Knižní novinky – červen 2023

Pokud jste to v květnu nestihli, je v červnu nejvyšší čas udělat si knižní zásoby na prázdniny a dovolenou. A přibydou další fantastické novinky, z kterých můžete vybírat.

Jan Kotouč: Strnadův efekt

Matěj Strnad vedl relativně spokojený, obyčejný život. Možná by rád víc vídal svého syna z prvního manželství, rád by měl lepší práci a rozhodně by chtěl něco zlepšit ve svém milostném životě, ale vlastně byl spokojený.
Potom se ale po celé Zemi začaly objevovat podivné mimozemské portály. Z nich vycházelo záření, které pomalu zabíjelo lidstvo. Matěj by tuto katastrofu býval vnímal s podobnou zděšenou bezmocí jako zbytek lidstva, jenže jeden takový portál se náhodou objevil přímo před ním.
Všichni kolem Matěje zahynuli, on se probudil v nemocnici s mimozemským kusem technologie v těle a schopností zavírat portály. Jenže z portálů začala vyskakovat podivná chromová monstra jejichž jediným úkolem je Matěje zabít.
Matěj Strnad, skladník z Mostu, eskortovaný armádou České republiky, musí nyní zavírat portály a tím zachránit lidstvo. Matěj tomu říká „bizarní schopnost, o kterou se neprosil“. Zbytek světa tomu říká…
Strnadův efekt
Vydá: Brokilon

Michal Sirotek: Zresetuj mě

Praha, rok 2069.
Nové technologie a nadnárodní koncerny ovládají celou společnost. Mezi zámožným Centrem a vnějšími sektory města dlouho panují napjaté vztahy. Situaci eskaluje bestiální vražda. Na těle oběti stojí podivný vzkaz:
ZRESETUJ MĚ.
Případu se ujímá kriminalistka Sandra Šemberová. Čeká ji nelehký úkol – najít nebezpečného psychopata v metropoli, kde se korupce a zločinnost staly normou. Sandra se spojí s ostříleným čínským detektivem. Společně musí zastavit brutálního vraha dřív, než důsledky jeho činů obrátí celé město vzhůru nohama.
Vydá: Golden Dog

Jarmila Kašparová: Elektrickej strom

Vítejte na Mizarbanně!
Nejspíš jste čekali, že bude zajímavější. Ale ne, planeta kromě divného počasí skoro ve všem připomíná Zemi. Cestovali jste vesmírem, jen abyste zase chodili do školy nebo do práce. Ráno do sebe hodíte hrnek flafe, utíkáte na magvaj a cestou si v tabulku pouštíte hudbu z musetube… Pochopitelně jste od života ve vesmíru čekali něco víc. Nezbude vám než založit rockovou kapelu a tímhle ospalým světem otřást.
Vítejte na Irisse!
Je ve stejné soustavě jako Mizarbanna. Je hezčí, tedy pokud zrovna neprší, a lidé tu jsou civilizovanější. Dodržují tolik Pravidel, že založit rockovou kapelu poruší nejméně tucet z nich. Ale o tom to je, ne? O rebelii proti Pravidlům. Zvlášť když zjistíte, že jste klonem rockové legendy. A někdo s vámi možná má nekalé plány.
Vydá: Straky na vrbě

Veronika Fiedlerová: Pomiluj smrt

Rakousko-Uhersko, počátek dvacátého století. Ve městě Mährischfurt řádí psychopatický vrah, porcující lehké děvy. Právě sem přijíždí hledat službu Aloisie Margetzin, obyčejné děvče z horské vísky. Místo nadějných vyhlídek ji však hned první noc čekají potíže. Smrt se jí lepí na patu protézy a doprovází na každém kroku. Možná proto, že to není Luisa, kdo by se měl bát. Má totiž tajemství, s nímž se nikomu nesvěřila, a neví, jestli ji samotnou nezničí dřív, než to udělá Řezník.
Vydá: Golden Dog

Vladimíra Šebová: Syn podsvetia

Nový príbeh z fantastického sveta Dcéra zimy!
Keď sa Matthewov obchodík prepadne pod zem, ocitá sa vo svete mýtických bytostí, o ktorom nemal ani poňatia. Ak chce svoj obchodík nájsť, musí sa vydať na nebezpečnú cestu do samotného podsvetia. Stretáva Sirínu, okrídlené dievča, ktoré prišlo o svojich priateľov, rusalku, ktorá stratila svoje srdce, aj lešija bez mágie. Spolu sa vydávajú na dobrodružnú cestu plnú priateľstva, lásky a mágie na miesto, kde končia všetky stratené veci. Čo tam nájde syn podsvetia, ktorý prišiel o všetko?
Vydá: CooBoo

Honza Vojtíšek: Bafni na něj!

Svět je plný strašidel. Jsou opravdu všude. Vskrytu číhají, aby na člověka mohla bafnout. Teď máš jedinečnou příležitost být rychlejší a vylekat ty je. Najdi strašidlo dříve než ono tebe a pořádně na něj bafni!
Tohle je kniha, která je opravdu pro ty nejmenší. Hravou formou se mohou seznámit s různými strašidly, která se skrývají pod okýnky knihy. Každou kresbu vytvořil skvělý Jiří Dvorský a Honza Vojtíšek se postaral o doprovodné básně, které dětem představí jednotlivá strašidla.
Už ani vaše děti se nemusí bát hororu. Stačí, když na všechna ta strašidla bafnou první.
Kniha obsahuje celkem šest dvoustránkových, barevných ilustrací na tvrdém papíře, každá ilustrace má vždy tři okénka. Stačí pod nimi najít strašidla a bafnout na ně jako první.
Vydá: Golden Dog

Radek Rak: Báje o hadím srdci

Radek Rak se ve svém románu noří do mytologie dávné Haliče, v níž historické postavy a události obrůstají legendami.
Sledujeme osudy mladého Jakuba Szely, který se stane zbojníkem a vůdcem selské vzpoury proti šlechtě v roce 1846. Rakova kniha však čtenářům mnohem spíše než historická fakta přibližuje potřebu mýtu a mytického vyprávění, jíž se moderní společnost vzdaluje. Pohybujeme se v ní na pomezí dějin a mytologie — zdánlivě mrtvé věci ožívají, do osudů lidí zasahují víly a moudří hadi. Zároveň však příběh Jakuba Szely vypráví o sociální nespravedlnosti, což je aktuální snad v každé době. Radek Rak napsal román o dobru a zlu, které se skrývá v každém z nás, o nerovných příležitostech, o Haliči a Polsku — a to vše nezvykle barvitým jazykem.
Vydá: Host

Honza Vojtíšek: Sešívance – Druhý steh

Jihočeský autor Honza Vojtíšek se již podruhé proměnil v doktora Frankensteina. Pozval si k sobě nové hororové autory a autorky z Česka, Slovenska, Polska, USA a Finska a z každého si odřezal to nejlepší, aby získal devět povídek. Každý příběh má ty správné kousky z Honzy i spoluautorů, čímž vznikla pevně sešitá monstra, pochodující přímo k vám. Jedno děsivější než druhé.
Sešívance spoluvytvářeli: Daniel Barták, Tomasz Czarny, Alena Čadová, Zuzana Droppová, John Everson, Veronika Fiedlerová, Marko Hautala, Ondřej Kocáb, Miroslav Pech
Vydá: Golden Dog

John Gwynne: Moc

První kniha z kultovní série Věrní a padlí od uznávaného autora fantasy Johna Gwynna
Mladý Corban se závistivě dívá, jak se z chlapců stávají muži, a učí se umění války. Sám už touží držet meč a kopí, aby chránil říši svého krále. Ten den však nastane dřív, než čekal. Teprve ve chvíli, kdy ztratí ty, které miloval, zjistí, jaká je skutečná cena odvahy.
Kontinent Vyhnanců má krvavé dějiny plné střetů mezi armádami lidí a obrů, kde zem zčernala jejich prolitou krví. I když byly kmeny obrů před dávnými věky poraženy, jejich dobyté pevnosti dosud chátrají po celé zemi. Nyní se však obři znovu probouzejí, kameny roní krev, a dokonce se objevili i obrovští plazi. Ti, kdo ještě dovedou číst znamení, vidí přicházet hrozbu mnohem větší, než byly dávné války. Svět zahalí žal, andělé a démoni se chystají na bitevní pole. Pak propukne válka, která ukončí všechny války.
Král Aquilus svolává ostatní krále na sněm, aby v naléhavé době vytvořil alianci. Proroctví praví, že temnota i světlo budou mít každý svého šampiona — Černé slunce a Jasnou hvězdu. Bylo by moudré je oba najít, neboť pokud se Černému slunci podaří vystoupat na trůn, veškeré naděje a sny lidstva se promění v prach.
Vydá: Host

Travis Baldree: Legendy a latéčka

Barbarská orkyně Viv je už unavená dlouhými léty neustálých bojů a vandrování. Naposledy tedy zasekne meč do lebky nepřítele a vydá se vstříc novému osudu. Zapomenutá legenda, jistý bájný artefakt a notná dávka naděje ji zavedou do ulic města Thune, kde si hodlá otevřít první kavárnu, ačkoliv zde o kávě dosud nikdo neslyšel. Její sny o novém životě, v němž bude místo smrtelných ran rozdávat šálky s lahodným nápojem, jsou však značně nejisté. Viv se musí vypořádat s řadou překážek jak ze strany svých starých známých, tak i nekalých živlů samotného města. Aby uskutečnila své plány a zbudovala podnik, který se ve městě udrží, musí si Viv získat nové přátelé a naučit se řešit problémy jinak než mečem. Příběh představuje horký šálek něžné fantasy s pořádnou čepicí našlehané poetiky.
Vydá: Laser

Patrick S. Tomlinson: Archa – Děti mrtvé Země 1

Lidstvo prchá z umírající Země na palubě obrovské vesmírné lodi Archa a hledá nový domov mezi hvězdami. Bryan Benson, největší žijící sportovní legenda na Arše, pracuje po ukončení své sportovní kariéry jako detektiv. Pracovní doba je příjemná, práce snadná a výhody nepřekonatelné. Tedy alespoň do okamžiku, než se začne pohřešovat jeden člen posádky. Benson postupně rozplétá síť podvodů, tajností a násilí. Začíná pochybovat o všem, co dosud o životě na Arše věděl. Kdo by mohl chtít zničit loď, na níž žije? A s ní zbytek lidstva?
Vydá: Triton

Oliver K. Langmead: Třpytní

Třpytní jsou elita. Topí se v luxusu a život tráví nicneděláním. Jako otrok neustálých změn – a brutálních soudů – v oblasti módy se i Simon snaží být dokonalý, bez poskvrny. Protože kdyby to bylo jinak, stane se nemódním, a nikdo přece nechce být nemódní, nedejbože ohyzdný… Na jednom večírku začne Simone krvácet z nosu, čímž neúmyslně odstartuje zbrusu novou módní vlnu – jenomže uznání připadne někomu jinému. Vzájemná řevnivost obou rivalů roste a hrozí, že brzy zničí celou opulentní utopii, v níž třpytní žijí. Protože nikdo nedovede být tak krutý jako ti nejkrásnější lidé. Vstupte do světa nádherných kostýmů, grandiózních paláců v nebesích, opulentních večírků a přísně daných pravidel, jak získat zmrzlinu. Úchvatná utopie ze světa módy, která se soustředí na rodinu a bizarní život nejvyšší třídy!
Vydá: Laser

K. C. Jones: Černý příliv

Byl to jen další říjnový den na poklidné pláži téměř bez návštěvníků. Sezóna dávno skončila a večer u ohně se nachýlil. A pak se na Zem snesl meteorický roj a s ním konec světa.
Mike a Beth byli do té doby cizími lidmi. Náhoda z nich udělala sousedy, láhev šampaňského je svedla dohromady a potřeba lidského kontaktu je sblížila. Vystřízlivění ovšem přineslo víc než jen kocovinu. Noční déšť padajících meteoritů strhl něco velkého a děsivého.
Když kvůli ztraceným klíčům od auta dvojice uvízne na pobřeží, kde se z dun ozývají nelidské výkřiky, když se stoupající příliv sápe na jejich auto, zatímco po pevnině se prohání čirá hrůza, musí dvě zoufalé duše ze všech sil bojovat o život.
Černý příliv je směsicí hororu a sci-fi, v níž se střetávají postavy ze dvou neslučitelných světů, podobně jako v Mlze Stephena Kinga či ve snímku Tiché místo.
Vydá: CPress

Owl Goingback: Crota

Šerif Skip Harding vyšetřuje dvojnásobnou vraždu, která otřásla poklidným městečkem Logan ve státě Missouri. Jatka se zdají být příliš brutální na to, aby je spáchal člověk. Byl to medvěd? Ale v oblasti žádní medvědi nejsou… Těla se kupí a Skip brzy zjišťuje, že proti tomuto nepříteli jsou kulky k ničemu. Pouze s pomocí ochránce parku Jaye Little Hawka a moudrosti lakotského šamana George Strong Eagla se mu může podařit netvora zastavit dřív, než bude pozdě. Příběh mísí prvky akce, hororu a indiánské mytologie. Román získal cenu Brama Stokera za nejlepší prvotinu a byl finalistou i v kategorii Nejlepší román.
Vydá: Golden Dog

Isaac Asimov: Neznámý Asimov

Fascinující literární počátky jednoho z nejpopulárnějších velmistrů světové science fiction, Isaaca Asimova. Sbírka Neznámý Asimov zahrnuje sedmadvacet povídek z let 1939 až 1949, které byly do té doby publikovány pouze v časopisech. Naleznete v ní úplně první autorovy vydané práce doprovázené komentáři o tom, jak povídky vznikaly a jak složité je bylo prodat do některého ze žánrových časopisů.
Neznámý Asimov je tak nejen skvělou sondou do doby, kdy vznikala legenda sci-fi, ale i dech beroucím svědectvím o době, kdy panoval Zlatý věk tohoto žánru a začínaly publikovat jeho největší hvězdy.
Vydá: Triton/Argo

Sue Lynn Tan: Dcera Měsíční bohyně

Sing-jin vyrůstá na Měsíci, takže je uvyklá samotě, ale nemá nejmenší tušení, že je ukrývána před obávaným Nebeským císařem, který její matku vyhnal za krádež elixíru nesmrtelnosti. Když však magie Sing-jin vzplane a její existence je odhalena, je nucena uprchnout z domova a svou matku opustit. Sama, bezmocná a vystrašená, se vydává do Nebeského království, země plné zázraků a tajemství. Skrývajíc svou identitu, chopí se příležitosti trénovat po boku císařova syna, zdokonalí se v lukostřelbě a magii, zatímco se mezi ní a princem rozhoří vášeň.
Aby zachránila svou matku, vydává se Sing-jin na nebezpečnou výpravu, při níž se střetává s legendárními bytostmi a krutými nepřáteli. Když se však objeví zrada a zakázaná magie ohrožuje království, musí se kvůli svému snu postavit nelítostnému Nebeskému císaři a uzavřít nebezpečnou dohodu, v níž se rozhoduje mezi ztrátou všeho, co miluje, a uvržením království do chaosu.
Vydá: Ocelot Publishing

Robert Asprin: Mýty v ofsajdu

Aahz chvíli mlčel a vyhýbal se našim pohledům. „Tak jo. Běž si, kluku. Jenom za mnou pak nechoď s brekem, až tě zabijou.“ A tak se vydá Skeeve s Tanandou na cesty po různých dimenzích s jasným cílem: sehnat dárek pro Aahze. Něco originálního. Něco jedinečného. Něco… něco jako Pohár pro vítěze Hry na Sazku. Pohár je jen jeden. Unikát. A jde o život. Třetí kniha série Mýtus v novém překladu Roberta Tschorna potěší příznivce humoristické fantasy, sportu a ohavných pohárů ve tvaru ropuchy.
Vydá: Triton

Lynette Noniová: Zrádci krve (Ranhojička 3)

Zklamala všechny a teď za to platí.
Kiva si myslela, že ví, co chce – pomstu. Ale pocity se mění, lidé se mění… všechno se změnilo. Po tom, co se stalo v paláci, zoufale touží zjistit, zda jsou její přátelé a bratr v bezpečí. Mohou jí vůbec ještě někdy odpustit? V sázce je ale víc než její zlomené srdce, protože království jsou na pokraji války. Nový začátek přinese nebezpečnou výpravu, která donutí zapřisáhlé nepřátele spojit síly, aby zachránili nejen Evalon, ale celý Wenderall. Kiva už nemůže jen přežívat. Musí bojovat za to, v co věří.
Vydá: Fragment

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Dědic Caladanu

Závěrečný román caladanské trilogie z pera Briana Herberta a Kevina J. Andersona, autorů bestsellerů listu New York Times, je věnován klíčové postavě vesmíru Duny, Paulu Atreidovi. Ještě zdaleka ne dospělý mladík se chystá vstoupit do světa plného intrik, jaké by si donedávna nedokázal ani představit. Příběh, který začal vzestupem vévody Leta Atreida k moci a pokračoval důsledky zrady lady Jessiky, nyní vyústil v postupnou proměnu mladého Paula ve vůdce, jakým se musí stát na cestě ke své klíčové roli Muad‘Diba.
Vydá: Baronet

Anthony Ryan: Písně temnoty

Čtyři česky dosud nepublikované novely a povídky ze světa Vélina Al Sorny Během doby, kterou Anthony Ryan strávil psaním trilogie Stín krkavce se svým legendárním hrdinou Vélinem Al Sornou, se rozhodl prozkoumat minulost a příběhy známých postav v kratších textech. Všechny čtyři novely a povídky nyní vycházejí česky v jednom svazku — fanoušci série se tak budou moci zřejmě naposledy vrátit do oblíbeného světa. Ve strhujících vyprávěních plných tajemství, magie, intrik a bojů nahlédneme do doby dávno před vznikem Sjednoceného království, ale i do dějů osvětlujících mnohá tajemství dobře známých příběhů.
Vydá: Host

S. T. Joshi: Černá křídla Cthulhu 6

Šestý svazek kultovní řady antologií, které představují ty nejlepší moderní lovecraftovské povídky. S. T. Joshi, největší žijící odborník na Lovecrafta a jeho dílo, opět namíchal delirický koktejl starých mistrů, vycházejících hvězd i jmen spojených doposud s hororovým undergroundem. Skvělé čtení pro fanoušky díla H. P. Lovecrafta, vesmírné hrůzy i moderního hororu.
Vydá: Laser

Tanya Stewnerová: Vlny času (Alea – dívka moře 8)

Zachrání Alea oceány i lidstvo? 
Alea získala zpět své magické schopnosti a je znovu dívkou moře – má ale velké obavy o Theu. Kam ji doktor Orion odvedl? Co má v plánu a jakou zvláštní roli sehraje Tess, aby ho zastavila? Nebo je možné, že klíčem k vítězství je nový člen posádky? V moři povstává prastará síla, ale Alfa cru může najít cestu ke svým novým spojencům jen přes benátské uličky. Podaří se přátelům porazit Oriona dříve, než stihne v oceánech rozšířit virus útočící na magické bytosti?
Vydá: Fragment

Olivier Ledroit: Wika

Kdysi dávno, v jedné elfí říši, žil princ se zlomeným srdcem. Princ Oberon se nesmířil s tím, že Titanie dala přednost vévodovi Claymoru Grimmovi, zaútočil na Castelgrimm a vévodu zabil. Oberonova vojska rozsévala zkázu. Malá Wika musela před krveprolitím uniknout, zbavit se vílích křídel a ukrývat se, dokud nedospěje, aby se mohla zkusit pomstít. I víla bez křídel zůstává vílou a její magické schopnosti se nezmenší. Kdo zvítězí? Bude silnější Oberonova zběsilost, anebo touha mladé víly po odplatě?
Vydá: CREW

Joe Hill: KOŠÍK PLNÝ HLAV

Budou padat hlavy… June Branchová je v průšvihu. Zůstala lapená na Brody Islandu a nemá kam utéct. Jejího přítele Liama unesla čtveřice krvežíznivých uprchlých trestanců, kteří se nezastaví, dokud ji nenajdou. Jediné, čím se může chudák June bránit, je prapodivná vikinská sekera s děsivou mocí – hlavy lidí, které setne, totiž stále mluví. Pokud má June zachránit Liama i sama sebe, bude muset zachovat chladnou hlavu… a nebo radši rovnou plný košík hlav! Spisovatel Joe Hill, tvůrce bestsellerů ze žebříčku New York Times (NOS4A2, Zámek a klíč) přichází s Košíkem plným hlav, prvním z chystaných hitů jeho nového vydavatelství Hill House Comics. Spolu s úžasnými kresbami Leomacse (Lucifer) obsahuje tahle sbírka, ze které vám bude běhat mráz po zádech, všech sedm sešitů minisérie, včetně návrhů postav a zákulisních náčrtků.
Vydá: CREW

Gó Tanabe: V HORÁCH ŠÍLENSTVÍ H. P. LOVECRAFTA 1

25. ledna 1931: expediční tým dorazí do tábořiště v Antarktidě… kde najde tamní posádku mužů a tažných psů mrtvou. Těla jsou rozházena všude kolem, některá jsou zohavena, jiná podivným a chladnokrevným způsobem rozčtvrcena. Několik lidí je nezvěstných. Ještě děsivější pohled se však naskýtá na hvězdicovitou hromadu sněhu poblíž. Pod jejími pěti cípy se totiž nachází hrob – a to, co v něm leží, není člověk! Román V horách šílenství je cestou do nitra Lovecraftova mýtu – do hlubokých jeskyní a ještě hlubších propastí času na nehostinném kontinentu, kde je uchována tajná historie naší planety. Od svého prvního vydání v dnes již kultovním časopise pulpové éry Astounding Stories ovlivnil tento příběh rozvoj hororu i science fiction po celém světě. Japonský scenárista a kreslíř Gó Tanabe jej věrně a s velkou úctou k předloze adaptoval do podoby mangy, jejíž první polovinu najdete v této knize a jež svou kresbou a celkovým stylem připomíná spíše západní komiks, a může proto také dobře posloužit jako „vstupní brána“ pro ty, kteří se s japonským komiksem teprve seznamují.
Vydá: CREW