Marie Rejfová: Čarověník

Čarověník Marie Rejfové zaujme hned zkraje dějovým umístěním. Jako kulisy pro svůj fantastický příběh ze současnosti si autorka totiž vybrala krásný národní park České Švýcarsko.

Rejfova_CarovenikMladý student farmacie Štěpán se rozhodne po rozchodu s partnerkou Kateřinou uchýlit na chatu po svém dědovi. Své dny tráví výzkumem úkazu známého jako „čarověník“. Vydává se často na procházky do lesa kolem vesnice Jetřichovice, aby si opatřil vzorek této botanické anomálie – větvičku, která nese jiný genetický kód než mateřská rostlina.

Když těsně před Valpuržinou nocí na jednu takovou v lese narazí, neváhá, posbírá vhodné nářadí a už je na cestě na mýtinu, kde tajemná větévka roste. Na paloučku se ovšem zjeví tři děsivé postavy se žlutýma očima a začnou vyděšeného Štěpána pronásledovat. Podaří se mu uprchnout až do bezpečí vesnice, kde narazí do Jindřišky. Mladá dívka je do mládence už nějakou dobu zamilovaná. Tím se začíná odvíjet dobrodružství, které hlavní hrdiny zavede až do záhadné říše mimo náš svět.

Na přečtení knihy stačí čtenáři jedno odpoledne, protože se děj rychle odvíjí. Jakmile se člověk začte, nemůže se odtrhnout. Probíhá rychlý vývoj nejen událostí, ale i samotných postav.

Jako příklad může posloužit Jindřiška, jejíž charakterový skok je asi nejzřetelnější. Na první stránce se jedná o nesmělou dívku s nulovým sebevědomím, ale když najde v lese prsten se safírem, rázem je jako vyměněná a čiší sebevědomím. Tato náhlá změna vztahu mezi hlavními postavami prospěla.

Samotný Štěpán se na začátku jeví jako racionální muž nad věcí, ale během chvilky se jeho jistoty hroutí jako domeček z karet, když je konfrontován se silami, jež v jeho reálném světě nemají existovat.

Zajímavé je také sledovat vnitřní monology Jindřišky, která se sice navenek změní hned po nasazení prstenu, ale její opravdová změna přichází, teprve když si uvědomí svou hodnotu i bez kouzelného kroužku.

Občas čtenáře lehce zamrzí, že popisy krajiny jsou stručné, v tak rychlém spádu na ně ale není místo. Dokonce ani mystický svět, o němž se čtenář dozvídá v druhé části příběhu, autorka bohužel podrobněji nevykreslila.

Čarověník by se mohl líbit fanouškům fantasy a přírody, kteří ocení romantickou linku. Vztahy mezi hrdiny jsou důležitou součástí knihy a občas se objeví i tam, kde je čtenář vůbec nečeká. Jedna vztahová linka například dlouhou dobu vypadá jako čistě platonická a až na konci se objeví náznak romantického podtextu.

Konec mohl být jednoduše uzavřený, ale Marie Rejfová si ponechala otevřená zadní vrátka, což naznačuje možnost navázání druhým dílem.

Ukázka

Vydal: CooBoo, 2015

Koupit knihu