Jaime Reed

V roce 2014 představilo nakladatelství Fragment českým čtenářům fantasy trilogii pro mládež od Jaime Reed, kde důležitou roli hrají bytosti s tajuplným pojmenováním – kambioni.

jaime_reedAmerická spisovatelka Jaime Reed o sobě nerada mluví, zřejmě je trochu stydlivá. Žije ve Virginii, nedaleko své matky, starší sestry, neteře a nejďábelštější kočky v Americe. Tvrdí, že je samozvaný filmový a hudební snob s playlistem pro každou příležitost v životě. Dorostla mimořádné výšky s velkými chodidly. Trpí drobnou posedlostí tělocvičnou, hustými osmdesátkovými odkazy a má ráda pomerančovou limonádou. Její vyvolenou zbraní je sarkasmus.

Ve dvanácti letech chtěla být módní návrhářkou. V sedmnácti filmovou režisérkou, a proto na střední navštěvovala hodiny herectví. Nikdy si nepřestala zapisovat všechny své úžasné nápady. Na vysoké, kde studovala umění, jí dávalo perfektní smysl vidět představy ve své hlavě v podobě krátkých filmů. Po návratu domů vytáhla svoje staré poznámkové sešity a zjistila, že byla pěkně slušná spisovatelka se skvělými nápady.

Do svých příběhů young adult žánru si vybírá bytosti, o kterých mnoho lidí neslyšelo, a zkouší vytvářet postavy s různou barvou kůže. Podle ní jich v knihách není dost a mělo by být víc hrdinek s různých životním zázemím, které bojují proti zlu. Tvrdí, že píše, protože terapie stojí příliš mnoho peněz. Množství inspirace pro svou debutovou sérii Kronika kambionů čerpala z Williamsburgu, ve kterém vyrostla. Práva na svoje knížky prodala mimo jiné do Německa, Česka a na Slovensko.

Tvorba:

Kronika kambionů

1. Osudová přitažlivost ( Living Violet, 2011; česky Fragment 2014)
2. Smrtící pouto (Burning Emerald, 2012; č. Fragment 2014)
3. Polibek z temnot (Fading Amber, 2012; č. Fragment 2015)

Zdroj: Fantasticfiction a stránky autorky