End Of Innocence

Takový název nese druhé DVD finských Nightwish z roku 2003 (smysl názvu zůstal utajen). První DVD se vydařilo, mělo i komerční úspěch, tak proč neudělat po dalším řadovém CD další zářez do diskografie. Na rozdíl od výborného "From Wishes To Eternity" nenajdeme na novince jeden povedený koncert, ale dva podivné záznamy z live vystoupení a kupu skoro zbytečných dokumentů.

Uslyšíme a uvidíme vzpomínání na všechny řadová CD Nightwish. Pár zajímavých záběrů ale tuhle část nezachrání. Začnu s prvním kouskem, který nese nálepku ""4th of July in Norway" live footage". Na úvod se nám představí balada "Sleeping Sun". Tarji zpěv má stejnou kvalitu jako vždy, takže o tom se rozepisovat nebudu. Rozepíši se ale o podivné kvalitě zvuku. "Sleeping Sun" ještě působí dobře. Druhý kousek servíruje Marco a písnička "Wild child", špatný zvuk pokračuje, a to ještě nezasáhl naplno. První zajímavý bod je skladba "Beauty And The Beast". Marco a Tarja vytvoří docela dobrou věc. První koncertní záznam se blíží k neslavnému konci, přichází "She Is My Sin", jako vždy povedené. "Slaying The Dreamer" je jedna z mých nejoblíbenějších věcí od Nightwish, v live verzi ještě lepší než na CD. Tohle podání mě ale zklamalo. Úvodní intro zní slabě, jaksi popově, a to vše jen díky špatnému zvuku.

Tím končí první úder a přichází druhý, ten nese název "Summer Breeze 2002 live footage". Kvalita je stejná jako u minulého záznamu. Zpěv Tarji je v "End Of All Hope" skvělý, Marco si opět urve svůj kousek, ale Tarju přitom pustí ke zpěvu také, následuje "Dead To The World". Další věcí je "10th Man Down", Tarji zpěv opravdu vynikne. Přichází další ukázka "Slaying The Dreamer", podruhé na stejném DVD to už vypadá divně, ale ne jenom v tomto případě. "Over The Hills And Far Away" a "Sleeping Sun". Oba záznamy končí a přichází poslední bonusy. Jedno skvělé video na "Over The Hills And Far Away", které se povedlo na výbornou. Další je klip na "End Of All Hope", to už tak skvělé není ale je na co se koukat.

Celkové hodnocení 86 %.