Rozhovor s Kendare Blake

Kendare Blake je populární autorkou duchařské dilogie Anna krví oděná a Dívka z nočních můr. Autorka při příležitosti vydání Dívky z nočních můr v originále (v srpnu 2012) poskytla rozhovor, v němž se rozpovídala o sérii Anna krví oděná i o novém románu Antibohyně, který v těchto dnech vychází i v českém překladu.

Kendare-BlakeMůžete nám o sobě něco prozradit?
Dobře, pusťme se do toho… Mám dvě kočky a koně, ale kůň žije na farmě. Nedávno jsem zjistila, že jedna z mých koček je vážně nemocná. Čeká mě velmi těžké období.

Mnozí autoři začali psát už jako děti. Kdy se objevil váš zájem o psaní?
Když jsem četla příběhy. Byly mnohem zábavnější než skutečný život. A pořád jsou!

Jakým výzvám nebo potížím jste čelila jako spisovatelka?
Po pravdě stejným, jaké každý z  nás někdy zažil – a to odmítnutím. A pak dalším a dalším odmítnutím. A pak zase… odmítnutí. Problém téhle profese je i nejistota a to, že nemáte věci pod kontrolou.

Anna krví oděná je vaše první young adult kniha ze stejnojmenné série. Mohla byste nám o této sérii něco prozradit?
Anna krví oděná vypráví příběh o Casi Lowoodovi, mladém lovci duchů, který zabíjí duchy zavražděných lidí a snaží se pomstít smrt svého otce (který byl zavražděn duchem, kterého měl zabít). Jeho cesta se zkříží s  Annou krví oděnou, což je duch zavražděné šestnáctileté dívky, které zabije každého, kdo se odváží vkročit do jejího opuštěného viktoriánského domu. To způsobí, že se Cas ocitne uprostřed nejtěžší bitvy svého života a pak následuje… řada tragikomických příhod.

Blake_Anna krvi odenaDo jakého žánru byste zařadila tuto sérii? Paranormální romance? Horor? Urban fantasy? Nebo něco mezi tím?
Lidé říkají, že je to horor. A kdo jsem já, abych se s nimi hádala?

Popis některých prodejců uvádí, že tato série je vhodná pro děti od třinácti let. Vyskytuje se v ní ale hodně popisného násilí a spousta znepokojivých pasáží. Myslíte si, že je ta věková hranice dostatečná?
Jestli je věková hranice dostatečná, to závisí na čtenáři. Když mi bylo třináct, četla jsem knihy od Stephena Kinga a Anne Riceové. A o rok později knihy od Breta Eastona Ellise. Takže to záleží na osobě, která ty knihy čte.

Dívka z nočních můr je nejnovějším dílem ze série Anna krví oděná. Mohla byste nám o ní něco říct?
Dívka z nočních můr se odehrává několik měsíců po událostech v Anně krví oděné. Cas se snaží udělat krok dopředu, naučit se, jak zůstat na jednom místě s nově nalezenými přáteli Carmelou a Thomasem. Bohužel, Anna ho nehodlá nechat být. Má o ní děsivé vize, vypadá to, jako by ho strašila. V Dívce z  nočních můr je Casovým úkolem zjistit, co se stalo s Annou, aby ji mohla zachránit z pekla, kde trpí. Ale hledání odpovědí ho může stát život.

Kolik knih bude mít tato série?
Dvě. Dívka z nočních můr je poslední díl. Jsem si tím na 90 % jistá.

S  jakými výzvami nebo problémy jste se setkala při vydání této série?
Upřímně řečeno, všechno šlo hladce! Tým v nakladatelství Tor byl velmi vstřícný, takže jsem si nemohla stěžovat. Teď musím najít nějaké dřevo, abych to mohla zaklepat.

Spisovatelský blok je pro mnoho autorů častým problémem. Jak se dá zvládnout stres a úzkost ze spisovatelského bloku?
Opět musím zaklepat na dřevo… Nikdy jsem neměla spisovatelský blok. I když to zní divně.

Mnozí autoři získávají inspiraci od jiných autorů nebo od rodiny a přátel. Kde hledáte nápady vy?
Většina nápadů je přímo mých. Občas nacházím inspiraci u přátel nebo mého manžela. Občas u mé kočky, ale ona je opravdu velmi kritická.

Myslíte si, že máte osobitý styl psaní? A pokud ano, jak byste ho charakterizovala?
Můj bože. Já nevím. Temný? Sarkastický? Krvavý?

Blake_AntibohyneNa čem v  současné době pracujete?
Píšu Antibohyni, která vyjde v  srpnu 2013. Je to první díl trilogie, která může, ale taky nemusí být nazvána Válka bohyň. Celé se to točí kolem umírání řeckých bohů a reinkarnované dospívající hrdinky.

Chtěla byste ještě něco dodat?
Myslím, že jsme probrali všechno podstatné. Děkuji čtenářům i vám za rozhovor. Byly to skvělé otázky :)

Pár otázek:
Oblíbené jídlo: Francouzská kuchyně. Omáčky.
Oblíbený dezert: Čokoládový dort. Hustý, ale ne příliš hutný. S  bílou polevou nebo creme fraiche, nebo něčím podobným.
Oblíbený seriál: Momentálně? Ehm… Fringe. Nebo Hra o trůny.
Oblíbený film: Momentálně? Temný rytíř povstal. Nebo Melancholie.
Poslední film, který jste viděla: Bylo to něco na SyFy a jmenovalo se to Open Graves. Bylo to hloupé. Ale vtipné. Děti hrají hru, která vám splní jedno přání, pokud vyhrajete, ale zabije vás, pokud prohrajete. Bylo to takové méně zábavné a nudnější Jumanji.
Tmavá nebo mléčná čokoláda? MLÉČNÁ (Omlouvám se za to, že křičím.)
Máte nějaké domácí mazlíčky? Ano. Dva kocoury, kteří se jmenují Tybalt a Mojo Jojo. Ano, Tybalt se objevil i v  mých knihách. A taky mám koně jménem Lassie. Je velmi bojovná.

Děkujeme Kendare, že jste si udělala čas, abyste zodpověděla naše otázky. Ještě jednou gratulujeme k  vydání Dívky z  nočních můr. A přejeme hodně úspěchů při psaní a vydávání dalších knih.

Zdroj: www.thereadingcafe