Rammstein v Edenu – anděl v ráji pyromanů

Je tomu téměř dvacet let, kdy se na tuzemských pultech objevila první dvě alba pro nás tehdy neznámé německé skupiny RammsteinHerzeleid a Sehnsucht. Sehnat se dal i první živý záznam z Berlína, ale o něm se sem tam šuškalo, natož aby u nás měl reklamu. Velká část koncertu se totiž dala považovat za obscénní. Letos už bylo samozřejmě všechno jinak.

CD Mutter (2001) už i u nás vyšlo včas a s celkem slušnou reklamou, ale když rozdivočelí Germáni na Strahově předskakovali legendárním AC/DC, našlo se dost těch, kteří koncert v klidu prostáli ve frontě na klobásu. Ještě téhož roku se ale Rammstein do Čech vrátili vše napravit a na samostatné akci s přehledem rozpálili tehdejší Paegas arénu doběla. Od té doby už nic nebylo jako dřív.

Rodáci z východního Berlína vydali za svoji čtyřiadvacetiletou kariéru pouhých šest studiových alb (z toho poslední před 8 lety!), přesto se o nich mluví a píše takřka neustále. Jejich show, která byla zpočátku tabuizována, zakazována a odsouvána na akce typu Bizzare festival, dnes platí za společenskou událost pro masy, lístky mizí do několika minut. Lidé mají rádi senzace a ohnivá show v podání atraktivních svalovců zkrátka funguje. Znovu jsme se o tom přesvědčili v pražském Edenu 28. května 2017.

Jakmile jsme vstoupili do arény, pohltila nás elektrizující atmosféra prosycená očekáváním čehokoliv. Koncert odstartovalo odpočítávání. Pak se rozezněla nová, šlapavá píseň, do které zpěvák Till Lindemann zakomponoval hesla z ostatních Rammstein textů tak, aby navazovala a dávala smysl. Jelikož nové album je teprve ve výrobě, zbytek playlistu už patřil vcelku tradičním hitům, jako jsou Feuer Frei či notoricky známá Du Hast.

Příjemným osvěžením byla píseň o chlípné lásce k bližnímu svému s názvem Hallelujah, kterou kapela hrála naposledy během Mutter tour, nebo romantický Seemann, kterého u nás kapela hrála poprvé a naposledy v Edenu (kulturním domě) v roce 1995. Jediným větším překvapením pak byla Zerstören, během které na sobě Lindemann odpálil „falešné“ nálože.

V porovnání s předchozími koncerty bylo letošní vystoupení spíše militantní a pochodové než vyloženě provokativní – pomineme-li textově poněkud brutální Ich tu Dir Weh, byla jedinou erotičtější básní stará dobrá Du Riechst So Gut (i ta se ale jako vždy obešla bez provokativních výjevů). Rammstein tentokrát vypustili hity Sehnsucht, Mein Teil, Pussy nebo Asche zu Asche, poněkud ohraně až nudně naopak působily Keine Lust, Ich Will a Amerika. Na místo obřího hořícího „Engela“ bych také uvítala nějakou lepou hostující zpěvačku.

Vzhledem k tomu, že se show konala pod širým nebem, nemohlo dojít k obřím přesunům pódií a exhibici mezi diváky jako při koncertě před šesti lety. I přes toto ochuzení se nedělní koncert v Edenu vydařil (věřím, že pondělní byl velmi podobný). Muzika byla bezchybná, zpěv možná sem tam z playbacku, ale uhrančivý jako vždy a efekty přesné jako (německé) hodinky.

Lindemann se z fanatického masochisty postupně změnil v chovance psychiatrické léčebny, ale zaujmout umí stále stejně. Doufejme jen, že Rammstein ani přes svůj rostoucí věk nezačnou ubírat na své síle ani kontroverzi a na dalším turné nás těch překvapení bude čekat víc.

Výkon kapely: 70 %, efekty 70 %, zvuk 80 %
Foto: Lukáš Ježek
Rammstein
Země původu: Německo
Diskografie:
Herzeleid (1994)
Sehnsucht (1997)
Mutter (2001)
Reise Reise (2004)
Rosenrot (2005)
Liebe ist für alle da (2009)