Komiks Mercy Thompson: Homecoming

Mercy Thompsonová, pečlivá automechanička specializující se na německá auta, kožoměnec beroucí na sebe podobu kojota, šťoura, ignorantka rozkazů a… mnoho dalšího. Jak se stala součástí nadpřirozené komunity v Tri-Cities ve státě Washington? Jak se seznámila s upírem Stefanem? Kdy začala pracovat se Zeem a jeho synem? Kdy začala sužovat místního vlkodlačího alfu? Na to se snaží odpovědět komiks Mercy Thompson: Homecoming (Návrat domů).
Homecoming Hardback

Mercedes, čerstvá absolventka oboru historie, míří na pracovní pohovor ve škole v Tri-Cities. Jenže den v trojměstí pro ni nezačal růžově. Komise hledá spíše sportovního magora než vzdělanou ženu a práce v oboru pro Mercy mizí v nedohlednu. Později večer se jde Mercedes vyvenčit, ale běhání jí překazí smečka vlkodlaků, která ji považuje za chutný zákusek. Plány jim překazí jiná smečka, která kojotku zachrání, ale auto potyčku nepřečká bez pocuchané karosérie. V noci Mercedes v hotelovém pokoji navštíví cizí muž a jeho pes (alfa Adam Hauptmann a jeho zástupce) a doporučí jí, aby neprodleně opustila město. V Tri-Cities se schyluje ke střetu mezi vlkodlaky lidožrouty a Hauptmannovou smečkou vyslanou situaci vyřešit. Jenže Mercy nikdy dobře neposlouchala rozkazy a rozhodně se netouží vrátit pod křídla své matky.

Homecoming není komiksová adaptace knihy, jak bývá zvykem, ale prequel odehrávající se přibližně deset let před příběhem z románu Měsíční píseň. Hrdinčino dětství u marokovy smečky v Montaně je zmíněno pouze krátce. Hlavní část se točí kolem jejího zapojení do života v Tri-Cities, kde si nachází své vlastní místo na slunci. Ve čtyřech sešitech (nebo jedné knize) se objasňuje vznik vztahů mezi Mercy a postavami, jež později hrají důležitou roli v sérii, ať se jedná o Zeeho s Tadem, Stefana nebo Adama s Darrylem. Objevuje se i bar Strýčka Mika. Na druhou stranu chybí vlkodlak Warren, s nímž se podle knih měla potkat přibližně v té době.

Komiks se snaží respektovat informace, které se dozvěděli příznivci Mercy Thompson v knihách Patricie Briggs, ale znalci v detailech pravděpodobně objeví drobné nedostatky. Některé naprosto bezvýznamné – divoký kojot nocuje v karavanu a nikoliv pod jeho verandou. Nebo závažnější, kdy se měla Mercy nejdříve nastěhovat do trojměstí a až později zjistit, že jsou tu vlkodlaci, ale v komiksu to zjišťuje do dvaceti čtyř hodin po vstupu do města. Liší se i osud její kočky Médey. Jedná se ale o nepodstatné detaily, jež by mohly pro fanšmejkry znamenat úkol – najdi deset rozdílů, celek ovšem nenarušují.

Série o Mercy je spíš cílena na ženy-čtenářky, ale kreslíři komiksu se zřejmě snažili ze všech sil přitáhnout i mužské publikum, protože jinak se nedá zdůvodnit, že Mercedes se často a hodně vyskytuje nahá (decentně zastíněná) nebo ve spodním prádle. Naopak polonahý muž se objevuje až během velkého finále a ještě velmi nakrátko. Vlkodlaci vypadají poměrně děsivě jako zmutovaní bratranci psa baskervilského a vlků z Pohádek ovčí babičky. Nejzajímavěji vypadají asi Mercy a Darryl a Stefan. Ostatní postavy mohly být ztvárněny výrazněji. Celkově je kresba lepší průměr.

Homecoming představuje lákavou třešničku pro fanoušky série o Mercy Thompson. Komiks není nezbytný pro znalost série, ale příjemně ji rozšiřuje. Určitě by nebylo na škodu, kdyby se objevily i další (komiksové nebo knižní) příběhy ze série o Mercy, protože v její minulosti se stále najde dost zajímavých míst.

Autor: Patricia Briggs, David Lawrence
Ilustrace: Francis Tsai, Amelia Woo
Vydal: Random House Inc
Rok vydání: 2009
Počet stran: 168 (hardback)
Ke koupi na bookdepository.com