Larry Correia: Okovy války (Grimnoirské kroniky 3)

Série Grimnoirských kronik popisuje alternativní svět, ve kterém se na zemi objevila magie. Někteří lidé tak získali magické schopnosti a ostatní je nazývají Aktivní. Příběh vypraví o skupince převážně amerických Aktivních, kteří se snaží ochraňovat ostatní magicky nadané lidi. Tito Grimnoirští rytíři bojují s vládou a také s jednotkami japonského císaře.

Correia_okovy-valkyV závěrečném díle Grimnoirských kronik se Jake Sullivan a jeho rytíři spojí s kapitánem Bobem Southunderem a jeho piráty. Nalodí se na super vzducholoď, která má všechny moderní vymoženosti a v posádce mnoho silných aktivních, a vydají se na lov Nepřítele. Jejich první zastávkou je tajná vojenská základna Impéria kdesi u pólu. Informace, které tam získají, radikálně změní jejich další postup.

Mezitím se Faye v Evropě snaží naučit co nejvíc o své moci, aby nemusela být zabita, nebo spíš aby se nestala vraždícím strojem. Její cesta ji zavede do Berlína, který obývají zombie, a jen díky své schopnosti cestovat má naději, že se odtamtud vrátí živá.

V Americe se Francis snaží vyhrát boj s politiky a novináři, kteří chtějí nahnat všechny Aktivní na jedno místo, kde budou pod dohledem a nebudou moct dělat problémy. Jeho situace je snad ještě horší než Sullivanova, protože ten může svého nepřítele alespoň praštit, kdežto Francis se musí tvářit civilizovaně, jinak se vše otočí proti němu. Aktivní si nepřejí být někde zavřeni, zvlášť když vidí, jak špatně to funguje jinde ve světě.

Není třeba se rozepisovat o vývoji postavy Jakea Sullivana, jeho charakterové rysy totiž zůstávají stále stejné, Jake je konstantou. Až moc čestný chlápek, který se nebojí postavit nepříteli a bojovat za svou pravdu se všemi, kdo se mu postaví do cesty.

U Faye je naopak vidět velký pokrok, stále myslí rychleji než všichni ostatní, a ač je to milá dívka, tak nemá problém rozdávat rány nepřátelům, ale teď se dřív, než někoho praští, chvíli zamyslí. Trpělivost stále není její silnou stránkou, ale snaží se.

V příběhu není nouze o napětí ani o bojové akce, což u autora nepřekvapí. I těmto hrdinům je občas dovoleno si emočně vydechnout a užít si malé chvilky klidu, ale není jich mnoho. Ve válce není na klidný odpočinek moc času a tato válka je zlá.

Larry Correia umí vtáhnout čtenáře do děje, jeho postavy jsou uvěřitelné, mají své dobré vlastnosti, ale také mnoho špatných, které je dělají lidskými, přestože jsou to mágové se superschopnostmi, kteří zabíjí nepřátele bez skrupulí a bez váhání.

Okovy války jsem si velmi užila a přečetla je jedním dechem. Není to kniha po jemné nátury, a dětem bych ji taky ke čtení nedávala. Doporučila bych ji spíše čtenářům, kterým nevadí jistá forma násilí a boje.

Série je vyrovnaná a jednotlivé díly nijak výrazně nevyčnívají nad ostatní. Kdybych si měla vybrat nejoblíbenější díl série, bude to druhý Magické pouto, protože tam ještě nejde o záchranu celého světa jako ve třetím díle a už tam není počáteční vysvětlování, kterého bylo zapotřebí v díle prvním.

Trilogie Grimnoirské kroniky se sice tímto dílem uzavírá, ale Larry Correia se zmínil, že již plánuje další pokračování z dobrodružství Grimnoirských rytířů, a nám nezbývá než se těšit, až se k nám jeho další knihy dostanou.

Ukázka

Vydal: Fantom Print, 2016

Koupit knihu