Šťastné městečko

Za devíti horami a devíti řekami bylo malé městečko. Mělo krásnou radnici, park, květinářství a lidi zde byli šťastní. Aby ne, když hned za parkem byl nádherný ranč plný jednorožců.

Šťastné městečko je hra pro dva až čtyři hráče, ve které se snažíte vybudovat co nejkrásnější městečko, jehož obyvatelům se zde bude dobře žít. A nejšťastnější městečko vyhrává.

Hru vydal v češtině Blackfire, jedna hra zabere cca 30 minut a ideální je, když je hráčům aspoň deset let.

 🎲 Co najdete v krabici

Hra je karetní, takže kromě karet, s kterými se seznámíme dále, jsou zde jen žetony mincí v hodnotě 1 a 5. To víte, každá stavba něco stojí.

A teď karty. Abyste věděli, kdo začal, je zde karta prvního hráče, která připomíná, že si všichni mají vzít peníze, které mu nesou již postavené stavby.

Co najdete v krabici

Pak už tady jsou karty staveb. Ty jsou několika typů:

  • 5 startovních karet obchodu u Štístka – pro každého hráče jedna.
  • 12 karet obydlí, pomoci nichž snadněji dostanete do svého města obyvatele.
  • Karty budov jsou rozděleny na tři hromádky (mají různé zadní strany) podle hodnoty, kolik stavby stojí.
  • Karty speciálních staveb jsou dvou druhů, pro rodinnou hru a pokročilou hru. Liší se tím, že karty pro rodinnou hru mají rovnou jednoduchý efekt a jsou bez textu, ale karty pro pokročilou hru na sobě mají text s tím, jakou výhodu přinášejí. A často s nějakou podmínkou.

V krabičce je papírový insert, kam vše pasuje a který je tematický ilustrovaný v duchu celé hry.

🎲 Jak se to hraje

Ve hře Šťastné městečko se snažíte postavit co nejšťastnější město.

Hra má rodinná pravidla a pak pokročilá pro hru s více hráči.  Liší se jen použitím karet speciálních budov – ty pro rodinnou vám rovnou dávají bonus, ty pro pokročilé mají různé vlastnosti. Podívejte se na obrázky, tam to uvidíte.

Karty budov

Hra je v podstatě karetní, kupujete karty jednotlivých staveb a přidáváte je do svého města. Na začátku máte jen Obchod U Štístka a postupně stavíte dál, nové stavby vám nesou peníze a kupuje dražší a lepší stavby. Přinášejí více obyvatel i více srdíček. Oboje se snažíte sbírat rovnoměrně, protože na konci se vzájemně násobí.

Na začátku vyložíte pod sebe tři balíčky karet budov podle hodnot, nad ně dáte základní 3 obytné stavby a dolů speciální stavby. Každý hráč si vezme kartu Obchod U Štístka, který tvoří základ jeho města.

A jak vypadá herní kolo? Na začátku všichni hráči dostanou mince podle toho, kolik mají celkem mincí na budovách ve svém městě.

Pak už hrají hráči postupně. Na začátku tahu může hráč odhodit jednu kartu z nabídky. Poté doloží z libovolných hromádek karty tak, aby byly na stole vždy tři,

A teď vlastní tah. Je to jednoduché, můžete si buď koupit budovu z nabídky, nebo si vzít jednu minci a šetřit si na další kolo.

Pokud se vám podaří splnit podmínky pro získání speciální stavby, tedy mít danou kombinaci barevných staveb ve svém městě, můžete ji také rovnou postavit. Ale pozor, musíte na ni mít místo, do města nejde postavit jedenáctou stavbu.

Rozehraná hra

Hra končí v okamžiku, kdy některý z hráčů postaví desátou stavbu. Dohraje se kolo a každý si spočítá úroveň štěstí svého městečka, vynásobí počet obyvatel na kartách počtem srdíček na kartách. A majitel nejšťastnějšího městečka vyhrává.

🎲Moje hodnocení

Hra Šťastné městečko mě okouzlila ilustracemi, celý vizuál hry se mi moc líbí. Krabice je ilustrovaná i zevnitř, a to včetně insertu.

Hra má jednoduchá pravidla a krátkou herní dobu. Jde o spíše jednodušší rodinnou hru, kterou si zahrajte s dětmi nebo třeba s nehráčskou návštěvou. Myslím, že věk od 10 let je nadhodnocený a hru zvládnou i mladší děti.

Mechaniky jsou jednoduché, v podstatě na začátku stavíte budovy, které nesou peníze, a v pravý okamžik musíte začít řešit, abyste měli dost lidí i srdíček.

Počet hráčů: : 2 – 5
Doporučený věk : od 10 let
Herní doba : 30 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
Cocktail Games
Autoři: : Airu a Toshiki Sato
Originální název : Happy City
Rok vydání : 2021
Orientační cena : cca 400,-