Lesní lišky a další znepokojivé příběhy aneb útok Finů na naše srdce

Nejhlubší útěcha spočívá v pochopení – pradávném neviditelném prameni, jehož krása nás rozechvívá,“ zní úryvek z písně „Shudder before the beautiful“ skupiny Nightwish, o kráse a podivnosti v nás samých.

Sbírka povídek Lesní lišky a další znepokojivé příběhy je právem označována jako zástupce „finského podivna.“ Tak se nazývá jeden ze směrů severské fantastiky a je to název dokonale výstižný. Nejen proto, že se v něm mísí všechny možné známé styly, ale i ty nezaškatulkovatelné, znepokojivé a vskutku podivné. Nejde o fantastiku, jak ji známe, ale spíše o magický realismus, tu šmrncnutý bajkou, tu spiritismem.

Dá se pochopit, že u nás finská literatura vychází jen sporadicky. Ugrofinské jazyky existují jen dva a oba patří mezi ty vůbec nejsložitější. Nakladatelství Pistorius & Olšanská problém vyřešilo po svém: zapojili do projektu studenty finštiny. Hlavně díky nim nakonec vznikla první sbírka finských povídek u nás.

Opomeneme-li hokej, je země tisíců jezer celosvětově proslulá také díky jedinečné hudbě (Nightwish, Stratovarius, Wintersun, Korpiklaani…). Už v textech podobných hudebních skupin najdeme finské tajemno; leckterá myšlenka, zachycená v povídkách sborníku Lesní lišky, bude posluchači finské hudby (znalému angličtiny) povědomá. Finská hudba i literatura je ve veliké míře inspirována starými pověstmi – eposem zvaným Kalevala. V něm je obsaženo nepřeberné množství variací na hrdinské činy i lidské příběhy. Čtenáři jsou tyto legendy považovány za celkem složité a poněkud morbidní či tragické, nepochybně však velmi emotivní. Další složkou, ovlivňující finské umění a většinou i autory samotné, je příroda. Ve sborníku Lesní lišky a další znepokojivé příběhy lze najít příhody zvířat vyprávěné „lidskou řečí“, či povídky mezi zvířenu a do hlubokých, tajemných lesů přímo zasazené.

V první povídce nazvané Transit autorky Johanny Sinisalo (u nás jí vyšly špičkové romány Ne před slunce západem a Jádro slunce) sledujeme autistickou dívku Ninu, která je schopna komunikovat s delfíny.

Čarodějná kolébka od Leny Krohn (u nás jí byl publikován román Durman) je zase krásným příkladem magického realismu. Způsob, jakým hlavní hrdinka hledá samu sebe, je velmi netradiční a závěr nechává čtenáře na pochybách (čímž dokazuje své označení „znepokojivý příběh“).

Titulní dobrodružná povídka Lesní lišky autorky Maarit Verronen popisuje finský venkov a trampoty nesourodé party tří přátel, pátrajících po tajemných černých liškách.

Text s názvem Motýl Jyrki Vainonena se obejde zcela bez jmen. Rovněž tato povídka reprezentuje magický realismus a pokládá spoustu otázek.

Kéž bychom tu byli taky je napínavým, drsným počinem i u nás známého autora Pasi Ilmari Jääskeläinena (Literární spolek Laury Sněžné, Magický průvodce městem pod pahorkem). Autor své hrdiny staví před rozhodnutí vzdát se svého živého těla pro lepší život ve virtuální realitě.

Gordonův příběh od Tiiny Raevaary je vyprávěn hrdinkou – potáplicí a je ze všech asi nejdojemnější.

Závěrečná Temná zhouba, uzda smrti Anne Leinonenové zde pak zastupuje psychologický horor na téma „bratříček vlkodlak“.

Finské psaní je jedinečné, hluboké a oslovující. Výběr pouhých sedmi povídek nemohl být jednoduchý, ale nezklamal. Každý z příběhů ve čtenáři probouzí jeho vlastní imaginaci a jeho vlastní pochybnosti a i po dočtení zůstává pevně ukotven v jeho srdci. Sborník Lesní lišky a další znepokojivé příběhy je jedno z nejpozoruhodnějších literárních děl posledních let. Doufejme, že vyjdou další podobné.

 

Ukázka

Vydal: Pistorius & Olšanská, 2016
Překlad: Martina Bendová, Kateřina Janoušková, Anna Jirásková, Laura Kauppinenová, Tomáš Pavelka, Soňa Wojnarová, Eliška Zoubková
Vazba: vázaná
128 stran / 169 Kč