Laini Taylorová: Sny andělů a chimér

Karou a Akiva si vždycky přáli, aby v budoucnosti jejich rody žily v klidu a míru. Když krutý vládce andělů vtrhne do lidského světa, aby získal zbraně pro nadcházející bitvu, znepřáteleným druhům nezbývá nic jiného než zkusit spojit síly a bok po boku bojovat proti zlu.

 

Jedině společně mají chiméry a Nelegitimní andělé alespoň malou šanci porazit vůdce andělů Jaela. Jejich spojenectví je křehké – ani jedna strana nedokáže zapomenout na dřívější prolévání krve a chce se pomstít. Karou a Akiva vidí ve spojení malé vítězství, ale svou zakázanou lásku musí i nadále skrývat před zraky ostatních.

Kapitoly z pohledu Karou a Akivy jsou sice stále hlavní, Laini Taylorová však oběma hrdinům věnuje mnohem méně prostoru než v předchozích knihách. Nejčastěji řeší svou lásku, nicméně jejich neschopnost vyjádřit své city vede k neustálému popisování jejich nenaplněné touhy.

Další kapitoly se odehrávají prostřednictvím mnoha vedlejších postav – dobrých i zlých, andělů i chimér. Líčeny jsou především jejich vnitřní pochody, větší akce v románu chybí. Zábavný prvek mezi příšerami představuje Zuzana a Mika, lidský pár. Ti se octli ve válce kvůli své kamarádce Karou, a přestože chtějí pomoci, celou dobu netouží po ničem jiném než po horké koupeli a čokoládovém dortu.

Do popředí se dostává hlavně Eliza, dívka s tajemnou minulostí, které se zdají sny tak skutečné, že se kvůli nim bojí spát. Žije tak už roky, má z toho psychické trauma, ale nikdy se nenaučila, jak sny potlačit. Eliza je popsána do hloubky a od začátku je jasné, že nakonec bude hrát velkou roli. Představit tak důležitou postavu až v závěrečném díle však ukazuje, že Laini Taylorová promýšlí příběh za pochodu.

Od posledního dílu by čtenář očekával pořádné uzavření příběhu, ovšem celá třetí kniha série Dcera kostí a dýmu působí jako začátek něčeho nového. Nasvědčuje tomu především ignorování hlavních postav, nezodpovězení některých otázek a zapojování zcela nových prvků a postav. Je tedy docela možné, že se autorka jednoho dne do svého světa vrátí.

Přestože závěrečný díl Sny andělů a chimér přináší spíše zklamání, celou sérii bych doporučila těm, kteří si rádi přečtou originální pojetí bitvy mezi dobrem a zlem. Laini Taylorová totiž vytvořila zajímavým propojením magie, mytologie a lidskosti nový komplexní svět.

Ukázka

Vydal: Knižní klub, 2017
Překlad: Petra Klůfová
Vazba: pevná
520 stran / 359 Kč