Kristina Hlaváčková: Čarodějka (Dračí oči 1)

Trable. To mohli očekávat král Jan a královna Aška, kteří vládnou národu Berberů, když se jim po třech synech narodila dceruška. Princeznička Elena přišla na svět, když na hradě probíhala bitva, jejímž vítězem se stali obránci vedení jejím otcem. Každá princezna nečeká na prince na bílém koni. Elena chce nejenom umět tančit, vyšívat a být hezká a jednou zářit po boku svého budoucího manžela. Elena chce taky umět bojovat. Minimálně proto, aby mohla zpacifikovat své starší, věčně popichující a občas zlomyslné bratry. Nic kluka nezahanbí natolik, jako když ho dostane na lopatky malá holka… a ke všemu jeho ségra.

Hlavackova_Draci-ociPrinceznička Elena je tvrdohlavá neposeda a na svých šest let zkušená plížilka a průzkumnice, jež občas dokáže nemile překvapit otcovy vojáky. Malé Eleně se splnil sen, když se jí podařilo lstivě přimět otce, aby jí dovolil cvičit s bratry a ostatními chlapci. Pot, dřina a modřiny jí rozhodně nevadí a cílevědomě se snaží. K tomu se učí hromadu ženských záležitostí a tajemné umění Andragonek, ochránkyň draků. Její zvídavost a dobrodružná povaha, stejně jako dědictví Andragonek ji přimějí zachránit čerstvě vylíhlé dračí mládě před vyděšenými vesničany. Ašrak, otec mláděte, ji za to odmění Darem dračí síly. Takovou moc by měl problém ovládnout dospělý, natož osmiletá holčička, a proto musí opustit rodné sídlo a odjet vyhledat pomoc k elfům.

Čtenář sleduje Elenin život od jejího narození přes její sny o cvičení ve zbrani, ale většinu stránek naplňují její divoká dobrodružství, jež prožila v pouhých osmi letech. Až v poslední pětině knihy se objevuje mladá zrzavá šestnáctiletá dívka. Není tak docela jednoznačné, na jakou věkovou skupinu autorka román Dračí oči – Čarodějka zacílila. Dobrodružství osmileté princezničky asi příliš neosloví středoškolskou mládež, ale pro dětského čtenáře jsou některé scény hororově děsivé. Přeci jen příliš často nejsou k vidění děti, které zabíjejí lidožravá stvoření chladnými zbraněmi a kapkou magie účiněji než Aragorn, Legolas a Gimli dohromady. Mrňata překvapivě na svou velikost (obzvlášť proti protivníkům) neskončí ani příliš ožužlaná a zrasovaná.

Na trpaslíky se sekerou a elfy s luky také dojde. Dokonce v některých ohledech připomínají postavy od Tolkiena. Náhoda přestane být náhodou, když se před Elenou vynoří děsivý Temný hvozd, nebo když se trpaslík jmenuje Borgin (taková u trpaslíků úplně normální koncovka).

Dračí oči jsou prvotinou Kristiny Hlaváčkové a chvílemi je to poznat. Příběh pěkně běží a najednou zaskřípe, když autorka použije přirovnání k mobilnímu telefonu, co ztratil signál. Co dělá mobil v středověké fantasy pro mládež? Za zmínku stojí, jak se dětským postavám mění slovník od blbostí, pitomostí a průserů k oblíbenému „do prdele“. Kristina Hlaváčková používá neobvyklá slova – denervoval, rekognostaci škod, skokem nabrala momentum – což opět v knize pro děti a mládež není nejvhodnější. Trošku nepřehledně působí i volba jmen. Hlavně zpočátku může být matoucí, kdo je Ašrak, Aška a Aškent.

Dračí oči – Čarodějka jsou úvodem do série, v románu zůstává několik naznačených a nedořešených dějových linek. Snad Kristina Hlaváčková brzy nasbírá zkušenosti a pokusí se rozvinout svůj potenciál.

Ukázka

Vydal: Fragment; 2014

Koupit knihu