Vendetta

Po čtyřleté pauze (během které vyšla v roce 2001 best off deska Karneval – Best of gothic decade, obsahující ty největší hity XIII. Století) se k nám opět vrací tato jihlavská gothic-rocková skupina s dalším albem, Vendetta.

Vendetta

Na první pohled zaujme poměrně výstižný, ale nijak extra zajímavý booklet. Po vyndání cd a vložení do vašich přehrávačů su ovšem můžee vychutnat téměř 70 minut více či méně kvalitních gothických skladeb.

Hned první titulní skladba Vendetta nasadí silné kytarové ryfy a navodí temnou atmosféru, které se nezbavíme až do konce alba. Následující Rezident Evil je rockovější a o poznání rychlejší, nicméně stejně krásná píseň. Horizont událostí má velice vydařený text a chtlavou pomlou melodii, já osobně tento song řadím k nejlepším na albu. Byl k němu natočen i videoklip, který najdete zde. Nebudu ho komentovat, obrázek si o něm udělejte sami…

Opět zrychlíme, a to za pomocí anglické Berlin & Vienna. Ničím nezajímavá skladba si možná najde své příznivce. Baladický Zodiak je pro změnu píseň, které se nedá nic vytknout. Každý si v ní najde své znamení. Další anglická Into the Garden of delight je hojně hrávaná na koncertech, ale já ji nikdy nepřišel na chuť. Možná právě díky Petrově angličtině, která mi do jeho písní prostě nesedí.

Andy Warhol je píseň věnovaná americkému malíři s poměrně pěknou klávesovou linkou, zato Poslední letadlo do Buenos Aires postrádá jakoukoli hlubší melodii. To ovšem mistrně vynahrazuje Obřad za mrtvé, u které jsem si oblíbil spíše jeho piano verzi. Shelley je pro mě hit tohoto alba, svižná melodická píseň se zpěvným textem. Tak "Podívej, noc se otvírá,v záři ohňů vítr zpívá…"

Poslední dvě místa patří bonusovým Bela Lugosi"s dead (taneční verze) a Stepping stone (pistols version).

Album Vendetta slouží jako comebackové album pro několik let mrtvou skupinu a to jediné tuto desku omlouvá a zvyšuje její hodnocení. Písně nejsou špatné a myslím že každý si ze najde tu svoji, deska ovšem není příliš rozmanitá a celá se nese prakticky v jednom duchu.