Ellie Boswellová: Magie v utajení (Čarodějka z Turlinghamu 2)

Proti všem zvyklostem se z čarodějky Sopfie a lovkyně čarodějnic Katy staly nejlepší kamarádky. Ovšem na zapřenou. Kdyby Katyina rodina zjistila, kým Sophie je, zbavila by ji čarodějné moci. O to těžší pro holky, jež mají co skrývat, bude vypátrat zmizelou Sophiinu babičku.

Boswell_Magie-utajeniSophie Morrowová s Katy Gibsonovou se seznámily minulý školní rok na internátní Turlinghamské akademii, kam začala chodit Katy se svým bratrem Ashtonem. Oba potomci rodiny lovců čarodějnic měli vypátrat na škole novou čarodějku. Sophie sotva rozumí tomu, jaké to je být čarodějkou, a už se musí setkat s jejich lovci. Katy se naštěstí během pátrání se Sophií spřátelí.

S novým rokem na škole přicházejí pro studenty i nové úkoly a v hodinách dějepisu, konaných ve školní knihovně, musí žáci 9. ročníku vypracovat rodinnou historii. Všichni se pro zajímavý projekt nadchnou, ale Sophie s Katy to vidí jinak. Budou obě muset svou rodinu pozměnit, aby nikdo nezjistil, co jsou obě zač. Během jednoho výletu do knihovny Sophie objeví čarodějnou knihu, o které se zmíní babičce. Domluví se s ní, že si o knize osobně promluví a představí babičce Katy. Babička ale v čas setkání záhadně zmizí a nikdo nemá ani potuchy, kam se mohla podít.

Ellie Boswellová v pokračování příběhu dvou kamarádek dále rozvíjí vztahy mezi nimi i spolužáky. Řeší v něm první lásky, konflikt mezi děvčaty zajímající se o jednoho kluka a problémy magického charakteru. Na přetřes přijde rozpor mezi lovci a čaroději, úvahy o tom, zda jsou magie a schopnosti lovců dobré či zlé, nebo zda záleží na osobě, která dané řemeslo provozuje.

Postavy zůstávají stejné, nedochází u nich k žádnému posunu v charakteru, snad s výjimkou Ashtona, který není pouze špatný. V příběhu se objevují známé postavy a čtenář se dozvídá i o těch ztracených nebo nových s vazbou na již poznané. Tentokrát se čtenář nepodívá jen na pozemky školy, ale také do rezidence starobylého rodu čarodějnic a do města Durhamu.

Knihu jsem přelouskala rychle, ale první díl se mi zamlouval víc. Některé momenty, z kterých se mohl vyklubat pro hrdinky zajímavý problém k řešení, nebyly využity, hlavně ty, co se týkaly vztahů mezi lovci a čaroději. Překvapivé byly i některé postavy, co se vylouply z ničeho nic, ať už o nich byla v prvním dílu zmínka nebo ne. Román pro děti není příliš spletitý a odpovídá věkové hranici 8 až 13 let, pro kterou je určen. Magie v utajení čtenářky prvního dílu určitě zaujme.

Ukázka

Vydal: CooBoo, 2014

Koupit knihu