Kdo povstane z Království popela?

Král valgů Erawan se chystá uvrhnout svět do temnoty a zatím se mu to daří. Vždyť jeho protivníkům chybí jejich nejcennější spojenec, Aelin Galathynius, nekorunovaná a neuznaná královna Terrasenu a Nositelka ohně. Bez jejího magického daru mají všichni jen pramalou naději na přežití i na záchranu světa…

Aelin Galathynius byla unesena a uvězněna krutou královnou víl Maeve. Většinu času se nachází v železné rakvi, která jí znemožňuje používat mimořádné magické schopnosti. A když není v rakvi, tak zakouší nekonečné mučení. Princ Jeřáb Bělotrn, Aelinin druh, se ji za pomoci vílích válečníků Gavriela a Lorcana a zmrzačené čarodějky Elide vydává hledat.

Aedion Ashryver vede oddíl válečníků zvaný Zkáza a brání Terrasen proti Erawanovým temným vojskům. A ignoruje měničku Lysandru, která v jednu chvíli používá své schopnosti, aby mu pomáhala v boji, a v druhou na sebe bere Aelininu podobu. Nikdo se totiž nesmí dozvědět, že Nositelka ohně není mezi nimi a že jim v nadcházející bitvě nepomůže…

Čarodějka Manon Černozobá společně se svou Třináctkou a adarlanským králem Dorianem hledají Klíče Sudby. To se jim ale nedaří, tak se místo toho vydávají najít čarodějnice Crochanky, které chce Manon přesvědčit, aby se k mim přidaly. A z jihu do Terrasenu pluje Chaol Westfall s manželkou, léčitelkou Yrene, dědicem khaganátu Sartaqem a bývalou kapitánkou stráží Nesryn Faliq, aby pomohli svým přátelům v boji proti Erawanovi – a také jim prozradili strašlivé tajemství o vílí královně Maeve…

Aelin tentokrát stojí trochu v pozadí. Také se po tom, co prožila, změnila, takže je pryč ta arogantní, svéhlavá holka, která nejspíš většinu čtenářů v prvních dílech iritovala. Vedlejší postavy převezmou hlavní roli, a každý čtenář si zde najde jednotlivce nebo dvojice, které ho budou bavit a kterým bude fandit. Sarah J. Maasová prostě postavy a jejich vztahy – ať už rodinné, přátelské nebo milostné – umí.

Nicméně tohle není trilogie Dvůr trnů a růží, kde vztahy hrají stejně důležitou (a možná dokonce i důležitější) roli než hlavní dějová linka. Takže v Království popela čtenáři dostanou hlavně válku, nebezpečí a epické bitvy. Pořád je to ale Sarah J. Maasová, takže se budování některých vztahů a trochu romantiky najde i v Království popela, ale není jich tam moc.

Začátek je spíše pozvolný, dějová linka s uvězněnou Aelin příběh brzdí a ve výsledku k ničemu příliš neslouží. Děj táhne hlavně Aedion a Dorian s Manon. Nicméně jak příběh pokračuje, tak nabírá na obrátkách a v závěru už se žene v takovém tempu, že pomalu člověk nestíhá obracet stránky. Nechybí samozřejmě ani zajímavé zvraty a odhalení, dojemná shledání ani úmrtí, protože ne všichni se dožijí konce.

Sarah. J. Maasová neumí psát krátké knihy, Království popela má skoro tisíc stran. V tomto případě by bylo ku prospěchu, kdyby autorka trochu v tvůrčím rozmachu ubrala a také omezila počet vedlejších postav, protože pak by příběh působil konzistentněji. Nicméně je obdivuhodné, jak z velmi průměrného nápadu a ještě průměrnějšího zpracování, které předvedla ve Skleněném trůnu a Půlnoční koruně, dokázala vytvořit promyšlený, spletitý, akční a napínavý příběh. Povedlo se jí vypořádat s velkou částí nesmyslů a klišé, které v začátcích napáchala, všechno dohromady propojit a ukázat, že i drobné detaily mají svoje místo a mohou hrát důležitou roli. Ne všechno je ale samozřejmě perfektně promyšlené a věrohodné a někdy to působí, že sama autorka nevěděla, jak z toho vlastně ven, ale ve výsledku to do sebe zapadá.

Království popela je tudíž důstojným a podařeným závěrem série Skleněný trůn a čtenáři by měli být s koncem naprosto spokojeni. Nicméně i tady si Sarah J. Maasová nechala malinko pootevřená vrátka pro případ, že by jí svět Eriley a hrdinové začali chybět, takže by mohla někdy v budoucnu přijít třeba s novelou či románem o Fenrysovi.

Ukázka

Vydalo: Cooboo; 2019
Překlad: Ivana Svobodová
Vazba: brožovaná
976 stran / 399 Kč