Čtenáři vyberou vítěze literární soutěže Fantastická povídka ze 12 prací!

Do finále Fantastické povídky 2011, česko-slovenské literární soutěže v žánrech sci-fi, fantasy a horor, postupuje 12 povídek. Rozhodla tak svým bodovým hodnocením odborná porota složená z publicistů, editorů, spisovatelů a nakladatelů.

 

„Ačkoliv více povídek do literární soutěže vyhlašované magazínem Fanzine.cz přihlásily ženy, ve finálové dvanáctce jsou jen tři,“ uvedl administrátor soutěže Martin Peška.

Nejlépe hodnocenou povídkou se stala Planeta od Radovana Kolbaby, který bude ve finále bojovat ještě se svou druhou prací s názvem Rozsévač smrti. Se dvěma povídkami jde do finále také Zdeněk Jarchovský.

Seznam finalistů seřazený dle hodnocení poroty:

1. Planeta (Radovan Kolbaba)

2. Z K Á Z A  R Á J E (Zdeněk Jarchovský)

3. – 4. KDYŽ DOŠLA VODA (Tomáš Řezníček)

3. – 4. Rozbřesk (Petra Lukačovičová)

5. SVĚTLO (Janine Pečenková)

6. – 7. Rozsévač smrti (Radovan Kolbaba)

6. – 7. Na věčnou památku (Daniel Tučka)

8. Poslíček (Martin Stručovský)

9. TAK OBŽALUJTE (Petr Stejskal)

10. – 12. Mistr (Katrin Přikrylová)

10. – 12. NEKLIDNÉ BLONDÝNY (Zdeněk Jarchovský)

10. – 12. AI, to bolí (Martin Vondráček)

Finálové povídky budou uveřejněné o půlnoci na www.fantastickapovidka.cz. O tom, zda bude uvedené pořadí finalistů konečné, rozhodne hlasování čtenářů. To začne 8. září minutu po půlnoci a skončí minutu před půlnocí 8. října.

Výsledky budou odhaleny až 22. října na slavnostním vyhlášení v rámci 21. Ročníku Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Původně měla být nejlepší povídka převedena do audiopodoby a odvysílána na ČRo Leonardo a první trojka měla být publikována s originálními ilustracemi na magazínu Fanzine.cz. Nakonec se ale čtenáři Fanzine.cz budou moci těšit nejen na všechny finalisty, ale i na některé z těch, co skončili pod čarou.

„Hodnocení jednotlivých porotců bylo velmi odlišné. Pod čarou skončily i zajímavé povídky, které získaly od některých porotců 8 či 9 bodů z 10, ale od jiných třeba jen 2 body. Vkus porotců je velmi rozdílný. Vedení redakce Fanzine.cz bude tyto autory v následujících dnech kontaktovat,“ uvedl Peška.

Na www.fantastickapovidka.cz bude zveřejněn seznam 77 povídek, které od poroty v průměru získaly alespoň 5 bodů. „Nejmírnějším porotcem byla slovenská spisovatelka Lívia Hlavačková, největším přísňákem naopak český spisovatel a knihovník Míla Linc, který celkem nerozdal ani polovinu bodů, co Hlavačková,“ prozradil administrátor soutěže.

Na Fanzine.cz (exkluzivním magazínu o sci-fi, fantasy a hororu při Topzine.cz) se také v následujících dnech objeví slovní hodnocení finálových povídek od spisovatele Jiřího W. Procházky a od Františky Vrbenské.  

Více informací o soutěži na www.fantastickapovidka.cz