácí váhu po celý příběh, ale překvapivě to příliš neřeší. Je smířený.

Autor vypráví o hrdinově touze spřátelit se s lesbickým párem, který má ve městě otevřenou restauraci. Jedna žena z páru je přátelská, druhá naopak velice nepřátelská. Jedním z důvodů je i to, že restauraci patrně zavřou, protože tam místní nechtějí chodit. Lidem nevadí jejich orientace, ale to, že jsou obě ženy oddány.

V Povznesení tak čtenář sleduje Scottovu snahu s tím něco udělat. Chvilku to vypadá, skoro jako by Stephen King moralizoval, ale naštěstí tomu tak není a příběh působí velice přirozeně. Je o lidech. Když se však nad příběhem zamyslíte, napadne vás patrně, že u nás by takto situace neprobíhala.

Ačkoliv je novela poměrně klidná, neagresivní, vlastně velice příjemná, trocha napětí v závěru bude, ale nečekejte příliš akce. Dozvíte se ovšem, zda se Scottova ztráta váhy zastaví, nebo co ho čeká, pokud se tak nestane.

Ať to v souvislosti se Stephenem Kingem zní sebedivněji, Povznesení je příjemné, pohodové čtení. Knížku zvládnete na posezení, a ač nemá nikterak epický příběh, zůstane vám v paměti. Svým způsobem tak dostála svému jménu a opravdu povznáší.

Vydal: Dobrovský – Beta, 2019
Překlad: Linda Bartošková
Vazba: vázaná
144 stran / 259 Kč