Zdeněk Žemlička: Vlčice a staré plemeno (2. svazek)

Kroana se musí střetnout se stvořeními staršími než vlkodlaci nebo kikimory.  Prvorození se touží vrátit a vládnout světu.

Zemlicka_Vlcice-stare-plemeno2Amenhotepova temná armáda přišla, aby proklestila cestu Prvorozeným. Marobud má příliš málo vojáků. Khan shromažďuje děti noci a Kroana znovu získává Wotanův meč, který svým nositelům štěstí nenosí. Tentokrát všechno začíná bitvou, ale rozhodně jí to nekončí. Kroanu, mavku Nadju a kikimoru Lilit čeká nebezpečné dobrodružství ve společnosti dědka Magnuse. Pro Kroanu o to horší, že přišla o svého vlčího ducha.

„Anat?!“ vykřikla zděšeně. „Ty… ty hloupá kikimoro, ty nevíš, co to jméno znamená! Víš, kdo byla Anat? Vypráví se o ní ve starých pověstech. Byla to…“
„Nechci to vědět.“
„Ale budeš! Byla to vražedkyně bohů!“ (str. 79) 

Ve druhém svazku čtvrtého příběhu vlčice Kroany se o prostor spravedlivě dělí hlavní hrdinka se svým současným druhem, vaperem Khanem. Kroana se od začátku dobrodružství neobyčejně změnila zásluhou několika neobvyklých událostí a uchovala si hlavně svou tvrdohlavost, odhodlanost a vnitřní sílu. Ve společnosti svých dvou přítelkyň vyráží odhodlaně zkřížit plány prastarému plemenu. Khan zatím vládne svým lidem, snaží se vypátrat vraha své dcery a nachází si cestu ke své nevlastní „dceři“ Siarce. Vzhledově pětiletá, ale duševně velice stará Siarka svým způsobem nahrazuje Khanovi ztracenou dceru a zároveň mají oba velikou starost o Kroanu.

Na rozdíl od prvního svazku, který se odehrával v řádu dní, jeho pokračování zahrnuje události celého dlouhého roku. Kroana ani Khan ze své podstaty nejsou postelově věrné typy, ale své závazky berou hodně vážně. Většina postav tentokrát šokuje a překvapuje. Na povrch vyplouvají staré křivdy i temná tajemství a s touhou po moci bojuje skoro každý, ale najít v sobě víru a odpuštění, tak to zvládnou jen ti nejsilnější.

Zdeněk Žemlička i v druhém svazku bohatě propletl germánské bohy s egyptskými a všechno důkladně proložil správnou dávkou biblických příběhů.

Pokud toužíte prožít neočekávané a chcete si přečíst, jak velkou roli může mít kletba, tak příběh Vlčice a staré plemeno nesmíte minout. Vydejte se do brdských lesů, kde se prolíná vliv Římu, Markomanů, vlkodlaků, kikimor a jezinek s krvežíznivou touhou Prvorozených.

Recenze 1. svazku

Vydala: Epocha, 2014