Helene Weckerová: Golema a džin v New Yorku

Píše se rok 1899 a do Ameriky míří lodě plné přistěhovalců, kteří se snaží splnit si sen o lepším životě za oceánem. Míří z různých koutů světa, aby na Ellisově ostrově prošli imigrační kontrolou a snad našli nový domov nebo dobře placenou práci někde v Novém světě. V uličkách New Yorku se protínají cesty golemy Šavy a džina Ahmada.

Wecker_GolemaGolemu vytvořil odpadlík Jehuda Schaalman pro pruského Žida Otta Rotfelda, který toužil po manželce, s níž by v Americe začal nový život. Jehuda se přímo mistrovsky překonal, ale Rotfeld se svého štěstí nedočkal. Cesta přes oceán se mu stala osudnou a golema skončila sama v neznámém světě. Ve čtvrti zvané Malá Sýrie pracuje katolík ze Zahlé – Butros Arbíli – jako klempíř. Má za úkol opravit prastarou nádobu a jaké je jeho překvapení, když se u něho v dílně objeví divný nahý cizinec. Butros rozhodně nevěřil pohádkám o džinech, ale právě má jednoho před sebou a rozhodně to není něco, čím by se chlubil sousedům.

S trochou snahy se golema i džin mohou vydávat za lidi, ale to nic nemění na tom, že dostali do vínku speciální schopnosti. Šava dokáže slyšet přání obyčejných lidí, ale bohužel trpí nutkavou potřebou je plnit. Žádá si to všechno její sebeovládání, aby jim dokázala odolat. Rozhodně není nejlepší nápad ji rozzlobit. Dokáže se učit, ale je nevinná jako dítě a to ji dělá bezbrannou proti úkladům vnějšího světa. Arogantnídžin Ahman patřil k nejmocnějším jedincům svého druhu. Vystavěl si v poušti krásný palác a sledoval putování karavan a život beduínů. Nepamatuje si, jak skončil v nádobě, ale předpokládá, že jeho zajetí způsobil čaroděj. Má velký talent pro práci s kovem, protože patří mezi stvoření ohně.

New York na úplném konci 19. století není příliš velké město, protože cesty obou nadpřirozených bytostí se protnou. Oba se snaží najít uplatnění v neznámém světě, ale netuší, že jim hrozí společné nebezpečí z jejich minulosti. Skvěle by se to dalo popsat slovy: Jak je ten svět sakra malý, že v něm není nic úplnou náhodou.

Pětisetstránkovou prvotinu Američanky Helene Weckerové není snadné žánrově zařadit. Jedná se o lehkou fantasy zasazenou do alternativní historie. Autorka nepochybně využila svých zkušeností z doby, kdy bydlela a studovala v New Yorku. Do podobné žánrové skupiny patří například román Ve stínu černých ptáků, který také využívá jako důležité pozadí jednu tragičtější etapu lidských dějin. I bez toho by to nepochybně bylo poutavé čtení, ale chyběla by mu nezapomenutelná dobová atmosféra a uvěřitelnost.

Pokud hledáte ve fantasy žánru něco neobvyklého a originálního, tak by Golema a džin v New Yorku mohli být tím pravým čtením. Jen se předem musíte smířit s tím, že Helene Weckerová si libuje v dlouhých popisech každodenního života a akce se objevuje poskrovnu. Obzvlášť vhodně se kniha hodí pro nadšené historiky s těžkou slabostí pro fantasy.

Ukázka

Vydal: Pavel Dobrovský – Beta, 2014

Koupit knihu