Rosamund Hodgeová: Krutá krása

Co způsobí Krutá krása?

Nyx Triskelionová byla od malička vychovávána pro roli nevěsty Laskavého pána, vládce démonů, ovládajícího ostrov Arkádia, což se prakticky rovná rozsudku smrti.

Nyx má ale tajný úkol. Ostrov Arkádia je už po devět století prokletý a ovládaný démony v čele s Laskavým pánem. To znamená, že je odtržený od okolního světa, nemá nebe, slunce, ani hvězdy a po zemi se potloukají démonické stíny, které v lidech vyvolávají šílenství… Existuje ale kroužek učenců zvaný Resurgandi ovládající hermetická umění. A zdá se, že přišli na to, jak Laskavého pána zastavit: Je třeba dostat se do jeho domu, objevit čtyři živlová srdce a zrušit jejich kouzla. A teď se jim konečně naskýtá možnost to provést: Vždyť Nyx bude v sídle Laskavého pána žít – tedy pokud přežije dost dlouho na to, aby jednotlivá srdce našla a zničila.

Nyx se ocitá v obrovském a magickém sídle Laskavého pána a zjišťuje, že vládce démonů není takový, jak si představovala. K tomu se v sídle pohybuje Stín, ve dne stín, v noci muž. Nyx netuší, kdo nebo co Stín je, ale zdá se, že je stejně jako ona vězněm pána démonů. Vzniká mezi nimi křehké spojenectví, protože oba chtějí Laskavého pána zničit. A Nyx k Stínovi cítí nevysvětlitelnou přitažlivost, jenže je pořád vdaná za Laskavého pána.

Nyx rozhodně není typická young adult hrdinka. Nenávidí svého otce, který ji obětoval Laskavému pánovi, svou mladší sestru, že tomuto osudu unikla, i svou tetu, protože má pletky s jejím otcem. Nikdy nezažila pocit, jaké je být milována a přijímána, takže v srdci nosí zášť i určitou míru krutosti. Ignifex, Laskavý pán, dostává pověsti démonického vládce, protože se smrtelníky uzavírá smlouvy, které mají dotyčným splnit jejich nejtajnější přání – jenže žádný z prosebníků si neuvědomuje, jak jsou tyto smlouvy ošidné a jak draze za ně budou muset zaplatit.  Postupně ale vychází najevo, že i on skrývá jistá tajemství a že není tím, kým se zdá.

Kruté kráse se objevují netypičtí hlavní hrdinové, démoni z řeckých pověstí, četná tajemství,  příjemně temná a fantaskní atmosféra a samozřejmě i romantika. Ta má sice na první pohled podobu milostného trojúhelníku, nicméně ten se autorce podařilo vyřešit poměrně originálně. Navíc se nejedná o milostnou zápletku, které by působila vyloženě romanticky a už vůbec ne přeslazeně. Naopak i ta romantika se – stejně jako celá kniha – nese v temnějším a nejednoznačném  duchu. Těsně před koncem nechybí ani nečekaný zvrat, a to, co následovalo po něm, bylo opravdu dobré. Škoda jen, že právě tahle část nedostala v knize víc prostoru.

Krutá krása je považována za převyprávění slavné pohádky Kráska a zvíře. Rosamund Hodgeová se ale při psaní mnohem více inspirovala řeckými a římskými bájemi a pověstmi, které jsou v tom původním znění často dost temné, pokroucené a náročné na představivost i pochopení. Právě tohle je největší předností i největším záporem Kruté krásy.

Inspirace řeckou a římskou mytologií společně s temnější atmosférou činí Krutou krásu v žánru young adult retellingů příjemně svěží a neotřelou. Jenže čtenáři očekávají spíš klasické převyprávění Krásky a zvířete, a místo toho dostávají celou řadu těžko zapamatovatelných i vyslovitelných jmen a pojmů. Nehledě na to, že ono vysvětlení ohledně kletby a možnosti jejího zlomení je poměrně komplikované.

Krutou krásu jsem četla ve chvíli, kdy jsem trpěla slušným spánkovým deficitem a neměla jsem moc volného času, takže se musím se přiznat, že jsem to asi úplně nepochopila. Zůstává otázkou, jestli to skutečně bylo tím nedostatkem spánku, nebo tím, že to autorka neuměla pořádně podat a vysvětlit. Ať už to ale bylo čímkoliv, tak to knize neprospělo, protože od young adult fantasy, navíc inspirované pohádkou Kráska a zvíře, čtenáři spíš očekávají oddech a romantiku než řeckou mytologii, a navíc pocit, že tomu vlastně tak úplně nerozumí…

Krutá krása je prostě svá – jiná, temná, originální, ne úplně snadná na uchopení a pochopení.  Ale na to, jestli je takhle kniha pro vás (nebo ne), musíte přijít sami.

Ukázka

Vydalo: Cooboo; 2018
Překlad: Anna Andrlová
Vazba: vázaná
256 stran/ 299 Kč