Přežijí jen milenci

Zatím poslední snímek amerického režiséra Jima Jarmusche, upírská retro romance Přežijí jen milenci, zahájil letošní 21. ročník filmového festivalu Febiofest. Na festival chodím každý rok, a to již 21 let. Letošní ročník byl uveden velice žánrově a já jsem ráda, že se s vámi konečně mohu podělit o zážitky z filmu.

 

O co tady tedy jde? No přece o věčnou lásku Adama a Evy. Lásku, která trvá přes tisíc let, protože láska, stejně jako protagonisté ve filmu Přežijí jen milenci, je nesmrtelná. Upíři Adam a Eva sice žijí na opačných koncích země a jejich přístup ke světu je takřka protikladný, možná právě proto se přitahují, jsou black & white a to nejen vizuálně. Adam je fenomenální hudebník, který žije v ponuré vile v ponurém Detroitu a utápí se v depresích, dokonce uvažuje o upíří sebevraždě. Eva bydlí v bytě zavaleném knihami ve slunném (toho si upír moc neužije) Maroku. Adam a Eva jsou na světě stovky let, což si pořád připomínají, a jelikož už je 21. století, vzdali se toho jediného, co je mohlo zabavit, a to lovu. Krev si prostě kupují v nemocnicích, přežívají na studených konzervách. Eva pod tíhou starostí o Adama přilétá do Detroitu. Brzy přijíždí do města i mladší sestra Evy – necivilizovaná upírka, které se to trochu vymkne z rukou, a tak musí Adam i Eva uprchnout…

Režisérský samorost Jim Jarmusch (Mrtvý muž, Ghost Dog, Kafe a cigára) se od nízkorozpočtových nezávislých snímků vypracoval v ikonu americké nehollywoodské kinematografie. Jarmusch má hodně blízko k hudbě, které se věnuje spolu s holandským loutnistou Jozefem van Wissemem. Tomu byla svěřena hudební stránka tohoto snímu a rozhodnutí to bylo správné, hudba je nejsilnější devízou filmu. Za kamerou stál Yorick Le Saux, vizuál vypadá průměrně, až na pár opravdu vydařených obrazů.

Herecké obsazení se povedlo, všichni herci jsou správně divní. Upíra Adama ztvárnil Tom Hiddleston, známý jako přesvědčivý Loki z velkofilmu Thor, a Evu Tilda Swinton, úžasný bezpohlavní archanděl Gabriel z filmu Constantine. Oba jsou správně upírsky vychrtlí až neduživí. Mladší sestru Evy si vystřihla Mia Wasikowska, známá z filmu Alenka v říši divů Tima Burtona. Anton Yelchin, zde Adamův pomocník, se divákům představil jako podivín ve filmu Neobyčejný Odd Thomas nebo jako lovec upíra v Noci hrůzy. Vlastně role podivínů jdou všem na jedničku – asi proto byli vybráni i do tohoto filmu.

Snímek Přežijí jen milenci má rozvláčné tempo a spíš než na dějovou zápletku se soustředí na temnou atmosféru a vykreslení charakterů specifických hrdinů. Je to posmutněle poetický pomalý intelektuální film, který mohu přirovnat klasickou upíří dekadencí k tvorbě Anne Rice. Jako byste smíchali Královnu prokletých s typickým nízkorozpočtovým nekomerčním filmem. Upíři jsou zde hodně civilní, bije jim srdce, dýchají, chybí jim uhrančivost, síla, výborný zrak (svítí si baterkou!) a že nejsou lidmi, se ukázalo… neprozradím! Ještě že mají špičáky, jinak bych jim vampýrství ani nevěřila. Místy film bohužel vyzníval jako parodie.

Silné stránky díla? Jednoznačně hudba a tahoun celého filmu, až mimozemsky nelidská Tilda Swinton. Na velice štíhlou postavu Toma Hiddlestona a na jeho odhalenou hruď je zase opravdu hezký pohled. Já měla problém: během celého filmu jsem viděla archanděla Gabriela a Lokiho, jen rozcuchaného. Jak se pozná v Přežijí jen milenci upír? Má dlouhé, zacuchané vlasy a sluneční brýle, tak trochu neuhlazený Matrix.

Osobní hodnocení:  60%

Přežijí jen milenci
/Only Lovers Left Alive/
Drama / Horor / Romantický
Německo / USA / Velká Británie / Francie / Kypr, 2013, 123 min
Scénář a režie: Jim Jarmusch
Hrají: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin, Jeffrey Wright
Světová premiéra: 10.10.2013
Česká premiéra: 27.03.2014