PragoFFest 2013 – NightCon ve znamení změn

Drazí příznivci a účastníci nejtemnější linie na Festivalu fantazie, mnozí z vás jistě zaregistrovali, že dlouholetá organizátorka NightConu Antrey si sbalila svých pět švestek a rozhodla se zkusit štěstí v Anglii, kde je tráva zelenější, nebe modřejší, bydlí tam Harry Potter a do čaje se tam leje mléko místo rumu, jak jsme zvyklí u nás. Nedůvěřivci a malověrní začali najednou mluvit o tom, že NightCon, jak ho známe, skončil. Jenže to není vůbec žádná pravda…

Ještě než Antrey definitivně zamávala rodné hroudě, předala velení NightConu nejkrásnějším, nejúžasnějším a nejschopnějším… Tedy chtěla ho předat nejkrásnějším, nejúžasnějším a nejschopnějším organizátorům linií na FFku. Jenže ti měli své práce dost, a tak vedení NightConu předala nám.

Kdopak jsme tedy my? Pokud NightCon a Festival fantazie navštěvujete pravidelně, naše cesty se pravděpodobně již střetly. Mohli jsme se potkat na přednáškách, mohli jsme se potkat v libovolném baru v Chotěboři anebo jsme do sebe mohli narazit u pisoárů na nádraží. Vedoucím linie se z vůle Antrey stal Miloslav „Kuchy“ Kuchař. Vzhledem k tomu, že Kuchy fungoval jako zástupce vedoucího linie, a měl tedy na starost ty nejdůležitější úkoly (přednášet, kreslit kosočtverce na dveře konkurečních linií a podobně), byla tahle volba poměrně jasná. Druhým do organizátorské party se stal Matěj „Porty“ Kondáš, který pomáhá spoluorganizovat SeriesCon, přednáší v mnoha liniích (včetně té NightConové) a chodí na něj lidi. A tihle dva tedy dali hlavy dohromady, posilnili se Svijanským pivem v nejmenovaných libereckých hospodách, vyhrnuli si rukávy a rozhodli se vrhnout do organizace NightConu na letošní PragoFFest. Ten se uskuteční od 31.1. do 3.2.2013 v Modré škole v Praze-Hájích. No a na co se můžete těšit?

Jako organizátoři chceme, aby byl NightCon stejný jako dřív. Tudíž linií, která je otevřená novým návštěvníkům, stejně tak starým matadorům a profesionálním temným strukturám. Nechceme se stát linií, která ustrunula na místě, ale chceme přinášet nové trendy, stejně tak jako připomínat staré pecky a zajímavosti. Rádi bychom, aby program NigtConu byl různorodý, nechyběly věcné přednášky o seriálech, knihách a filmech, ale ani nové trendy (v současné době především young adult fikce, se kterou se roztrhl pytel) a zábavné přednášky a povídání, které pobaví a u kterého se společně zasmějeme.

Takže co vás čeká a nemine na letošním PragoFFestu? Opět se s dvojicí Porty a Kuchy podíváme na zoubek fenoménu Twilight, budete mít možnost vyzkoušet své znalosti v několika kvízech a soutěžích, samozřejmostí bude nějaké to promítání a perlami mezi přednáškami bude předčítání knihy 50 Shades Of Grey (o které se postarají znovu Porty s Kuchym). Společně se pokusíme zamyslet, jak je proboha možné, že se takhle špatná kniha stala bestsellerem, když je tak blbě napsaná. No a aby těchhle šíleností nebylo málo, tak vás také naučíme vařit po upírsku. Že to nejde? Ale to víte že ano, když vyšla první upírská kuchařka. Pokračujeme tak v přednáškách o knižních „klenotech“ jako „Jak se státi upírem“ a „Jak se státi zombie“. A to zdaleka není všechno. V současné době oslovujeme naše kamarády a sublinie letního NightConu, takže pokud máte téma, o kterém byste si chtěli na PragoFFestu zapřednášet, rozhodně nám napište (nebo nás pozvěte na pivo).

No a doufáme, že se všichni uvidíme na konci ledna v Praze na PragoFFestu!