Amanda Quick: Volání sirén (Ostrov Rainshadow 4)

Práce snové poradkyně Elle zatím úspěchy nepřináší, a tak vezme neobvyklou a spíše charitativní práci. Chundelatý a roztomilý prachový králíček od ní potřebuje, aby v katakombách dávno vyhynulých mimozemšťanů zachránila jeho druhy.

Quick_Volani-sirenKrálíčky vězní obchodník se starožitnostmi a překupník nelegálních mimozemských zbraní. Nejde to úplně podle plánu a Ella se setká s Rafem Coppersmithem, konzultantem Federálního úřadu pro psi vyšetřování a Bratrstva. Jiskra mezi nimi přeskočí, i když Rafe velice rychle vydedukuje, co je Ella ve skutečnosti zač. Slibný začátek se jim zkomplikuje a znovu se setkávají pro třech měsících, kdy má Rafe práci pro Ellu. Potřebuje její hudební talent, aby si poradila se zpívajícími dinosaury na ostrově Rainshadow.

Ella Morganová pochází z rodiny plné hudebních talentů. Disponuje paranormálním talentem a pracuje jako snová poradkyně, která vidí aury svých klientů a radí jim s jejich spánkem, sny a nočními můrami. Rozhodně se nechlubí tím, že za její schopnosti může siréna v rodokmenu. Sirény totiž patří mezi stvoření ze starých bájí a většina lidí na ně nevěří. A pokud na ně věří, tak by je rychle nahlásili FÚPV a Ella by v lepším případě strávila zbytek života pod zámkem. Zároveň jí to brání v seriózním randění, protože žije ve společnosti, kde vražda je levnější než rozvod a nejlepší sňatky vyjednávají seznamky.

Rafe Coppersmith je z rodiny bohatých těžařů magických nerostů. Trochu pracuje pro rodinnou firmu a trochu pro bezpečnostní jednotky. Ella ho zaujala na první pohled, ale všechno komplikuje skutečnost, že poslední práce pro rodinnou firmu dopadla fiaskem, které si vybralo krutou daň na Rafaelově zdraví. K Elle a Rafovi patří ještě prachový králíček Lorelai se slabostí pro bílý svatební závoj s čelenkou a koblihy. Prachoví králíčci žijí v katakombách plných nezdravé paranormální energie. Mají šest nohou, čtyři oči a přes svůj miloučký/divňoučký vzhled patří mezi velmi nebezpečné predátory.

Volání sirén je romance s jednoduchou detektivní zápletkou, která v sobě míchá paranormální schopnosti, sirény a podobné magické perly s mimozemšťany a věcmi, které se tváří, že utekly ze sci-fi. Celý příběh se odehrává v alternativním světě Harmonie, kam se lidé  uchýlili a odkud předtím odešli mimozemšťané. Předchozí civilizace není naplno prozkoumaná a zůstalo po ní mnoho tajemství, nejasností a pěkně vražedných zbraní. Existují zde různé dozorčí jednotky a bezpečností agentury jako Společnost arkány, Bratrstvo nebo FÚPV. Jejich vzájemné vztahy jsou pěkně komplikované stejně jako historie Harmonie.

Amanda Quick se tím ve Volání sirén příliš nezabývá, protože se jedná už o čtvrtý díl série Ostrov Rainshadow. Ovšem s touhle sérií více či méně volně souvisí i její další série jako Zrcadlo, Paprsky snů, Temné dědictví nebo Společnost arkány. Vzájemný propletenec postav a příběhů by vydal na velmi obsáhlou literární studii.

Pokud se čtenář dokáže oprostit od skutečnosti, že mu uniká pár věcí z fungování světa Harmonie, tak je Volání sirén pěkná čtivá romance, kde hlavní pár má příjemnou chemii, pár ošklivých tajemství, záhadného nepřítele i úžasného prachového králíčka. Čtvrtý díl série Ostrov Rainshadow není náročná paranormální romance. Jenom trošku praštěná. Prachovými králíčky počínaje a zpívajícími dinosaury konče. Dala by se označit jako příjemný průměr, který potěší, přinese příjemně strávený čas, ale nezanechá prožitek trvající mnoho dalších týdnů. Zkrátka takové pěkné letní čtení  pro dobrou náladu.

Ukázka

Vydal: Baronet, 2016