Jana Rečková: Protože se stmívá

Protože se stmívá je sbírka devatenácti povídek Jany Rečkové napříč žánry, které vycházely v různých časopisech a sbírkách, a některé z nich dosud uveřejněny nebyly. Zavítáme v nich do vesmíru na cizí planety a vesmírné stanice, zažijeme blízká setkání s duchy a střetneme se s nevysvětlitelnými záhadami.

Maximálně 80% duše (Mlok 2010)
I v současné době se najdou národy, které věří, že fotografie krade duši, a odmítají se nechat zvěčnit. Co když se skutečně najde umělec, který umí do svého díla vložit duši? A co se stane s předlohou zhotoveného díla? Povídka začíná příhodně pohřbem malíře, nad jehož hrobem se sejde pět jeho vdov. Ilustrace na deskách knihy je právě z tohoto okamžiku.

Deset malých emzáků
V době kosmických letů se na naši planetu propašuje deset mimozemských bytostí, jež napadají kůru mozkovou. Ještě že tu máme svéráznou hrdinku, která vidí a cítí kolem napadených osob jiskření. Rčení “Přeskočila jiskra” nabývá úplně jiný rozměr.

Čas her (Ikarie 2001/01)
Trhliny v gravitaci, vytvářené lidmi se schopností je na časem omezenou dobu otevírat, jsou místem pro pořádání vystoupení se zvláštními efekty. Časem však vystoupení pořádaná časohráči upadají a čas otevřených trhlin se zkracuje. Navíc jsou tu sabotéři, kteří se snaží trhliny během vystoupení uzavírat, což má často za následek smrt v trhlině přítomných. Zpěvačka Nywanja se stala při vystoupeních terčem útoků a pořídí si strážce, který ji má ochránit a nalézt osobu za útoky zodpovědnou.

I kdybych měl jít Tajnůstkářovým údolím (Mlok 2007)
Sci-fi povídka pojednává o umělé inteligenci, chirurgických experimentech a výjimečných schopnostech. Na cizí planetě, na pohřebácké lodi, která převáží zesnulé napříč vesmírem do místa jejich domoviny, si její kapitán s posádkou sem tam nelegálně přivydělává prodejem orgánů až do okamžiku, kdy jeho neoficiální zaměstnavatel přijde s ještě pochybnějším kšeftíkem nežli obvykle.

Ruské kolo (Mlok 2012)
Jedenáctiletý chlapec po operaci mozku zůstal na vozíku a život sleduje oknem svého pokoje. Plácek v dohledu je častým místem, kde se konají cirkusová vystoupení, pouťové atrakce a jiná putovní povyražení. Jedinou stálicí, která se nikdy nemění, je ruské kolo, kolem nějž se dějí zvláštní věci.

Bůh odvedle (Ikarie 2006/02)
Kdesi ve vesmíru, na planetě, kde i člověk je majetkem, se najdou lidé se zvláštním tvůrčím nadáním. Někteří z výjimečných nacházejí zvláštní okouzlení ve víře Pozemšťanů.

Sedm a více mil (Ikarie 2009/03)
Šprýmovní povídka pro milovníky bot, jejímž hlavním hrdinou je zhrzený muž a vášnivá sběratelka bot. Tedy sběratelkou je jen do té doby, než nalezne ty pravé.

Země brouků (Mlok 2006, Čas šelmy)
Postkatastrofická povídka zřejmě z matičky Země, kde lidské pokolení už generace bojuje o životní prostor s ohnivými brouky vylézajícími z útrob planety. Tak trochu Duna, tak trochu Matrix.

Na návštěvě doma (Mlok 2008)
Duchařská povídka o setkání, starých časech, loučení a nenažraných developerech.

Poslední píseň Tonyho M (Mlok 1999)
Mysteriózní a neskutečné setkání s dávno ztracenými přáteli z kapely Užiteční mrtví.

Všichni jsme na ráně (Ikarie 2006/05)
Lékařka Lada má nastoupit do léčebného ústavu kdesi v zapadákově, kde léčí mládež z “vetřelecké fobie”. Čím déle se v ústavu zdržuje, tím více musí přemýšlet o podivnostech, které se tam dějí, o zvláštních praktikách zaměstnanců a chování velmi chytrých klientů.

Smrt k MDŽ (Ikarie 2007/03)
Jak dopadne setkání střední školy po letech, z kterého bylo vyloučeno kvůli podivným úmrtím spolužaček mužské osazenstvo? Dospělé dámy se sešly v sněhem zapadané pustině, aby tento jev nad sklenicí vína prodiskutovaly. A smrt je jim v patách.

Minimůrka
Povídka o sobectví, obětavosti, lhostejnosti a magickém předmětu.

Nové bydlení (XB-1 2010/12)
Když vám zazvoní u dveří realitní agent s cenově výhodnou nabídkou koupě nového domu a speciální službou k tomu, bude v tom určitě nějaký háček. Službou se rozumí nová vymoženost cestování časem, která vás rázem z malé zahrádky za domem v zakouřeném městě přesune do doby, kdy na místě nových domů byla svěží zelená krajina. Ještě že noví majitelé mají životní zkušenosti, které se jim při návštěvě minulosti zaručeně budou hodit.

Poslední ticho ve skalách (Ikarie 1997/03)
Lidé z nížin vždy pohlíželi na Samotáře ze skal se záští. Nemají jejich magické nadání a neradi je mezi sebou vidí. Ale před sto lety bylo i hůř, proto se několik Samotářů – čarodějnic nechalo upálit na hranici, aby mezi dolními a horními zavládl klid. Nyní nadešlo výročí tohoto dne, jenž se stal pro obě strany svátkem. Každý rok se schází na hřbitově, aby uctili památku čarodějnic. Že mír nevydrží věčně, se ukáže velmi brzy, však to stojí i v proroctvích.

Vánoční autobus (XB-1 2014/12)
Zájezd pro důchodce za účelem předvánočního nákupu a návštěvy zámku s večeří v ceně se stane událostí, při které jde o život.

Líp než Múza (Ikarie 2010/01)
Kvůli lhostejnosti věčně opilých rodičů přišel hlavní hrdina povídky o zrakové centrum, ale náhradou získal něco jiného. Nový smysl vnímání, vlastní Múzu, básničky a doktorku Johanku.

Ve sluchátkách (XB1 FANS – příloha XB-1 2015/12)
Tajuplná povídka s pomstychtivými duchy, kteří mají nástroj k vykonání spravedlnosti.

Nebylo ráno (Mlok 2009)
Pokusná vesmírná stanice se stává dějištěm nevysvětlitelných událostí. Vše začalo zmizením několika osob, které správně neměly kam zmizet. Jisté tušení má “zákuskář” Verik, jenž pro duševní pohodu posádky připravuje drogy ovlivňující stav mysli i těla přímo podle konkrétní osobnosti člověka. Zmizelé osoby u něj podstoupily vyšetření i následnou terapii zákuskem. Jestli mají zmizení souvislost s Verikem nebo někým či něčím jiným, si budete muset přečíst sami.

 

Jana Rečková píše zvláštním, leckdy strohým stylem, ale to nebrání tomu aby se čtenář do jejích prací začetl a představil si reálně popsané postavy a situace. Často nutí k zamyšlení nad tím, co vlastně povídkou nebo myšlenkou chtěla říci, ale jindy zas není problém procházet bez zaškobrtnutí dějem příběhu. V některých je znát profesní rozhled v oboru lékařství, jinde najdeme úvahy o etice i o pochybném lidském konání.

Autorčin styl psaní mám ráda a umím si představit některé povídky rozepsané do obsáhlejšího díla. Nejvíce jsem si však užívala ty se sci-fi a fantasy tematikou, jako je Ticho ve skalách, Země brouků a Nebylo ráno.

Ve sbírce Protože se stmívá si určitě každý čtenář najde povídku podle svého gusta a možná ho motivuje k vyhledání jiných autorčiných knih.

Ukázka

Vydalo: Nakladatelství Epocha, 2017
Obálka: Žaneta Kortusová
Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Doporučená cena: 299 Kč