Mezinárodní literární soutěž Fantastická povídka 2011 zahájena!

V úterý 1. února byla ohlášená nezávislá mezinárodní literární soutěž s názvem Fantastická povídka 2011, která hledá nové tváře české a slovenské sci-fi, fantasy či hororové scény. Do poroty zasednou známé tváře české a slovenské fantastiky, například česká spisovatelka Františka Vrbenská, slovenská autorka Lívia Hlavačková a autoři Jiří W. Procházka, Vlado Ríša a Míla Linc. Nejlepší povídku ale vyberou sami čtenáři.

Do 31. července tohoto roku mohou doposud neobjevení autoři přihlásit svou povídku o maximální délce 9 tisíc znaků včetně mezer (tedy 5 normostran) prostřednictvím oficiálních stránek soutěže www.fantastickapovidka.cz. Z došlých prací psaných v českém nebo slovenském jazyce vybere odborná porota několik postupujících do finále, které proběhne v podobě čtenářského hlasování během měsíce září.

Soutěž má objevit opravdu skutečně nové tváře v české a slovenské sci-fi, fantasy či hororové literatury. Nesmí se jí totiž zúčastnit ten, kdo už například vydal román. „Druhým zásadním rysem je to, že soutěž nechce představovat nová objevená jména jen komunitě fanoušků fantastiky, ale široké veřejnosti a propagovat tak samotnou fantastiku v Česku a na Slovensku,“ vysvětlil administrátor soutěže Martin Peška.  

Vítěznou povídku zvolí čtenáři

Nejlepší povídky budou vybrány ve dvou kolech. V prvním kole vybere na základě bodového hodnocení několik finalistů porota, v druhém, které proběhne v září, budou moci hlasovat pro absolutního vítěze sami čtenáři.

Vítězné práce budou nejen publikovány, ale minimálně vítězná povídka bude přepracována do rozhlasové podoby a vysílána na okruhu Českého rozhlasu Leonardo. Z nejlepších prací bude sestaven e-sborník doplněný o ilustrace a o exkluzivní překlad prestižní zahraniční povídky.

Jako první by se měli dozvědět jméno vítěze návštěvníci Podzimního knižného veletrhu 22. října v Havlíčkově Brodě na slavnostním vyhlášení Fantastické povídky 2011.

Odborná porota

Františka Vrbenská, spisovatelka

Lívia Hlavačková, spisovatelka

Míla Linc, spisovatel, externí spolupracovník několika magazínů o fantastice

Jiří Walker Procházka, spisovatel

Vlado Ríša, spisovatel, šéfredaktor časopisu XB-1 (dříve Ikarie)

Alžběta Lexová, editorka rubriky Hry a fantastika magazínu Topzine.cz

Lukáš Vaníček, lektor tvůrčího psaní, externí redaktor několika magazínů o fantastice

Jakub Ehrenberger, redaktor a překladatel zodpovědný za projekt Online povídky na Topzine.cz

Oldřich Roun z nakladatelství Argo

Ivan Pullman, publicista, externí spolupracovník časopisu Fantázia a editor sborníku Ceny Fantázie

Harmonogram soutěže

Ohlášení soutěže:                               1. února 2011

Uzávěrka přihlášek:                           31. 7. 2011

Vyhlášení finalistů porotou:            31. 8. 3011

Hlasování veřejnosti:                        1. 9. – 30. 9. 2011

Vyhlášení vítězů:                               22. 10. 2011

Podrobná pravidla a další informace naleznete na www.fantastickapovidka.cz či www.facebook.com/fantastickapovidka.