DISNEY SORCERER’S ARENA – EPICKÉ ALIANCE

Vzduch arény prořízl blesk z Mickyho hůlky a zavrtal se Sullivanovi do kožichu. Ten se jen otřepal a ohnal se svou mocnou tlapou po všem okolo. Na okraji arény se chystá zrovna Zloba seslat některé ze svých kouzel. Malá mořská víla si připravuje tátův trojzubec a od jeho hrotů se nese podivná záře. Jak to dneska všechno skončí?

Disney Sorcerer´s arena – Epické aliance je bojová hra, kde hráči v roli kouzelníků ovládají padouchy i hrdiny ze světa Pixaru a Disney. Společně vstoupíte do bojové arény, kde se snažíte porazit soupeře a získat co nejdříve 20 vítězných bodů.

Hra je určena pro dva hráče nebo dva týmy po dvou hráčích, tedy celkem čtyři kouzelníky. Kouzelníkům by mělo být aspoň 13 let a jedna partie zabere 35 minut.

Hra vyšla v češtině díky firmě Blackfire a se základní krabicí vychází rovnou dvě rozšíření, které přinesou další postavy.

🎲 Co najdete v krabici

Nejdůležitější součástí jsou herní postavy, kterých je v základní krabici osm. Z hrdinů zde jsou Čarodějný učeň Mickey, Aladin, Ariel a Sullivan, z padouchů Zloba, Demona, Gaston a Dr. Facilier. Pro každou postavu dostanete akrylátovou figurku (standee) s podstavce na kterém je ukazatel životů, její destičku, která se použije jako ukazatel pořadí tahů postavy, velkou kartu s vlastnostmi  a její bojové karty. Každá postava má k dispozici svých deset karet.

Hrdinové i padouši

K postavám ještě patří ukazatele stavu, můžete získat různá zvýhodnění jako “silný” nebo naopak nevýhody jako “znehybněný”. Celkem je zde devět různých stavů a destiček je 24. A taky barevné kroužky na podstavce, kterými si označíte svůj tým a navíc ukazují počet životů postavy.

Herní plán zobrazuje arénu, která je složená s šestiúhelníkových polí.

Dále je tady hromádka žetonů. Jde o žetony stavu, žetony vítězných bodů a žeton aktuálního hráče.

Pravidla doplňují ještě doplňují přehledové karty. U pravidel bych se na chvíli zastavil. Jsou strukturovaná do čtyřech kapitol, které jsou udělané jako tutoriál. Hru se postupně učíte. V první kapitole hrajete s předvybranými postavami a osvojíte si základní principy. V dalších se postupně přidávají další pravidla a součástí čtvrté kapitoly je i týmová hra čtyřech hráčů.

🎲Rozšíření Přichází příliv

Toto rozšíření přináší do hry tři další postavy spjaté s oceánem. Je zde Odvážná Vaiana, kterou provází prokletý pirát Dave Jones a vše uzavírá výsledek mimozemského tajného  experiment 626 – modrý Stitche.

Každá postava má svou figurku a karty. Vaina má u sebe ještě dílky oceánu na překrývání polí mapy. Stich rozdává nový ukazatel stavu – “Oplatky se nepeču”. Dále rozšíření obsahuje několik ukazatelů stavu, které jen zvyšují počet stejných destiček se základů.

🎲Rozšíření Mrazení v zádech

A druhé, strašidelné rozšíření. V něm vás čeká Jack Skellington z filmu Ukradené Vánoce Tima Burtona, matka Gothel, která držela ve věži Luciku a Rohatý král z pohádky Černý kotel.

Každá postava má svou figurku a bojové karty. Rohatý král má navíc žetony “Vytažených Zrozených z kotle “.

Rozšíření obsahuje několik ukazatelů stavu, které jen zvyšují počet stejných destiček se základů, plus přidávají nový stav Bázlivý.

🎲 Jak se to hraje

Herně jde o souboj hrdinů i padouchů, které každý z hráčů (kouzelníků) ovládá v bojové aréně. Říká se tomu skirmish game.  Každý tým tvoří vždy tři postavy. Můžete je libovolně kombinovat, vše je na vašem výběru. Pokud máte více základních krabic, můžete proti sobě postavit i stejné postavy.

Vyhrává ten hráč, který první dosáhne dvaceti bodů. Body můžete získat za dvě věci. Pokud vaše postava začíná svůj tah na poli s korunkou, dostanete bod. Tím byste je ale sbírali dlouho, takže důležitější jsou body za poražení soupeřovy postavy.

Stručně zkusím popsat jak se hraje plná hra. Na začátku hry si každý z hráčů vybere 3 postavy, s kterými bude hrát. Vezme si jejich figurky a vše ostatní co k nim patří. Každý hráč tajně seřadí desky svých postav v pořadí, jak chce aby hrály. Pak se z toho seskládá jedno pořadí pro hru. Postavy obou hráčů se střídají, začíná ten, jehož první postava má nižší iniciativu. Od konce pak hráči umístí svou postavu na některé z modrých polí na své straně herní arény.

Co najdete v krabici

Bojové karty jednotlivých postav se smíchají do jednoho balíčku a každá z kouzelníků si jich šest dobere. Pokud není se svou rukou spojený, může karty zamíchat zpět a vzít si nové.

A může začít první kolo. Tah aktivní postavy má části – úvodní fázi, hlavní fází a závěrečnou. V úvodní fázi se odstraní po jednom žetonu z desek stavů, pokud postava nějaké má. U některých se spustí jejich efekty, ty kde už není žádný žeton odhodíte. Pokud aktivní postava stojí na žlutém poli s korunkou, vezmete si bod. Pak si doberete jednu kartu a můžete hrát.

Hlavní fáze má tři fáze, které můžete provést v libovolném pořadí. Jde o fázi pohybu, akce a dovednosti.

Ve fázi pohybu se pohnete a to buď o svůj základní pohyb který můžete zvýšit odhozením nějaké karty nebo zahrajete speciální pohybovou kartu.

Rozehraná hra

Ve fázi akce můžete zaútočit standardním útokem na sousední postavu nebo opět zahrát nějakou kartu, která má většinou silnější efekt. Můžete například útočit větší silou, na větší vzdálenost nebo provést plošný útok. Některé karty umožňují dát rivalům nějakou omezující schopnost, například je pro proklít, zmenšit je nebo znehybnit. Nebo naopak posílí vaše postavy.

Ve fázi dovednosti můžete použít jednu nebo všechny dovednosti dané postavy.

Poté odhodíte karty tak abych vám zůstal v ruce základní počet (nejčastěji 6).

Odhozené karty využijete i později ve hře. Každá karta má v levém dolním rohu emblem. Abyste aktivoval zvláštní schopnost postavy, musíte zaplatit odvozenými kartami s příslušnými symboly. A to rozhodně chcete.

A pokud v tuto chvíli některý hráč nemá 20 bodů nebo mu nedošly karty hrajete další postava.

Hra umožňuje i hru ve dvou týmech proti sobě, přičemž každý z členů týmu ovládá dvě postavy.

🎲Moje hodnocení

Musím říct, že se mi hra hodně líbí a dostává se u nás doma na stůl často.  Považuji ji za výborný start do skirmish her. Hra má jednoduchá pravidla, ale kombinace různých vlastností postav a jejich karet z nich dělá velice zajímavý souboj.

Jak jsem již psal, hra má vcelku jednoduchá pravidla, které se snadno naučíte a většinou dohledáváte maximálně, co která vlastnost dělá.

Pravidla, jsou napsána tak, že se hru postupně učíte. Začnete kapitolou jedna, a postupně se přidávají mechaniky, až v kapitole čtyři je plna hra a popis týmové hry. Co je opravdu super, že když se mění nějaká věc z předchozí kapitoly, je podbarvena žluté. Podle kapitol najdete ve hře i nápovědní kartu s aktuální verzi hry. Drobnost je, že já bych ocenil i druhý sešit se souhrnným pravidly (pro info je ke stažení na BGG v angličtině), abych pak, když něco dohledávat nemusel probíhat všechny kapitoly.

Tomu odpovídá, že se postupně naučíte i taktiku jak hrát. Ze začátku jsme prostě k sobě přišli a mlátili do sebe, jak jsem se ale hru více naučili, začali znát postavy, tak se hra stávala mnohem zajímavější, začali jsme se více pohybovat, utíkat, blokovat schválně pohyb soupeře a podobně.

Hra má rychlou přípravu, vyberete si postavy, vezmete karty a další věci k nim a hrajete. A herní doba je okolo 35 – 40 minut, díky tomu ji není problém roztáhnout třeba večer když se podaří uspat děti. A když máte více času, tak si dáte odvetu.

Jednotlivé postavy jsou hodně rozdílné. Musíte se s nimi naučit hrát s to se mi líbí. Třeba Zloba umí útočit na dálku a zasahovat více cílů, Sullivan zase umí zaútočit na všechny kolem sebe. Gaston chce být ideálně sám, Dr. Facilier se pohybuje pomalu, skoro neútočí ale zase rozdává nepříjemné žetony stavy. Mickey Mouse vypadá nenápadně, ale pokud se vám podaří pořádně posílit jeho kouzelné koště tak se bude váš soupeř divit.  Prostě se mi líbí ta variabilita a rozšíření tomu ještě pomáhá (jak se dočtete dále).

Zajímavý je i management karet v ruce. Karty jsou silné, ale musíte s nimi šetřit. Totiž v každém kole si doberte jen jednu. Takže s nimi musíte hospodařit i s ohledem na to, abyste je mohli využít v rozhodujícím okamžiku bitvy.

Míra náhody. Ačkoliv ve hře nejsou kostky, je zde určitá míra náhody. Všechny balíčky postav smícháte do dohromady a může se vám stát, že vám od některé postavy karty nechodí. A pak s ní hrajte jen základní akce a nevyužijete celá potenciál postavy. Třeba nejsilnější karta Zloby, kde se promění v draka mi zatím nikdy nepřišla. Mi osobně to nevadí, naopak mi sedí stav, kdy musím vymyslet něco s tím, co mám k dispozici.

K věku. Na krabici je uvedeno 13+. Osobně si myslím že hru zvládnou i menší děti, pokud jsou zvyklí hrát a umí číst. Na kartách je docela dost textu. Nebo s nimi můžete zatím zkoušet některou z jednodušších variant hry.

🎲 A co rozšíření?

Pokud vás hra chybně tak určitě ano. Nejdůležitější jsou nové postavy. Najednou můžete vybírat ze čtrnácti postav, zkoušet co se s čím lépe kombinuje a doplňuje.

Nové postav mají zajímavé mechaniky, například Davy Jones pracuje hodně s prokletím rivalů i postav vlastního týmu, Vaina pokládá na herní plán díky moře pomoci kterých se mohou postavy s vazbou na moře rychleji pohybovat. Rohatý král vytahuje z kotle postavy kostlivců, kterými může pohybovat s útočit na rivaly a nebo je zablokovat.

Počet hráčů: : 2 nebo 4
Doporučený věk : od 13 let
Herní doba : 35 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
The Op
Autoři: : Sean Fletcher
Originální název : Disney Sorcerer’s Arena: Epic Alliances Core Set

Disney Sorcerer’s Arena: Epic Alliances – Turning the Tide

Disney Sorcerer’s Arena: Epic Alliances – Thrills & Chills

Rok vydání : 2022
Orientační cena : cca 1300,- základní hra + cca 600,- každé rozšíření