Magdalena Kozáková – Nocař

Dostala se mi do rukou kniha od našich severovýchodních sousedů a jak už její název napovídá, děj se točí převážně kolem dětí noci – upírů. Obálka byla po grafické stránce zpracována poměrně přitažlivě, a tak jsem se pln očekávání pustil do čtení. Nocař se čte jedním dechem, ale jen pokud je to vaše „krevní skupina“.

Magdalena Kozáková - Nocař 

Pokud někdo nestojí o novodobé upíry v centru měst využívající moderní technologie a živící se umělou krví, nechť se raději poohlédne jinde.

Jiří Arlecki – znuděný, otrávený, vzdělaný mladík bez přátel pracuje pro farmaceutickou firmu a jeho honba za kariérou polského Jamese Bonda ho dovede až k tajným jednotkám AVB. Jelikož je schopný a opuštěný, vybere si ho Lord Utor za svoji oběť a učiní ho nemrtvým. Arlecki ztrácí svoji identitu a stává se z něj Nocař Vesper, bojovník, stojící bok po boku lidí proti Renegátům, zlým upírům. Vesper se tak dostává do prvních větších akcí a kniha začne nabírat nečekaný spád ve chvíli, kdy jeden z vrchních Nocařů zradí a stane se vůdcem Renegátů…

Magdalena Kozáková ve svém díle skloubila téma lovu upírů s aktuálním bojem proti terorismu. Přestože na první pohled může příběh vypadat jednoduše a nezajímavě, opak je pravdou. Složitých zápletek a nečekaných situací si v knize řádně užijeme a vyústěním celého příběhu mladého Vespera se otevírá námět zajímavé pokračování, proto se (hned jak dopíšu tuto recenzi) vrhám na druhý díl – Renegát.

Nocař je chytlavá knížka pro každého, kdo si chce vychutnat čtivý akční příběh, který je zasazen do přítomnosti a je velmi, velmi realistický, jelikož se autorka ve svém díle snaží vysvětlit podstatu upírů a všeho okolo nich pomocí vědeckých teorií. Nebudu hodnotit příběh jako celek, na to si počkám do dalšího dílu, příběh Nocaře na konci vygradoval, takže už se nemůžu dočkat co přinese pokračování.

Pokud hledáte akční sci-fi, které rozbije vaše zažité představy o upírech a zároveň vám poodkryje fungování protiteroristické jednotky, neměly byste si nechat tuto knihu ujít.