Xandria: India

V roce 2005 se mohli fanoušci metalových skupin, které mají v čele zpěvačku,  radovat z dalšího alba skupiny Xandria. Německá kapela si zkusila vzít trochu inspirace z Indie. Pomohlo to, nebo se stylově nehnuli z místa?

xandriaindiaVynechám hodnocení hlasu zpěvačky Lisy, ten je jako vždy skvělý. Pokud tedy hledáte andělsky zasněný zpěv. Xandria stále nehraje tvrdý metal, ale i tak má co nabídnout.

Nové album německé skupiny je rozhodně nejlepší, co skupina vydala. Změna stylu se nedostavila a vlastně chybí jakýkoliv moment překvapení. Skupina spíše sází na mystickou energii.

Vše začíná klidným úvodem v songu India. Poklidné zvuky ale prořízne hlas zpěvačky a vše se přelije do povedené písničky, která se skvěle hodí na úvod alba.

Now & forever  pokračuje v podobném duchu jako India, již se ale dostaví tempo typické pro Xandrii.

In love With The Darkness nabízí prakticky totéž jako stopa minulá, jen bych vyzdvihl povedený refrén.

Nový příval energie zazní až s Fight Me. Vygradovaný závěr je určitě plus pro celou píseň.

Povedl se i úvod songu Black and Silver. Orientální začátek brzy protnou kytary a hlas Lisy.

Zazní zde i píseň s předlouhým názvem Like a Rose On The Grave of Love. Opět typická písnička pro Xandrii.

Widescreen zaujme nádechem nového zvuku, něčeho, co jsme ještě od této skupiny neslyšeli. Brzy se ale vše změní v povedenou baladu, kterých má už ale skupina na kontě několik.

The End of Every Story  a Who We Are si dovolím hodnotit pohromadě, protože nabízí prakticky totéž. Písně jsou dobré, ale nezaujmou žádným novým prvkem.

Dancer je i přes svůj název pomalejší písní. Zpěv Lisy zde sklouzává po velmi povedené melodii. Rozhodně jde o jednu z nejpovedenějších věcí na albu.

Winterhearted  je dalším songem středního tempa. Xandrii nechybí kvalita, ale proměnlivost v tvorbě.

Return To India  je skvělým zakončením alba. Opět se octneme v Indii a se vším všudy.

Xandria vytvořila své nejlepší album. Opravdu přesáhla limity dvou alb minulých. Své chyby má ale CD stále. Vytkl bych velké množství písní středního tempa, někdy tak skupina utopí povedenou melodii v moři nudy. Těším se na další album, kde by tento problém mohla Xandria napravit.

Songy:
01. India
02. Now & Forever
03. In Love With The Darkness
04. Fight Me
05. Black & Silver
06. Like A Rose On The Grave Of Love
07. Widescreen
08. The End Of Every Story
09. Who We Are (And Who We Want To Be)
10. Dancer
11. Winterhearted
12. Return To India