Čtvrtý týden, čtvrtá novinka – změna vedení webu

Chvíle, na kterou jste všichni čekali, je konečně tady. Mluvím pochopitelně o čtvrté a závěrečné novince našeho letního miniseriálu, tentokrát však z trochu jiné oblasti než všechny předchozí.

Je tomu již více jak 4 roky, co nás na webu opustila jeho zakladatelka Magiere a předala jej do rukou jednoho ze svých tehdejších redaktorů, do rukou člověka, který se zavázal pokračovat v její práci a nadále rozvíjet českou a slovenskou fantasy komunitu, zaměřenou na „temnější“ stránku tohoto světa.

Úzce zaměřené komunitní weby to u nás nemají lehké. Ačkoliv je sci-fi a fantasy tematika neustále na vzestupu a stále ještě nedosáhla svého vrcholu, je proměnlivá jak složení české vlády – jednou letí steampunk, jindy upíři, pro někoho je pro změnu největším lákadlem anime, ale naše malá zemička uprostřed Evropy bohužel není nafukovací a vezmeme-li v potaz, do kolika rozličných skupin se fanoušci dělí, nemůžeme se divit, že specializované blogy a weby si musí svou cestu prošlapávat jen velmi těžko. Nejinak na tom byl i tento web, který měl již od raných počátků kvalitní články a informační hodnotu, ale v očích některých se nevyhnul označení „sektářský“ apod. To však nebránilo řadě redaktorů vykonávat svou práci a přinášet čtenářům recenze na aktuální knižní a filmové tituly, novinky z těchto oblastí, zajímavé projekty a soutěže, a s příchodem boomu upírské a vlkodlačí literatury se zvedl jak počet návštěvníků, tak i počet redaktorů, a zejména počet lidí, kteří změnili své nahlížení na tuto tematiku.

Čtyři roky jsem měl tu čest stát ve vedení Dětí noci a během této doby se událo mnohé, dobré i zlé. Postihlo nás několikero výpadků stránek, dlouhé a úmorné technické problémy, potýkali jsme se s nedostatkem redaktorů a místy i s nedostatkem materiálu pro články, jindy jsme zase navazovali nová partnerství s předními českými nakladateli a knihkupci, překvapili naše čtenáře novými grafickými vzhledy či strukturou stránky, pořádali soutěže o ceny v podobě zajímavých knih či vstupenek na rozličné akce, a za tím vším nestojí nic jiného než poctivá práce redaktorského týmu, který na stránkách pracuje ze své dobré vůle ve volném čase.

Ale jak už tomu tak bývá, nic netrvá věčně a pozorní (dobře, i ti občasní) návštěvníci si mohli všimnout, že má aktivita na webu se v poslední době omezila na nutné minimum a veškeré šéfredaktorské práce postupně přešly na jiné lidi. Bez zbytečných výmluv se přiznám, že tato tematika pro mne již delší dobu neznamená to, co kdysi, a proto by bylo zbytečné a vůči mnohým netaktní, abych nadále setrvával ve své dosavadní funkci. Po domluvě s redaktorským týmem jsem tedy dospěl k závěru, že je na čase posunout web dál a předat jej do rukou povolanějších.

Tímto bych tedy rád uvítal na šéfredaktorské pozici všem známou Renču, která si tento post právem zaslouží. Zároveň je jasné, že její místo dosavadní zástupkyně nemůže zůstat prázdné, a proto jsme se po společné dohodě jednohlasně shodli na jmenování zástupkyně šéfredaktorky, kteroužto funkci bude od nynějška vykonávat Axia. Pevně věřím, že se mnou budete souhlasit, když prohlásím, že web jde do velmi dobrých rukou a přebírají jej ty nejpovolanější dámy.

Co se mé osoby týče, zůstávám ve fungování stránek nadále pouze jako administrativní podpora. Pokud jsou mezi vámi tací, kteří četli mé články jen proto, že jsem je psal já (třeba se tu někdo takový najde), máte možnost se se mnou nadále setkávat jakožto s redaktorem na jiných, rozličně zaměřených stránkách, pod podobně originální přezdívkou.

Co říci závěrem? Děti noci brzy oslaví své sedmé narozeniny, mohou se pyšnit zhruba 3000 unikátních návštěvníků týdně, vlastní facebookovou stránkou, spoluprací s nepřeberným množstvím nakladatelů, partnerským knihkupectvím Minotaur, a hlavně spoustou kvalitních členů redaktorského týmu, kterému tímto přeji mnoho štěstí do dalších let a věřím, že jejich práce bude minimálně tak ceněna, jako tomu bylo doposud.

Děkuji všem členům, se kterými jsem se během svého působení zde setkal, za jejich neúnavnou práci a čtenářům za přízeň, jež byla po mnoho let hnací silou, která táhla tento web kupředu.