Susanna Isernová: Hrozálie se chce stát čarodějnicí

Ne všechny holčičky se chtějí stát princeznou. Některé mají méně tradiční sny a neváhají se kvůli nim postavit vlastnímu strachu i očekávání druhých. Bohatě ilustrovaná knížka pro malé děti Hrozálie se chce stát čarodějnicí je právě o jedné z nich.

V městečku Chmurná Lhota žije dívka jménem Hrozálie. Její domov obklopuje Začarovaný les, kam se nikdo neodváží vkročit. A nad údolím se tyčí Zakázaný zámek, kam se nikdo neodváží ani pohlédnout. Tedy až na Hrozálii.

Hrozálie se rozhodne požádat tři zlé čarodějnice, které zámek obývají, aby ji vzaly do učení. Hrůzostrašným trojčatům se ten nápad moc nepozdává. Když ale vidí dívčino odhodlání, nakonec uznají, že by se jim nástupkyně mohla hodit. To ještě netuší, jaké trampoty je s malou čarodějkou čekají. Hrozálie si totiž kromě výběru povolání ráda dělá po svém i všechno ostatní. Dokáže vůbec s takovým přístupem zvládnout závěrečnou zkoušku a stát se nakonec jednou z nich?

Hrozálie se chce stát čarodějnicí není navzdory tématu primárně strašidelnou knížkou. Ponurou atmosféru některých ilustrací Laury Proiettiové vyvažuje humor, kterým Susanna Isernová vyprávění hojně prokládá. Menším dětem nevtíravě vysvětluje složitější pojmy přímo v ději. Spoustu věcí popisuje pro lepší představu i v obrázcích.

Sympaticky působí občasná interakce směrem ke čtenáři, která ho přímo vtahuje do dění. Příběh děti učí, že je úplně v pořádku mít jiné sny než ostatní. A také že není špatné ze své trasy občas odbočit nebo k cíli dojít netradiční cestou. Konec pak slibuje pokračování, jehož překladu se snad brzy dočkáme i u nás.

Knížka je vhodná pro děti od pěti let. Námětem i zpracováním patrně sedne více holčičkám. Hlavní hrdince je devět, takže se příběh bude líbit i čtenářům na prvním stupni základní školy, kteří ho díky velkým písmenům a kratším textům s obrázky snadno přelouskají sami.

Vydal: Host, 2023
Překlad: Jana Lišková
Ilustrace: Laura Proiettiová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 120
Cena: 349 Kč